Pansexual, asexual, demisexual: τελικά, πόσες σεξουαλικότητες υπάρχουν (κι εσύ δεν είχες ιδέα);

Pansexual, asexual, demisexual: τελικά, πόσες σεξουαλικότητες υπάρχουν (κι εσύ δεν είχες ιδέα);

Η γενιά μας μεγάλωσε γνωρίζοντας πως τα φύλα είναι δυο και ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός χωρίζεται σε straight και gay. Καθώς τα χρόνια περνούν, όμως, και η κοινωνία μας εξελίσσεται, ακούμε για περισσότερες σεξουαλικές ταυτότητες (που μέχρι πρότινος δεν είχαμε ιδέα!), οι οποίες βοηθούν τους ανθρώπους να ανακαλύψουν το ποιοι πραγματικά είναι και τι ακριβώς τους ελκύει σεξουαλικά.

Μετά τους straight και τους gay, λοιπόν, υπάρχουν οι pansexual, οι asexual, οι demisexual και οι polyamorous!

 

 

Pansexual

Ένας πανσέξουαλ άνθρωπος είναι πιθανό να νιώσει σεξουαλική έλξη για queer άτομα, agender άτομα ή άτομα οποιουδήποτε άλλου φύλου. Ένα bisexual άτομο θα νιώσει έλξη για τα δύο κυρίαρχα φύλα: τον άνδρα και τη γυναίκα. «Συνειδητοποίησα ότι με ελκύουν όλα τα φύλα όταν ξεκίνησα να νιώθω σεξουαλική έλξη για άτομα των οποίων το φύλο δεν μπορούσα να κατατάξω σε έναν από τους δύο πόλους και ούτε και τα ίδια το επιθυμούσαν» λέει ένας pansexual και συνεχίζει:  «Αντίθετα, ένιωθαν άνετα και οικεία με τη χρήση και της αρσενικής και της θηλυκής αντωνυμίας, γεγονός που όχι απλώς δεν με ενοχλούσε αλλά μου φαινόταν και πολύ πιο ελκυστικό και όμορφο. Έχω κάνει σεξ με άτομα των οποίων το βιολογικό φύλο ήταν το γυναικείο, αλλά αυτοπροσδιορίζονταν ως άφυλα ή επιθυμούσαν τη χρήση της αρσενικής αντωνυμίας, είτε γενικά είτε κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης. 

Asexual 

Είναι πολύ σημαντικό να είναι ξεκάθαρο πως ένας ασέξουαλ έχει την ικανότητα να έχει σεξουαλικές επαφές, επιλέγει όμως να μην έχει καθώς δεν έχει την επιθυμία. Οι ασέξουαλ εξ' ορισμού δεν έχουν σεξουαλική επιθυμία, όμως δεν είναι μικρό το ποσοστό εκείνων που σε κάποια περίοδο της ζωής του είχαν μία σεξουαλική επαφή ή και περισσότερες. Αν περάσεις ένα χρονικό διάστημα που δεν υπάρχει σεξ στην καθημερινότητά σου από επιλογή και δεν είναι μέσα στις προτεραιότητές σου, δεν γίνεσαι αυτομάτως ασέξουαλ – πρόκειται απλά για μία περίοδο χαμηλής ή μηδενικής σεξουαλικής επιθυμίας που μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιου συναισθηματικά τραυματικού γεγονότος (χωρισμός, πένθος), άγχους, ακόμη και σύμπτωμα κατάθλιψης (συνδυαστικά με μία γενικότερη παραμέληση του εαυτού και των αναγκών σου).

Demisexual

Η λέξη demisexual είναι σχετικά καινούριος όρος και έχει μπερδέψει πολύ κόσμο.
Πρόκειται για έναν σεξουαλικό προσανατολισμό, ο οποίος θεωρητικά πέφτει στο φάσμα της μη-σεξουαλικότητας. Σε αντίθεση, όμως, με έναν άνθρωπο που δηλώνει ασέξουαλ, οι demisexual μπορούν να βιώσουν σεξουαλική έλξη, και λογικά θα ευχαριστηθούν το σεξ – κάτω από πολύ, πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Για να είμαστε ακριβείς, μόνο με ανθρώπους με τους οποίους έχουν σχηματίσει ένα δυνατό συναισθηματικό δέσιμο.

Polyamorous

Οι άνθρωποι που ταυτίζονται ως πολυσυντροφικοί (polyamorous) απορρίπτουν την άποψη ότι η σεξουαλική και σχεσιακή αποκλειστικότητα είναι απαραίτητες για βαθιά αφοσιωμένες, μακροπρόθεσμες σχέσεις αγάπης. Αυτοί που είναι ανοικτοί ή συναισθηματικά κατάλληλοι για πολυσυντροφικότητα, μπορεί να ξεκινήσουν μια πολυγαμική σχέση όταν είναι μονό ή ήδη σε μια μονογαμική ή ελεύθερη σχέση.

Οι πολυσυντροφικες σχέσεις είναι ποικίλεςαντανακλώντας τις επιλογές και τις φιλοσοφίες των ατόμων που εμπλέκονται, αλλά με επαναλαμβανόμενα χαρακτηριστικά ή αξίες, όπως την αγάπη, την οικειότητα, την εντιμότητα, την ακεραιότητα, την ισότητα, την επικοινωνία και τη δέσμευση.

v