Για ποιους λόγους απιστούν οι άντρες και για ποιους οι γυναίκες

Για ποιους λόγους απιστούν οι άντρες και για ποιους οι γυναίκες

Γιατί οι άνθρωποι απατούν ο ένας τον άλλον; Κάπου κάπου η απάντηση είναι προφανής, τις περισσότερες φορές, όμως, τα κομμάτια του παζλ δεν είναι αρκετά για μας δώσουν μια εξήγηση. Άνθρωποι που δείχνουν μια χαρά με τους συντρόφους τους, τα τινάζουν όλα στον άερα για μια νύχτα πάθους και άλλοι ρίχνονται σε παράλληλες σχέσεις μετά από πολλά χρόνια πιστού και ατάραχου έγγαμου βίου. Ξεκάθαρη απάντηση δεν υπάρχει και κάθε περίπτωση έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, υπάρχουν όμως σοβαρές ενδείξεις ότι οι άντρες και οι γυναίκες προσεγγίζουν την απιστία τελείως διαφορετικά.

Όταν μια γυναίκα απιστεί, είναι γιατί δεν καλύπτεται συναισθηματικά

Απ’ ότι φαίνεται το κλισέ βγαίνει αληθινό: οι περισσότερες γυναίκες κυνηγούν τη συναισθηματική επαφή περισσότερο απ’ τη σαρκική. Σύμφωνα με το Psychology Today, όταν μια γυναίκα απατήσει τον σύντροφό της, περισσότερο απ’ τα σεξουαλικά οφέλη, την παρακινεί κάποιο συναισθηματικό κενό που δεν μπορεί να γεμίσει εκείνος. Γι’ αυτό και οι περισσότερες γυναίκες, δεν έχουν καμία διάθεση να απατήσουν τον σύζυγό τους, όταν η σχέση τους καλύπτει συναισθηματικά και τους εμπνέει ασφάλεια και σιγουριά.

Μια άλλη έρευνα έδειξε πως οι γυναίκες τείνουν να απιστούν σε περιόδους που είναι πιο γόνιμες και αναζητούν ερωτικούς συντρόφους που είναι πιο όμορφοι απ’ τους συζύγους τους. Είναι λες και η φυσική διαδικασία πυροδοτείται απ’ την επιθυμία και καθοδηγεί την επιλογή συντρόφου με γνώμονα την πιθανή αναπαραγωγή – ακόμη κι αν δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο.

Οι άντρες που απιστούν δεν είναι δυσαρεστημένοι απ’ τις γυναίκες τους

Σε αντίθεση με τις γυναίκες, οι άντρες που απιστούν, δε φαίνεται να έχουν παράπονα απ’ τον γάμο τους. Έρευνα έδειξε πως περισσότεροι απ’ τους μισούς άντρες που απιστούν, είναι ευχαριστημένοι απ’ τη σχέση τους με τη σύζυγό τους και τον έγγαμο βίο τους γενικότερα. Τότε, αφού όλα είναι καλά, γιατί απατούν οι άντρες τις γυναίκες τους; Ίσως επειδή είναι και λίγο τυχοδιώκτες, οπότε, αν η ευκαιρία παρουσιαστεί δεν εξετάζουν τα υπέρ και τα κατά, αλλά απλώς την αρπάζουν. 

Άλλες φορές, πάλι, οι άνδρες απιστούν επειδή θεωρούν πως μια καθαρά σαρκική σχέση δεν μπορεί να απειλήσει αυτό που έχουν με το έτερο ήμισύ τους. Στην ίδια έρευνα, μάλιστα, φάνηκε πως οι άντρες συγχωρούν την απιστία ευκολότερα, ίσως επειδή την βλέπουν και πιο επιπόλαια απ’ τις γυναίκες.

v