Ελληνική οικογένεια σημαίνει αγκαλιές, «έξω καρδιά» και «αρχές από το σπίτι»!

Ελληνική οικογένεια σημαίνει αγκαλιές, «έξω καρδιά» και «αρχές από το σπίτι»!

Πολλά έχουν ειπωθεί για την αγία ελληνικοί οικογένεια - άλλα καλά, και άλλα όχι και τόσο καλά... Το μόνο σίγουρο είναι πως η οικογένεια στη χώρα μας είναι ένας σημαντικός θεσμός (αν όχι ο σημαντικότερος), που αντιμετωπίζεται με αφοσίωση, σεβασμό και πολλή πολλή αγάπη! Εξάλλου, δεν είναι πολλές οι χώρες του κόσμου που οικογένεια σημαίνει αγκαλιές, «έξω καρδιά» και «αρχές από το σπίτι»!

Εμείς οι Έλληνες, είμαστε διαχυτικοί!

Οι αγκαλιές, τα φιλιά και τα χάδια παρηγοριάς δίνουν και παίρνουν στην ελληνική οικογένεια! Όταν μάλιστα μαζευτεί ολόκληρο το σόι, γεμίζεις από αγάπη και τρυφερότητα για έναν ολόκληρο χρόνο! Η άφθονη αγάπη και η τρυφερότητα, όμως, είναι το νούμερο συστατικό ενός ευτυχισμένου παιδιού κι εμείς τους το προσφέρουμε σε αφθονία...

Μπορεί μερικές φορές να το παρακάνουμε, βέβαια, και τελικά να πνίγουμε τα παιδιά από τα πολλά ζουλήγματα, αλλά το μεσογειακό ταμπεραμέντο δεν έχει διακόπτες, ούτε και θερμοστάτες: είναι φλογερό και γεμάτο πάθος!

Δίνουμε αρχές στα παιδιά μας

Πριν προλάβετε όμως να μας κακολογήσετε για πολλή και ανεξέλεγκτη αγάπη, μάθετε πως δεν μας λείπουν τα όρια και οι αρχές! Η ελληνική οικογένεια ξέρει να τιμά αξίες όπως η ευγένεια, η δικαιοσύνη, φιλοξενία και η καλοσύνη και δεν κάνει εκπτώσεις όταν πρόκειται για το ήθος των παιδιών της.

Παιδεία δεν σημαίνει απαραίτητα πτυχία και περγαμηνές, αλλά να σέβεσαι τους μεγαλύτερους, να  τιμάς την οικογένειά σου και να ξέρεις πως η ελευθερία σου σταματά εκεί που ξεκινά η ελευθερία του άλλου. Κι αυτό, πρέπει να το συνεχίσουμε στις επόμενες γενιές!

Βάζουμε πάνω απ’ όλα τα παιδιά μας 

Όλοι οι γονείς βάζουν πάνω απ' όλους και απ' όλα τα παιδιά τους, αλλά εμείς το κάνουμε λίγο παραπάνω.... Δεν είναι τυχαίο που σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη τα παιδιά αφήνουν την οικογενειακή εστία στα 18 ενώ εδώ μένουμε μέχρι να αποκατασταθούμε. Δεν θα μπούμε σε συγκρίσεις, τι είναι καλύτερο και τι όχι, αλλά σίγουρα είναι κι αυτό ένα σημάδι για το πόσο αφοσιωμένοι γονείς είμαστε. 

Οι περισσότεροι, βάζουμε σε δεύτερη μοίρα τους φίλους, τις εξόδους ή την καλοπέρασή μας όταν πρόκειται για το συμφέρον των παιδιών κι αυτό το θεωρούμε αυτονόητο! Ωστόσο, δεν συμβαίνει πάντα και παντού, όμως είναι μία πεποίθηση που εμείς οι Έλληνες την έχουμε κατακτήσει. 

Είμαστε «έξω καρδιά!» 

Μπορεί να μην βγαίνουμε συχνά, όμως τα γλέντια που κάνουμε στο σπίτι, ειδικά σε ειδικές γιορτές, αφήνουν ιστορία. Συνήθως συμμετέχει ολόκληρη η οικογένεια και οι φίλοι και διασκεδάζουμε από τα βάθη της καρδιάς μας. Οι στεναχώριες, τα άγχη και οι δυσκολίες πνίγονται μέσα στα τραγούδια, τα γέλια και τις μουσικές. Μπορεί ως λαός να έχουμε περάσει (και να περνάμε ακόμα) δύσκολα, αλλά το κέφι μας και το πάθος για ζωή μας κρατά πάντα όρθιους και... ζωηρούς!

 

v