«Μπορείς να είσαι καλή μητέρα χωρίς να εγκαταλείψεις τον εαυτό σου»

«Μπορείς να είσαι καλή μητέρα χωρίς να εγκαταλείψεις τον εαυτό σου»

Η μητρότητα είναι μια εμπειρία που δεν σε αφήνει να τη ζήσεις παρά μόνο στο φουλ, να βυθιστείς σε κάθε πτυχή και να νιώσεις κάθε συναίσθημα που μπορείς να νιώσεις. Με απλά λόγια, σου αλλάζει τη ζωή. Καμιά φορά όμως, μπορεί να σε παρασύρει και φροντίζοντας για όλους να ξεχάσεις να φροντίσεις τον εαυτό σου και να χάσεις επαφή με όσα σε όριζαν λίγο καιρό πριν. Έτσι ένιωσε κι αυτή η 31χρονη μαμά απ’ τη Μελβούρνη και θέλησε να το μοιραστεί με το κοινό της στα social media. Η ανταπόκριση των αναγνωστριών ήταν τεράστια και πάρα πολλές μαμάδες ταυτίστηκαν με την εξομολόγησή της και επαίνεσαν την πρωτοβουλία της να πει τα πράγματα με τ’ όνομά τους.

«Δεν με αναγνωρίζω πλέον», γράφει η Τζέσικα Χουντ, «η ζωή μου έχει μπει σε δεύτερη μοίρα και όλων των άλλων σε πρώτη – οι ανάγκες, η άνεση και η ευτυχία τους. Ποιος όμως θα ασχοληθεί λίγο και με μένα, με τις δικές μου ανάγκες, τη δική μου ευτυχία;»

«Δεν μιλάω πια με κανέναν κι η ζωή μου είναι πολύ μοναχική», συνεχίζει, «αλλά πρόσφατα αντιλήφθηκα πως περνάω ότι ακριβώς περνάνε όλες οι μαμάδες του κόσμου. Θυσιάζουμε τα πάντα, όλο μας το είναι και όσα μας κάνουν χαρούμενες για να ευχαριστήσουμε τους άλλους. Στην πορεία, όμως, ξεθωριάζουμε, γινόμαστε αγνώριστες και μας το λένε κι από πάνω».      

Είναι μέρος κι αυτό της ζωής απ’ τη στιγμή που γίνεσαι μητέρα, όμως η Τζέσικα δεν παύει να αναρωτιέται αν υπάρχει κι άλλος τρόπος, μια πιο ισορροπημένη εκδοχή.

«Δεν θυμάμαι την τελευταία φορά που ένιωσα αληθινά ευτυχισμένη. Αγαπώ την οικογένειά μου όσο τίποτε, αλλά θέλω κι εγώ να νιώσω όπως εκείνοι. Να βιώνω εναλλαγές απ΄τα συναισθήματα όλων των ειδών κι όχι μόνο κούραση, θλίψη και άγχος. Το λέω και νιώθω ήδη ένοχη, αλλά κάποιες φορές νιώθω πως δεν είμαι πια ένας αυτόνομος άνθρωπος, κάποιος που η γνώμη και η παρουσία του μετράνε για τους άλλους.»  

Η δουλειά των μαμάδων δεν τελειώνει ποτέ είναι η αλήθεια και η καθημερινή επανάληψη μπορεί να εξουθενώσει μια γυναίκα, όσο δυνατή και συνειδητοποιημένη κι αν είναι.

«Κάπου κάπου», τονίζει η νεαρή μαμά, «πρέπει να σκέφτεσαι τον εαυτό σου και, γιατί όχι, να αφήνεις κάποιον άλλον να βάλει πλυντήριο. Εγώ σήμερα αποφάσισα ν’ αλλάξω ρώτα, να ξαναβρώ τη λάμψη μου και να διαφυλάξω κάποια μικρά πράγματα που με κάνουν ευτυχισμένη. Κι είμαι σίγουρη ότι αυτό θα με οδηγήσει σε ένα μονοπάτι που αγνούσα μέχρι σήμερα: θα γίνω καλύτερος άνθρωπος και καλύτερη μητέρα. Όχι μια καταρρακωμένη γυναίκα που απλώς παίζει τον ρόλο της με αυτοθυσία, αλλά μια αληθινή ηρωίδα που φροντίζει τους άλλους όπως πρέπει, αλλά δεν αφήνει τις αντιδράσεις ή την αδιαφορία τους να προσδιορίσουν την αξία της.» 

Η δημοσίευση αυτών των σκέψεών της προκάλεσε χείμαρρο σχολίων από γυναίκες που νιώθουν ακριβώς όπως εκείνη, κάτι που την ξάφνιασε ευχάριστα και της έδωσε δύναμη να επιχειρήσει την αλλαγή που ανήγγειλε.

«Ήθελα να αποτινάξω αυτό το στίγμα που θέλει τη μητρότητα τέλεια, χωρίς καμία αρνητική συνέπεια για μια γυναίκα. Ήξερα πλέον πολύ καλά πόσο εύκολο είναι να χάσεις την ταυτότητά σου μέσα στην αδυσώπητη καθημερινότητα μιας μαμάς. Χαίρομαι που διαπίστωσα ότι το βιώνουν τόσες πολλές γυναίκες και που το μοιράστηκαν μαζί μου. Νιώθω ότι τους έδωσα φωνή και μια νότα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα.»  

Πηγή: yahoo.com

v