Πώς αλλάζει η σχέση με τη μαμά μας: το υπέροχο «πριν» και το συγκινητικό «μετά»

Πώς αλλάζει η σχέση με τη μαμά μας: το υπέροχο «πριν» και το συγκινητικό «μετά»

Κάποτε μια συγγραφέας είχε πει ότι η μητρότητα είναι η επιλογή που κάνουμε κάθε μέρα. Να βάζουμε δηλαδή, την ευτυχία και την ευημερία κάποιου άλλου πάνω απ' τη δική μας, να διδάσκουμε τα δύσκολα μαθήματα, να κάνουμε το σωστό ακόμα κι αν δεν ξέρουμε ποιο είναι. Και το κυριότερο, να συγχωρούμε τον εαυτό μας, ξανά και ξανά, που τα κάνουμε όλα λάθος.

Αυτό έκαναν οι μαμάδες μας για εμάς και αυτό κάνουμε εμείς για τα παιδιά μας. Καθώς περνούν τα χρόνια, όμως, η σχέση μιας μητέρας με τα παιδιά της αλλάζει και οι ρόλοι, τις περισσότερες φορές, αντιστρέφονται. 

Από ένα σημείο και μετά, είναι σειρά μας να δώσουμε και να φροντίσουμε τη μαμά μας, όπως έκανε εκείνη, όταν ήμασταν μικρά. Και αυτά τα σκίτσα είναι μια γλυκόπικρη υπενθύμιση για το πώς ο χρόνος αλλάζει αυτή η σχέση.

Η μαμά μας υπήρξε η πρώτη μας δασκάλα. Μας βοήθησε να μάθουμε να γράφουμε και να διαβάζουμε. Τώρα που μεγαλώσαμε και μεγάλωσε και αυτή είναι σειρά μας να τη «διδάξουμε» πώς να χρησιμοποιεί ένα κινητό ή έναν υπολογιστή.

Ήταν δίπλα μας και μας κρατούσε το χέρι, όταν έπρεπε να κάνουμε εμβόλιο. Μας σιγοψιθύριζε λόγια παρηγορητικά και μας έταζε γλυκά και αγκαλιές. Τώρα είμαστε εμείς ο συνοδός της στους γιατρούς και εμείς που την καθησυχάζουμε.

Μας διάλεγε τα ρούχα, μας ψώνιζε και φρόντιζε πάντα να είναι καθαρά και σιδερωμένα. Τώρα, εμείς της κάνουμε δώρα και την παροτρύνουμε να κοιτάζει λίγο περισσότερο την εμφάνισή της.

Ήταν πάντα δίκαιη και φρόντιζε να μας μάθει τη χαρά του «μοιράζομαι» με τ' αδέρφια μας, αλλά και το πώς είμαστε αγαπημένοι. Αυτή η αφοσίωσή της και οι καρποί των κόπων της φάνηκαν αργότερα που μεγαλώσαμε.

Η μαμά ήταν ο άνθρωπος που ήξερε πάντα πού βρίσκεται το καθετί. Από το αγαπημένο μας φούτερ (που ποτέ δεν το βρίσκαμε κι ας ήταν μπροστά στα μάτια μας!), τώρα περάσαμε στο να τη βοηθάμε να βρει τα «χαμένα» κλειδιά και γυαλιά της.

Η σχέση μας είχε πολλές διαβαθμίσεις. Υπήρξαν έντονοι τσακωμοί και διαφωνίες (κυρίως στην εφηβεία) που όμως μας έφεραν πιο κοντά!

«Ζακέτα να πάρεις!»: αυτή φράση στοίχειωσε τα παιδικά και εφηβικά μας χρόνια και να που τώρα, την κυνηγάμε εμείς για να μην μας κρυώσει!

Φωτογραφίες: brightside.me

v