8 ατράνταχτες αποδείξεις ότι το παιδί σας έχει τον καλύτερο μπαμπά του κόσμου

8 ατράνταχτες αποδείξεις ότι το παιδί σας έχει τον καλύτερο μπαμπά του κόσμου

Όσο απαραίτητη είναι η αδιάκοπη παρουσία μαμά στη ζωή ενός παιδιού, άλλο τόσο είναι και εκείνη του μπαμπά – ενός μπαμπά βέβαια που αντιλαμβάνεται πλήρως την αποστολή του και την τοποθετεί πάνω απ’ ότιδήποτε άλλο. Είναι, λοιπόν, εύλογο για κάθε μαμά να ελπίζει ότι δίπλα της θα έχει στο πλάι της έναν μπαμπά συνοδοιπόρο στο δύσβατο μα ανταποδοτικό μονοπάτι της οικογενειακής ζωής. Εσείς τι λέτε; Είναι ο σύντροφός σας ο τέλειος συνοδοιπόρος για εσάς και ο πιο καλός μπαμπάς για το παιδί σας; Αν «τσεκάρει» την παρακάτω λίστα, τότε ίσως και να είναι... ο καλύτερος μπαμπάς του κόσμου.

Όταν το παιδί ήταν μωρό, μοιράστηκε τη φροντίδα του μαζί σας

Όταν η σύντροφός του φέρει το παιδί του στον κόσμο, κάθε πατέρας οφείλει να είναι δίπλα τους κάθε στιγμή και να ελαφραίνει τη μαμά από τα βάρη της καθημερινότητας με το μωρό, όποτε και με όποιον τρόπο μπορεί. Αν ο σύντροφός σας μοιράστηκε την καθημερινή φροντίδα του μωρού μαζί σας, εξασφαλίζοντάς σας λίγο παραπάνω πολύτιμο ύπνο ή ξεκούραση, είναι σίγουρα ένας στοργικός πατέρας και σύζυγος. 

Δεν άφησε ποτέ τη δουλειά να του στερήσει χρόνο με το παιδί

Ένας πατέρας που εργάζεται είναι φυσιολογικό να έχει περιορισμένο ελεύθερο χρόνο, μέρος του οποίου πρέπει να αφιερώνει στο παιδί του. Πολλές φορές, βέβαια, η καθημερινότητα μας βγάζει εκτός προγράμματος και καταλήγουμε να μην παολαμβάνουμε τα παιδιά μας όσο θα θέλαμε (αλλά κι εκείνα εμάς. Αν ο άντρας σας αφήνει τα πάντα στην άκρη όταν πρόκειται να περάσει χρόνο με το παιδί του, τότε δεν ειναι μπαμπάς αλλά σωστό διαμάντι!

Είναι αυστηρός αλλά δεν χάνει ποτέ τον έλεγχο

Πολλές φορές, ο μπαμπάς καλείται να επιβάλλει την τάξη και να δείξει στο παιδί ότι πρέπει να ακούει τους γονείς του και να μην κάνει του κεφαλιού του. Δυστυχώς, δεν έχουν όλοι οι  μπαμπάδες την υπομονή ή την επιμονή που απαιτεί αυτό. Αν ο πατέρας του παιδιού σας ξέρει πως να γίνεται αυστηρός όταν πρέπει και να επιβάλλεται χωρίς να θυμώνει ή να χάνει τον έλεγχο, τότε είστε πολύ τυχερή γιατί έχετε στο σπίτι σας έναν φύσει παιδαγωγό.

Όταν παίζει μαζί του γίνεται κι αυτός παιδί

Κακά τα ψέματα, απ’ τους δύο γονείς, οι μπαμπάδες έχουν λίγο μεγαλύτερη τάση να παλιμπαιδίζουν και αυτό μπορεί να είναι μεγάλο πλεονέκτημα όταν διοχετευθεί προς την σωστή κατεύθυνση. Για παράδειγμα, αν ο σύντροφός σας είναι τύπος και υπογραμμός σε όλα, αλλά όταν παίζει με το παιδί γίνεται κι εκείνος παιδί, τότε μπορείτε να είστε ήσυχη ότι το παιδί δεν θα βαρεθεί ποτέ, αλλά κι εσείς θα έχετε πάντα ένα γερό στήριγμα.

Αναλαμβάνει εκείνος μόλις αντιληφθεί ότι είστε κουρασμένη 

Ειδικά αν η μαμά είναι όλη μέρα με το παιδί, έρχονται στιγμές που η κούραση την καταβάλλει και χρειάζεται διάλειμμα. Με λίγα λόγια, χρειάζεται τον μπαμπά να αναλάβει το παιδί, ώστε να πάρει τις ανάσες της και να ηρεμήσει. Αν ο σύζυγός σας αντιλαμβάνεται μόνος του ποιες είναι αυτές οι στιγμές και παρεμβαίνει για να σας δώσει τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζεστε τότε είστε πολύ τυχερή, γιατί δεν είναι μπαμπάς, αλλά μάλαμα!

Κανονίζει βόλτες κι εκδρομές στα πιο απίθανα μέρη

Όχι ότι ο μπαμπάς είναι ο «φαν» τύπος και η μαμά δεν είναι, αλλά πολύ συχνά είναι μπροστάρης στις βόλτες και τις εκδρομές, δίνει το σύνθημα και το διασκεδάζει κι ο ίδιος όσο κουρασμένος κι αν είναι. Αν ο σύντροφός σας τρελαίνεται να βολτάρετε όλοι μαζί, απ’ το πάρκο της γειτονιάς μέχρι το κοντινότερο βουνό κι απ’ τον παιδότοπο μέχρι το λούνα παρκ, τότε είναι αληθινά «φαν» τύπος και θα περάσετε όλοι τέλεια μαζί του. 

Δεν αφήνει το παιδί να νιώσει ποτέ ανασφάλεια ή φόβο

Η σχέση των παιδιών με τους γονείς είναι μοναδική γιατί χτίζεται από μικρή ηλικία και, μεταξύ άλλων, προσφέρει στα παιδιά την ασφάλεια και τη σιγουριά που χρειάζονται για να εξελιχθούν συναισθηματικά. Αν ο άντρας σας είναι πάντα εκεί όταν τον χρειάζεται το παιδί και το προστατεύει από κάθε κίνδυνο, ακόμη κι αν αυτό βρίσκεται μόνο στο μυαλουδάκι του, τότε είναι άξιος να λέγεται πατέρας και το παιδί σας είναι πραγματικά τυχερό.

Προσέχει τη μαμά του παιδιού (εσάς) πιο πολύ κι απ’ τον εαυτό του

Ο μπαμπάς είναι η... κολώνα του σπιτιού, αλλά η «άγκυρα» του παιδιού δεν παύει να είναι η μάνα, ο άνθρωπος που το πρωτοκράτησε στην αγκαλιά του και μπορεί να κάνει τα πάντα για ‘ κείνο. Χρέος του μπαμπά, πέρα απ’ όλα τ’ άλλα, είναι να προστατεύει τη μαμά με κάθε τρόπο και να φροντίζει να είναι εκείνη καλά, για να είναι καλά και το παιδί του. Αν έχετε βρει έναν τέτοιον σύζυγο, τότε και το παιδί σας βρήκε τον καλύτερο μπαμπά στον κόσμο. 

 

v