5 οικογενειακά ταβερνάκια πάνω στο κύμα που μοσχομυρίζουν θάλασσα

5 οικογενειακά ταβερνάκια πάνω στο κύμα που μοσχομυρίζουν θάλασσα

Αν και έχουμε ήδη μπει στο βαθύ καλοκαίρι, πολλοί από εμάς ίσως να είμαστε ακόμη «μουδιασμένοι» με το θέμα των διακοπών – αφού οι φετινές συνθήκες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για μακρόπνοα σχέδια. Παρ’ όλ’ αυτά, μέχρι να βρούμε τι θα κάνουμε τον Αύγουστο, δεν είναι ανάγκη να μένουμε μακριά απ’ τη θάλασσα. Είτε πάμε για μπάνιο και ψαράκι μετά είτε απλώς εκδράμουμε για να απολαύσουμε ένα γνήσιο ελληνικό καλοκαιρινό τραπέζι, υπάρχουν πολλές επιλογές με καλό φαγητό και μάλιστα, δίπλα στο κύμα. Εκεί, όπου μπορούμε να μυρίσουμε τη θάλασσα και να «γευτούμε» την αύρα της σαν να είμασταν στο αγαπημένο μας κυκλαδονήσι.

Ο Ζούμπερης

Παραλία Ζούμπερι, Νέα Μάκρη, τηλ: 693 2337269

Τα περισσότερα από 100 χρόνια ιστορίας της, κάνουν την ψαροταβέρνα «Ο Ζούμπερης» ένα αληθινό τοπόσημο της περιοχής και μια σταθερή αξία για τους λάτρεις του καλού φαγητού σε όλη την Αττική. Στου Ζούμπερη θα βρείτε φρέσκο ψάρι καθημερινά – από σφυρίδα και φαγκρί μέχρι σαργό και μπαρμπούνι – υπέροχα μαγειρεμένα θαλασσινά (μεγάλο το σουξέ της γαριδομακαρονάδας) και όλες τις κλασικές γεύσεις μιας αμιγώς ελληνικής ταβέρνας. Κι όλ’ αυτά, δίπλα στο κύμα με φόντο το βαθύ μπλε του Ευβοϊκού.

Ισιδώρα

Παραλία Μαραθώνα, τηλ: 22940 56467

 Οι μύστες της καλής ελληνικής κουζίνας βρίσκουν το καταφύγιό τους στην «προβλήτα» της Ισιδώρας απ’ το 1959 εκεί όπου απολαμβάνουν ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, λαχταριστούς ψαρομεζέδες που μυρίζουν καλοκαίρι (στα μεγάλα συν το «καλογερίστικο» κοκκινιστό χταποδάκι και η ταραμοσαλάτα), αλλά και πιο «ψαγμένες» νοστιμιές, όπως το ταρτάρ σολωμού με σάλτσα αβοκάντο. Το φαγητό στην Ισιδώρα είναι μια μοναδική εμπειρία και, μάλιστα, μόλις δυο βήματα απ’ την ζωογόνο θάλασσα του Αιγαίου.

Ξυπόλητος

Ρόδoυ και 25ης Μαρτίου, Αγ. Νικόλαος, Λούτσα, τηλ: 22940 28342

Απ’ το μακρινό 1958, ο περίφημος «Ξυπόλητος» – το ψευδώνυμο του ψαρά ιδρυτή – και οι διάδοχοί του σερβίρουν τις απαράμιλλες ψαρονοστιμιές τους σε ορδές ανώνυμων, αλλά κι επώνυμων (όπως, για παράδειγμα, ο... Ανδρέας Παπανδρέου) καλοφαγάδων. Πάνω στο κύμα της Λούτσας, που είναι και κατάλληλο για σέρφινγκ, θα απολαύσετε εξαιρετικά πιάτα από… σπιτική ψαριά (μιλάμε για μια πολυπληθή οικογένεια ψαράδων) και σπέσιαλ μεζέδες, όπως το καπνιστό χέλι με κρεμμυδάκια, το σαγανάκι και η μελιτζανοσαλάτα.

Λίτσα

Δασκαλειό Κερατέας, τηλ: 22990 28157

Στο γραφικό Δασκαλειό Κερατέας, κοντά στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, θα βρείτε μια ψαροταβέρνα που σας ταξιδεύει σε καλοκαιρινούς προορισμούς τόσο με τις γεύσεις όσο και με το... χαλαρό ύφος της. Με το κύμα να σκάει στα πόδια σας, θα απολαύσετε εξαιρετικό φαγητό, φτιαγμένο από ολόφρεσκες πρώτες ύλες και πάρα πολύ μεράκι. Δοκιμάστε το μπαρμπούνι και τις φρέσκιες γαρίδες και γεμίστε άφοβα το τραπέζι σας με ορεκτικά και μεζεδάκια σπιτικά, που παραπέμπουν σε καλοκαίρια των παιδικών μας χρόνων.

Απέραντο Γαλάζιο

Ανατολική παραλία Βάρκιζας, τηλ: 210 9655951

Δίπλα στον Ναυτικό Όμιλο Βάρκιζας, θα βρείτε ένα από τα πιο ωραία και γευστικά στέκια της Αθηναϊκής Ριβιέρας, το Απέραντο Γαλάζιο. Γνωστό στους μυημένους και ως «το ουζερί του ομίλου στη Βάρκιζα», είναι η ιδανική επιλογή για όσους αρέσκονται να απολαμβάνουν το ψάράκι τους πάνω στην αμμουδιά, μια ανάσα απ’ το θαλασσινό κυματάκι. Προσφέρει μια χαλαρή νησιώτικη αίσθηση, ασύγκριτους ψαρομεζέδες και λαχταριστά πιάτα θαλασσινών, ότι πρέπει για μια καλοκαιρινή έξοδο που θυμίζει διακοπές.

v