Παιδικό δωμάτιο: Προστατεύστε τα παιδιά από αλλεργίες

Παιδικό δωμάτιο: Προστατεύστε τα παιδιά από αλλεργίες

Έχετε σκεφτεί ότι ένας λόγος που τα παιδιά σας υποφέρουν από αλλεργίες είναι το ίδιο σας το σπίτι και το δη το δωμάτιό τους και οι χώροι που περνούν τις περισσότερες ώρες τους; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να εξασφαλίσετε ότι, τουλάχιστον, η πηγή του κακού δεν ξεκινά από… εσάς.

Κρεβάτι

Τα μωρά πρέπει να κοιμούνται σε καινούργιο στρώμα το οποίο είναι φτιαγμένο από εντελώς αντι-αλλεργικά υλικά. Αν τα υλικά αυτά βραχούν, π.χ. αν το παιδί βρέξει το κρεβάτι, πρέπει να πλένονται καλά και με αντι-αλλεργικά απορρυπαντικά. Για να αποφύγετε, όμως, αυτή τη διαδικασία μπορείτε να τοποθετήσετε ένα προστατευτικό κάλυμμα.

Λούτρινα αρκουδάκια

Όσο κι αν το μωρό σας τα λατρεύει, άλλο τόσο τα αγαπά η σκόνη που κολλά πάνω τους αυξάνοντας τον κίνδυνο να εμφανίσει το παιδί σας αλλεργίες. Αν, πάλι, δε μπορεί να κοιμηθεί χωρίς κάποιο αρκουδάκι, επιλέξτε κάποιο από ύφασμα, το οποίο να πλένεται. Και φροντίστε να το πλένετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Επίσης, προσπαθήστε να το βγάζετε από το κρεβάτι του μωρού μόλις το πάρει ο ύπνος, για να μην αναπνέει την όποια σκόνη υπάρχει πάνω του όλο το βράδυ.

Τέλος, φροντίστε να φυλάτε τα παιχνίδια του παιδιού σας σε μεγάλα κουτιά που δε «μαζεύουν» σκόνη, μακριά από το κρεβάτι και όχι πάνω στο πάτωμα.

Διακόσμηση

Ακόμα κι αν το παιδί δεν υποφέρει από αλλεργίες, δεν είναι ανάγκη να φορτώνετε το δωμάτιό του με αμέτρητα διακοσμητικά. Προσπαθήστε να το κρατήσετε σε μινιμαλιστικά πρότυπα: Βάψτε τους τοίχους με αντιαλλερικά αλλά ζωηρά χρώματα, προσθέστε μερικές κορνίζες με μεταλλικό περίβλημα και προτιμήστε το ξύλο μόνο για το κρεβάτι και την συρταριέρα. Άλλωστε, όσο πιο απλό τόσο πιο κομψό.

Ντουλάπες

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται και οι ντουλάπες είναι μέρη όπου συγκεντρώνονται πολλά ακάρεα, υπεύθυνα για αλλεργίες. Για να τα αποφύγετε φροντίστε να φυλάτε στις ντουλάπες μόνο καθαρά και σιδερωμένα ρούχα, και όχι κουτιά και κλινοσκεπάσματα που «μαζεύουν» σκόνη.

Ακόμα, αν το παιδί υποφέρει από αλλεργίες αποφύγετε να βάζετε στις ντουλάπες του ρούχα που μόλις έχουν έρθει από το καθαριστήριο, καθώς και διάφορα χημικά αρωματικά που μπορεί να το ερεθίσουν –προτιμήστε φυσικά αρωματικά (π.χ. αποξηραμένη λεβάντα), αλλά και αυτά όχι σε μεγάλη ποσότητα. Όσο για τα εκτός εποχής ρούχα, είναι προτιμότερο να φυλάσσονται σε ειδικές σακούλες, αφού έχουν πρώτα καθαριστεί.

Τέλος, βεβαιωθείτε ότι η ντουλάπα του παιδιού δεν έχει την παραμικρή υγρασία, την οποία λατρεύει η μούχλα για να αναπτυχθεί και να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, και θυμηθείτε να την ανοίγετε τακτικά για να αερίζεται.

Πηγή: Health.howstuffworks

v