5 εκδρομές εκτός Αττικής για να γιορτάσετε το άνοιγμα των διοδίων

5 εκδρομές εκτός Αττικής για να γιορτάσετε το άνοιγμα των διοδίων

Η άρση του περιορισμού των μετακινήσεων εκτός νομών είναι γεγονός κι αυτό σημαίνει ότι μπορούμε πλέον να σχεδιάζουμε βόλτες και εκτός Αττικής, είτε για μπάνιο είτε για να ξεσκάσουμε μετά από τους δύσκολους αυτούς μήνες της καραντίνας. Το καλοκαίρι, άλλωστε, είναι προ των πυλών, κι επειδή δεν ξέρουμε κατά πόσο θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε διακοπές και που, οι μονοήμερες εκδρομές είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκουραστεί το μάτι μας και να ξεχάσουμε για λίγο τις σκοτούρες, ορατές και αόρατες.

Λίμνη Ηραίου

Μόλις 90 λεπτά μακριά από την Αθήνα, κοντά στο Λουτράκι, βρίσκει κανείς μια απίθανη, μαγευτική τοποθεσία που αξίζει πραγματικά να την επισκεφθείτε. Η Λίμνη Ηραίου ή Βουλιαγμένη, είναι μια λιμνοθάλασσα που εφάπτεται του Κορινθιακού κόλπου και σχηματίστηκε πολύ πολύ παλιά από καθίζηση του εδάφους. Τα διάφανα, γαλαζοπράσινα νερά της είναι τέλεια για τις πρώτες βουτιές του καλοκαιριού και (αν έχουν ανοίξει όταν πάτε) τα γραφικά ταβερνάκια της σε προσκαλούν να αράξεις και ν’ απολαύσεις λαχταριστούς μεζέδες. Το σκηνικό είναι τέλειο και για μια σύντομη περιμετρική πεζοπορία, ενώ πολύ κοντά στην περιοχή βρίσκεται ο Ναός της Ήρας (που έδωσε το όνομα στη Λίμνη) κι ένας από τους ομορφότερους πέτρινους φάρους της Ελλάδας.

Ναύπλιο

Είναι μια κλασική επιλογή, αλλά το Ναύπλιο είναι υπέροχο και δεν χορταίνεται ποτέ. Είναι πανέμορφο και γραφικό, ό,τι πρέπει για να βολτάρετε στα σοκάκια του και να νιώσετε πως βρίσκεστε έτη φωτός μακριά από την πόλη και την καθημερινότητά της. Είναι μια πόλη που διαθέτει μεγάλη ιστορική σημασία, αρχοντικό χαρακτήρα και μια από τις ομορφότερες κεντρικές πλατείες της Ελλάδας. Επίσης, προσφέρει πάρα πολλές επιλογές για καφέ, φαγητό και γλυκό (αναζητήστε το απαράμιλλο ιταλικό παγωτό) στο χέρι, πριν και μετά το δροσερό μπάνιο σε μία από τις κοντινές παραλίες, όπως η δημοφιλής Αρβανιτιά.

Χαλκίδα

Είναι τόσο κοντά στην Αθήνα που αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για μια μονοήμερη εκδρομή που περιλαμβάνει τα πάντα: χαλαρό παραλιακό περίπατο, ένα εντυπωσιακό κάστρο αλλά και απολαυστικό μπανάκι στις γύρω παραλίες. Μία από αυτές είναι και οι Αλυκές, βρίσκεται μόλις 7 χιλιόμετρα έξω από την Χαλκίδα και χαρακτηρίζεται από την χρυσαφένια άμμο και τα διάφανα, ανοιχτογάλαζα νερά. Επιστρέφοντας στην όμορφη παραλιακή πόλη, επιβάλλεται να επισκεφθείτε το κάστρο του Καράμπαμπα, να απολαύσετε την παραλιακή περαντζάδα και φυσικά, να απολαύσετε το σήμα κατατεθέν της Χαλκίδας, το φαινόμενο της παλίρροιας από την παλιά γέφυρα.

Λειβαδιά

Σχεδόν 2 ώρες δρόμο απέχει από την Αθήνα η Λειβαδιά, μια πόλη ιδιαίτερη που χαρακτηρίζεται απ’ τις δροσερές Πηγές της Κρύας, μια πραγματική όαση για επισκέπτες και περαστικούς. Είναι λενας μικρός παράδεισος στην άκρη της πόλης που προσφέρεται για περίπατο στα καταπράσινα σοκάκια και χαλάρωση στη σκιά των αιωνόβιων πλατάνων με το παραδοσιακό σουβλάκι Λειβαδιάς στο χέρι. Πριν φτάσετε στη Λειβαδιά, βέβαια, θα μπορούσατε να «ξεστρατίσετε» για να κάνετε το μπάνιο σας σε μία από τις υπέροχες παραλίες της Βοιωτίας, όπως είναι ο χαλαρός Άγιος Βασίλειος, η πολυσύχναστη Αλυκή ή το πιο απόμερο, αλλά ιδιαίτερα γραφικό Σαράντη.

Επίδαυρος

Στην πανέμορφη Επίδαυρο, δεν χρειάζεται να έχει παράσταση για να βρεθεί κανείς, αφού η περιοχή προσφέρεται για μια απολαυστική εκδρομή μακριά από τη βουή της πόλης. Με τον καιρό να ευνοεί τα πρόωρα μπανάκια, μπορείτε να απολαύσετε τις παραλίες της Παλαιάς Επιδαύρου, το Γιάλασι, το Νησί και το μαγευτικό Καλαμάκι με τα δροσερά νερά κάτω απ’ την πυκνή σκιά των πεύκων – φτάνετε ως την Βαγιωνιά και από εκεί το παίρνετε με τα πόδια. Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε το Αρχαίο Θέατρο που ήταν κάτι παραπάνω από θέατρο: ήταν κομμάτι του Ασκληπιείου, του σπουδαιότερου θεραπευτικού κέντρου σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο.

v