Απόψε η πρώτη πανσέληνος του καλοκαιριού!

Απόψε η πρώτη πανσέληνος του καλοκαιριού!

Απόψε το βράδυ, μια που ο καιρός θα είναι σχεδόν καλοκαιρινός, είναι μια καλή ευκαιρία να πάρετε την οικογένειά σας και να πάτε μια όμορφη βόλτα να απολαύσετε τη βραδιά και την τελευταία πανσέληνο της άνοιξης πριν το θερινό ηλιοστάσιο στις 20 Ιουνίου.

Εκτός από την πανσέληνο, απόψε θα συμβεί και μία έκλειψη παρασκιάς Σελήνης - ένα φαινόμενο κατά το οποίο το φεγγάρι περνάει μέσα από την παρασκιά της Γης, δηλαδή το εξωτερικό τμήμα της σκιάς του πλανήτη μας. 

Τι συμβαίνει στην έκλειψη παρασκιάς Σελήνης

Κατά τη διάρκεια της έκλειψης, η Σελήνη σκοτεινιάζει ελαφρά αλλά όχι τελείως όπως στην κανονική έκλειψη. Το φαινόμενο -εφόσον ο καιρός το επιτρέψει- θα είναι ορατό από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης (και από την Ελλάδα), την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία.

Τι ώρα θα είναι ορατή

Η έκλειψη θα διαρκέσει συνολικά τρεις ώρες και 18 λεπτά. Στην Αθήνα θα αρχίσει στις 20:45, θα φθάσει στο μέγιστο στις 22:25 (όταν πάνω από το 50% του φεγγαριού θα βρεθεί εντός της παρασκιάς της Γης) και θα τελειώσει λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα.Αυτή είναι η δεύτερη φετινή έκλειψη, καθώς είχε προηγηθεί στις 10 Ιανουαρίου, επίσης, μία έκλειψη παρασκιάς Σελήνης. Θα ακολουθήσουν εντός του 2020 μία δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου στις 21 Ιουνίου, μία έκλειψη παρασκιάς Σελήνης στις 5 Ιουλίου, μία τέταρτη έκλειψη παρασκιάς Σελήνης στις 30 Νοεμβρίου και, τέλος, μία ολική ηλιακή έκλειψη στις 14 Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

v