Πώς να μετατρέψετε το μπαλκόνι σας σε… παιδότοπο μοντεσσόρι!

Πώς να μετατρέψετε το μπαλκόνι σας σε… παιδότοπο μοντεσσόρι!

Το καλοκαίρι με τα παιδιά στο σπίτι, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες που ο ήλιος καίει και δεν μπορούμε να πάμε βόλτα ή στην παιδική για παιχνίδι, το μπαλκόνι (ή η αυλή) μας είναι μία τέλεια λύση για να περνάνε τα παιδιά δημιουργικό και όμορφο χρόνο. 

Αυτό που χρειάζεστε είναι να φροντίσετε για την ασφάλειά του καλύπτοντας τα κάγκελα και να δημιουργήσετε μικρές γωνίτσες στις οποίες θα μπορεί να απασχολείται δημιουργικά. Πιστέψτε μας, δεν χρειάζεστε πολύ χώρο αλλά φαντασία, όρεξη και κέφι! 

Στήστε τη δική του σκηνή

Σε μία μικρή γωνίτσα του μπαλκονιού σας, στήστε μία μικρή σκηνή που θα κρατάει το παιδί δροσερό και υπό σκιά. Εκεί,μπορεί να παίζει, να διαβάζει τα βιβλία του ή να καλεί τους φίλους του!

Θα δείτε πως αμέσως θα αυτονομηθεί περισσότερο, θα νιώσει υπεύθυνο για το... καλοκαιρινό σπιτάκι του και θα νιώσει ξεχωριστό και μεγάλο! 

Μαγειρέψτε με... χώμα!

Δεν είναι δύσκολο! Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μικρό τραπεζάκι (ίσα ίσα να χωράει στο μπαλκόνι σας), χώμα, νερό και διάφορα κατσαρολικά σκεύη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτα πλαστικά του παιδιού, είτε δικά σας από την κουζίνα. 

Το σημαντικό είναι να υπάρχει μια μικρή γωνιά με τα παιχνίδια του παιδιού, ώστε να ξέρει πως ανά πάσα ώρα και στιγμή θα μπορεί να ασχολείται δημιουργικά και να εξασκεί τη φαντασία του! 

Φτιάξτε την γωνιά του μάστορα

Μία ακόμη λύση είναι να φτιάξετε μια μικρή γωνιά με τα εργαλεία του, ώστε να γνωρίζει και πάλι πως εκεί θα πηγαίνει για να κάνει τις επισκευές και τ αμαστορέματά του. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα και πάλι ένα μικρό τραπεζάκι  (ίσα ίσα να χωράει στο μπαλκόνι σας) και πλαστικά εργαλεία. 

Το παιδικό σετ από εργαλεία μπορείτε τα βρείτε σε διάφορα μαγαζιά που πουλάνε παιχνίδια, και μάλιστα, σε κάποια από αυτό είναι αρκετά οικονομικά!

Αφήστε το να πλατσουρίσει!

Η πλαστική πισίνα, όσο μικρή και να είναι, είναι μια λύση για σπίτια που έχουν ευρύχωρα μπαλκόνια και αυλές. Εάν δεν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεκάνες με νερό ή κουβαδάκια. 

Βάλτε μπροστά του νερό, γύρω του διάφορα αγαπημένα του παιχνίδια, φορέστε του το μαγιό και το καπέλο του και αφήστε να εκτονωθεί με τον καλύτερο τρόπο! Εξάλλου, σε ποιο παιδί δεν αρέσει να πλατσουρίζει με το νερό; 

Κάντε συλλογή από λουλούδια!

Εκτός από το πότισμα των λουλουδιών που είναι μια αγαπημένη δουλειά των μικρών παιδιών, μπορείτε να ενθαρρύνετε το ενδιαφέρον του για την κηπουρική φτιάχνοντας τη δική του συλλογή. 

Αυτό που θα χρειαστεί να κάνετε είναι μια μεγάλη βόλτα με τα πόδια, ώστε να μαζέψετε διάφορα φύλλα δέντρων, περίεργα λουλούδια ή ρίζες φυτών που σας αρέσουν. Έπειτα, δώστε του ένα μπολ να τα ξεπλύνει και ένα φυτολόγιο να τα ταξινομήσει. Εναλλακτικά, μπορείτε να το βοηθήσετε να τα φυτέψει στις δικές του γλάστρες τις οποίες θα φροντίζει μόνο του (ή σχεδόν μόνο του....). 

Ζωγραφίστε το μπαλκόνι!

Μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, αλλά αν το δείτε λίγο πιο... χαλαρά, μπορεί να είναι μια καταπληκτική ιδέα! Δώστε στο παιδί κιμωλίες, νερομπογιές ή δακτυλομπογές και αφήστε το να δημιουργήσει τα δικά του σχέδια. Έτσι, θα περάσει το χρόνο του δημιουργικά και θα δώσει στο μπαλκόνι σας το στίγμα του...

Και για να σας καθησυχάσουμε, να σας πούμε ότι οι συγκεκριμένες μπογιές φεύγουν εύκολα με λίγο νεράκι. Μην το φοβηθείτε λοιπόν - είναι μια εξαιρετική ιδέα για παιδιά όλων των ηλικιών, που τα βοηθάει να εκφραστούν και να εκτονώσουν την ενέργειά τους.

Φωτογραφίες: instagram, pinterest

 

v