Θεόφιλος Νάστας: αριστούχος στις Πανελλήνιες σε μια χρονιά γεμάτη εμπόδια

Θεόφιλος Νάστας: αριστούχος στις Πανελλήνιες σε μια χρονιά γεμάτη εμπόδια

Ένα από τα παιδιά που ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους στις φετινές πανελλήνιες είναι και ο Θεόφιλος Νάστας, απόφοιτος του 1ου Γενικού Λυκείου Ωραιοκάστρου, ο οποίος συγκέντρωσε 19.650 μόρια κι ετοιμάζεται για το μεγάλο βήμα στην Ιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι ένα όνειρο που κυνηγούσε από μικρός («πάντοτε ήταν στόχος η Ιατρική, από το Δημοτικό ακόμη») και ήταν έτοιμος να το κατακτήσει, ωστόσο, η φετινή ιδιαίτερη σχολική χρονιά έβαλε και σ’ εκείνον δύσκολα, όπως και σε όλα τα παιδιά που έδωσαν εξετάσεις με στόχο μια θέση στο Πανεπιστήμιο.

«Οι δυσκολίες άρχισαν πριν την καραντίνα, στην αρχή της χρονιάς ακόμη», εξηγεί ο νεαρός αριστούχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «γιατί είχαμε τις αλλαγές στο σύστημα, οι οποίες εμένα τουλάχιστον με επηρέασαν πολύ στον τρόπο διαβάσματος». 

«Τα πράγματα με την ύλη σταθεροποιήθηκαν κάπου τον Φεβρουάριο, πριν ακόμη μειωθεί η ύλη λόγω της καραντίνας. Για παράδειγμα στην έκθεση με την εισαγωγή της Λογοτεχνίας κάθε εβδομάδα διάβαζα με διαφορετικό τρόπο, στη Φυσική άργησαν κάποιες οδηγίες, στη Χημεία επίσης. Ήταν μία διαρκής προσπάθεια προσαρμογής, που εκτός από το διάβασμα, ήθελε πολλή επιμονή και υπομονή. Μετά, στην καραντίνα τα πράγματα αναθεωρήθηκαν ξανά, είχαμε πολύ χρόνο, κόπηκε μεγάλο μέρος της ύλης, πολύ μεγάλο, δεν ελέγχθηκε τόσο η ποιότητα, όσο η ποσότητα των κεφαλαίων που μειώθηκαν.» 

Και η καραντίνα, όμως, δεν ήταν μια εύκολη περίοδος παρά το ότι ο ίδιος είχε ήδη ολοκληρώσει το διάβασμα της ύλης: «Γενικά η καραντίνα ήταν δύσκολη γιατί πρώτα από όλα σε δυσκολεύει να ακούς ότι γύρω σου πεθαίνουν εκατοντάδες άνθρωποι κάθε μέρα, ένα μικρό χωριό κάθε μέρα στην Ιταλία και σε όλον τον κόσμο. Σε καταβάλλει ψυχολογικά. Από την άλλη δεν μπορούσαμε να βγούμε έξω ούτε ως το σούπερ μάρκετ, καθώς είχαμε συνέχεια το άγχος μην κολλήσουμε κάτι τους τελευταίους μήνες.»

«Υπό άλλες συνθήκες μέχρι τον Μάιο θα διαβάζαμε 5-6 ώρες τη μέρα, γιατί αυτός θα ήταν ο χρόνος που θα μας έμενε από φροντιστήρια και τον Μάιο θα χρησιμοποιούσαμε τις απουσίες για να μείνουμε σπίτι και να διαβάζουμε 10-11 ώρες την ημέρα, όσο μπορούσαμε για να προετοιμαστούμε τον τελευταίο μήνα για τις εξετάσεις» σημειώνει ο Θεόφιλος για τις αλλαγές που επέφερε η κατάσταση στο πρόγραμμα των μαθητών. «Τώρα η πολύωρη δουλειά του Μαΐου ουσιαστικά πήγε τρεις μήνες πριν και την κούραση που υπήρχε από αυτό το διάβασμα την ένοιωσα γύρω στον Απρίλιο αντί για τον Ιούνιο. Ήθελε πολλή δύναμη για να συνεχίσω να διαβάζω.»

«Θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσωπική προσπάθεια και υπομονή ένα τέτοιο αποτέλεσμα», επισημαίνει ο μελλοντικός φοιτητής ιατρικής, «δεν αρκεί ούτε το σχολείο, ούτε το φροντιστήριο, όσο καλά και να είναι».

Για το τέλος, δεν ξεχνά να στείλει κι ένα θετικό μήνυμα σ’ όλους τους συμμαθητές τουτς που πεορπάθησαν και δεν τα κατάφεραν: «Να πω στα παιδιά τα οποία μπορεί να μην τα κατάφεραν, ότι δεν είναι το τέλος του κόσμου. Όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται οι πανελλαδικές είναι από τις πολλές εξετάσεις στη ζωή μας και σίγουρα δεν είναι η πιο δύσκολη. Χρειάζεται καλή προετοιμασία, να να ελέγχουμε το άγχος.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

v