«Θα κρατήσω την αγάπη σας»: Ο αποχαιρετιστήριος λόγος  του Σωτήρη Τσιόδρα

«Θα κρατήσω την αγάπη σας»: Ο αποχαιρετιστήριος λόγος  του Σωτήρη Τσιόδρα

Κι όμως, έχουν περάσει μόνο 72 μέρες από τότε που ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ξεκίνησε την καθημερινή ζωντανή ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας. Και μέσα σε 72 μέρες κατάφερε να μπει στις συζητήσεις μας, στα τραγούδια μας, στα σπίτια μας και στην καρδιά μας... Κατάφερε να μας δώσει ένα μικρό στίγμα για το τι σημαίνει σεμνότητα, γνώση και επιστήμη. 

«Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι το μοναδικό δεδομένο στην επιστήμη: Η αβεβαιότητα, η εντιμότητα του να πει κανείς “δεν γνωρίζω”».

«Θα κρατήσω την αγάπη σας»

Εχθές, ο Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίστηκε για τελευταία φορά στους δέκτες μας αποχαιρετώντας μας με έναν σεμνό και συγκινητικό λόγο:

«Στην πατρίδα μας, παρά τις απώλειες, ο εχθρός δεν είχε τον τελευταίο λόγο και γι΄αυτό δεν του κάνω τη χάρη να ξαναναφερθώ σε αυτόν. Αντέξαμε όλοι μαζί» είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε «Εγώ θα κρατήσω την αγάπη σας, σας ευχαριστώ. Ξαναγυρίζω στους αγαπημένους μου ασθενείς και στους φοιτητές μου».

«Παρέμεινα μαθητής περισσότερο παρά καθηγητής»

Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής μίλησε για την λειτουργία της επιστήμης, τις αντιφάσεις για τις οποίες αμφισβητήθηκε από κάποιους και για την επιτυχία μας ως λαός να ανατρέψουμε την επιθετική πορεία του ιού:

«Παρέμεινα μαθητής περισσότερο παρά καθηγητής, κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα. Ο σύγχρονος κόσμος κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον ιό, η επιστήμη παραμένει πιστή στους κανόνες και θα συνεχίσει να παραμένει κοντά στους πολίτες.

Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι το μοναδικό δεδομένο στην επιστήμη, η αβεβαιότητα. Αισθάνθηκα κοντά σας κι ας μην επικοινωνούσα με φυσικό τρόπο. Σε αυτόν τον αγώνα δρόμου θα παραμείνω ως επιστήμονας. Θέλω να επιστρέψω κι εγώ σταδιακά στα υπόλοιπα καθήκοντα μου, δεν χρειάζεται αυτή η τακτική ενημέρωση, το πραγματικό R ήταν πολύ κάτω από το 1. Φτάσαμε με πολύ κόπο πολύ μακριά για να επιτρέψουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα».

«Αναμείχθηκε το ψέμα με την αλήθεια»

«Ίσως τη δυσκολότερη στιγμή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πολύ εύκολα μπόρεσαν και αναμείχθηκαν το ψέμα με την αλήθεια, για να αναπαραχθεί το ψέμα ως αλήθεια. Το παρανοϊκό να παρουσιαστεί ως λογικό» είπε ανάμεσα σε άλλα εχθές ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας απευθυνόμενος σε μας - σε έναν λαό που όσο γρήγορα ενθουσιάζεται και αποθεώνει, τόσο εύκολα κατακεραυνώνει και απομυθοποιεί. 

Σε αυτό το σημείο, όμως, δεν χωρούν αμφιβολίες και αμφισβητήσεις. Κι αν πήραμε ένα μάθημα από τις τελευταίες εβδομάδες και τον Σωτήρη Τσιόδρα, αυτό είναι να ερευνούμε πριν μιλήσουμε κι ενίοτε να έχουμε το θάρρος να λέμε «δεν γνωρίζω». 

Η επιστροφή ξεκίνησε αλλά ο ιός υπάρχει

«Η επιστροφή στην κανονικότητα ξεκίνησε», υπογράμμισε ο κ.Τσιόδρας. «Με προσοχή. Ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει. Διασπείρεται εύκολα. Όταν έχω συμπτώματα, πρέπει να ελέγχομαι, να απομονώνομαι, να παίρνω θεραπεία όταν χρειάζεται. Σαν παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, θαρρείς όλη η Γη έγινε ένα. Ζήσαμε και ζούμε δύσκολα, με εκατομμύρια ανθρώπους να περνούν τον κάβο του ιού και εκατοντάδες χιλιάδες να μην τα καταφέρνουν».

Έκλεισε την ενημέρωση με αυτούς τους γνωστούς στίχους: «Μου φτάνει που μ’ αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι. Πολύ… Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους. Πολύ… Που ξοδεύω τις ανάσες μου μόνο γι’ αυτούς. Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι. Που δε με νοιάζει να με θυμούνται. Που μπορώ και κλαίω ακόμα…».

Δείτε τον αποχαιρετιστήριο λόγο του καθηγητή εδώ:

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v