Γιατί δεν πρέπει να «φορτώνουμε» τα παιδιά στις γιαγιάδες (κι ας είναι πάντα πρόθυμες)

Γιατί δεν πρέπει να «φορτώνουμε» τα παιδιά στις γιαγιάδες (κι ας είναι πάντα πρόθυμες)

Κακά τα ψέματα, όσες έχουμε κοντά μαμά ή πεθερά που μπορεί να βοηθήσει με τα παιδιά είμαστε πολύ τυχερές, αφού όχι μόνο κερδίζουμε χρόνο και δυνάμεις, αλλά και τα μικρά μας περνάνε τη μέρα τους όμορφα και ξέγνοιαστα με τους παππούδες. Βέβαια, υπάρχουν και φορές που ίσως παρασυρόμαστε και το παρακάνουμε λίγο. Γιατί, εντάξει, οι γιαγιάδες είναι πάντα πρόθυμες να κρατήσουν τα εγγονάκια τους και δεν πρόκειται ποτέ να πουν όχι, αλλά είναι στο δικό μας χέρι να κρατήσουμε τις ισορροπίες και να μην τους «φορτώνουμε» τα παιδιά σε κάθε ευκαιρία. Όχι επειδή δεν είναι σωστό, αλλά επειδή, πολλές φορές, έχουν κι εκείνες ανάγκη να κερδίσουν χρόνο και δυνάμεις.

Είναι πρόθυμες, αλλά κουράζονται κι ας μην το λένε

Είναι αλήθεια ότι τα εγγόνια φέρνουν χαρά και καμία γιαγιά δεν θα αντάλλαζε ούτε λεπτό μαζί τους με κάτι άλλο. Αλλά τώρα που γίναμε κι εμείς μαμάδες ξέρουμε καλά τι έχουν περάσει και πως είναι αδύνατο να μην κουράζονται κι αυτές και, μάλιστα, περισσότερο από μας – κι ας δείχνουν πιο ανθεκτικές στα ζόρια λόγω εμπειρίας.

Έχουν να φροντίσουν και το δικό τους σπίτι τους (και τον παππού)

Εκτός από γιαγιάδες, είναι και νοικοκυρές, αλλά και σύζυγοι και οι υποχρεώσεις τους δεν μπορούν να πηγαίνουν διαρκώς πίσω για να μας εξυπηρετούν. Μάλιστα, είναι συνήθως πιο σχολαστικές από εμάς και αρέσκονται να μην αφήνουν τίποτα χωρίς να είναι στην εντέλεια, ούτε τον παππού χωρίς το ζεστό του φαγητό και τον μερακλίδικο καφέ του.

Δεν μπορούν πάντα να ακολουθήσουν το πρόγραμμα των παιδιών

Πολλές από εμάς, έχουμε βάλει τα παιδιά μας σε ένα πρόγραμμα με γνώμονα τις ανάγκες τους, αλλά και τα ωράριά μας. Οι γιαγιάδες, όμως, έχουν το δικό τους πρόγραμμα που δεν μπορεί πάντα να προσαρμοστεί σ’ εκείνο των παιδιών. Αν πρέπει να το κάνουν, είναι πολύ πιθανό να πιεστούν και δεν είναι ωραίο να τους βάζουμε πολύ συχνά σ’ αυτήν τη θέση.

Το κάνουν από αγάπη, αλλά μπορεί να κακομαθαίνουν τα παιδιά

Καμια γιαγιά δεν έχει σκοπό να υπονομεύσει τη δουλειά των γονιών, αλλά η αγάπη τους για τα εγγόνια τις κάνει πολλές φορές πολύ πιο ελαστικές απ’ ότι ήταν μαζί μας, ως μαμάδες. Τα παιδιά, πάλι, αντιλαμβάνονται αυτήν την «αδυναμία» και ζητάνε ό,τι τους έχουμε απαγορεύσει εμείς με συνέπεια να κακομαθαίνουν λίγο δίπλα τους.

Εκτός απ’ τα δικά μας, μπορεί να έχουν κι άλλα εγγόνια να προσέξουν

Τα εγγόνια, όπως και τα παιδιά, είναι ευτυχία και καμία γιαγιά δεν θα έλεγε όχι σε όσα περισσότερα μπορούν να της χαρίσουν τα παιδιά της. Αν αυτά είναι πολλά, όμως, οι υποχρεώσεις μιας γιαγιάς αυξάνονται ταυτοχρονα με τον δείκτη ευτυχίας της και πρέπει να το λαμβάνουμε υπ’ όψιν πριν της ζητήσουμε να κρατήσει τα μικρά μας. 

Έχουν κι εκείνες προσωπική ζωή και πρέπει να τη σεβόμαστε

Καμιά φορά ξεχνάμε πως επειδή είναι μεγάλες γυναίκες, δε σημαίνει ότι δεν έχουν κοινωνική ζωή. Έχουν κι οι γιαγιάδες ανάγκη από μια βόλτα ή έναν καφέ με μια φίλη τους, λίγη ηρεμία και λίγη φυγή απ’ τα καθημερινά. Είναι,λοιπόν, καλό να τους δίνουμε λίγο χρόνο και χώρο για τον εαυτό τους, ώστε να είναι ακόμη πιο πρόθυμες όταν τις χρειαζόμαστε πραγματικά.

v