Η 8χρονη κόρη μου φοβάται τις αρρώστιες και τον θάνατο σε ακραίο βαθμό. Τι να κάνω;

Η 8χρονη κόρη μου φοβάται τις αρρώστιες και τον θάνατο σε ακραίο βαθμό. Τι να κάνω;
Ερώτηση:
Η 8χρονη κόρη μου μετά από μια ελαφριά γαστρεντερίτιδα άρχισε να φοβάται ακόμα και τώρα που είναι καλά. Λέει πως πονάει το κεφάλι της. Παγώνει το χαμόγελο της. Κυρίως το βράδυ φοβάται περισσότερο. Δεν θέλει να κινηθεί. Φοβάται πως θα πεθάνει και σαν να την πιάνει δυσφορία.Είναι όλα τα φώτα ανοιχτά. Χρειάζομαι την βοήθεια σας. Μέσα σε όλα αυτά που συμβαίνουν έχουνε αραιώσει οι βόλτες και οι συναντήσεις με φίλους. Καιο μπαμπάς της λόγω δουλειάς πρέπει να μένει μακριά . Άρα ειμαστε οι 2 μας. Ανησυχεί επίσης μην φάει κάτι και κάνει εμετό. Πιο πολύ με τρομάζει όμως ο φόβος της για το σκοτάδι και τον θάνατο. Μου είπε μάλιστα την κουβέντα πως νιώθει πως μονο αν πηδήξει από τον γκρεμό θα σταματήσει να φοβάται. Αναμένω άμεσα την απάντησή σας. Ευχαριστώ. 
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Καθώς τα παιδιά αναπτύσσονται και προχωρά και η νοητική τους ανάπτυξη, είναι σε θέση να κάνουν σκέψεις που πρωτύτερα δε μπορούσαν. Οι σκέψεις αυτές πολλές φορές προκαλούν ανησυχία έως και έντονο φόβο, καθώς πια μπορούν να συνειδητοποιήσουν την ανθρώπινη φύση. Την υγεία, την ασθένεια, τον θάνατο. Οι γονείς χρειάζεται να είναι τρυφερά δίπλα στα παιδιά τους και να τα καθησυχάζουν όχι με ψέματα, αλλά με τη φροντίδα τους.

Μιλάτε λοιπόν ειλικρινά με την κόρη σας και με έναν τρόπο που να μπορεί να σας καταλάβει. Τη βεβαιώνετε ότι είστε εκεί για εκείνη και εάν υπάρξει οποιοδήποτε θέμα με την υγεία της, αναλαμβάνετε να τη φροντίσετε.

Είναι πιθανό με τον τρόπο αυτόν να σας εκφράζει μια δυσκολία που προκύπτει από κάποιο άλλο λόγο, όπως η απόσταση από τον πατέρα της. Θα ήταν καλό εφόσον υπάρχει έντονη ανησυχία να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για να μιλήσετε από κοντά και να δουλέψετε μαζί του την οποία δυσκολία.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v