Οι κίνδυνοι της παραλίας και πώς να προστατεύσουμε τα παιδιά μας

Οι κίνδυνοι της παραλίας και πώς να προστατεύσουμε τα παιδιά μας

Παιδικό καλοκαίρι θα πει θάλασσα, ξεγνοιασιά και παιχνίδι στην άμμο! Για να είναι, όμως, το καλοκαίρι τους… αξέχαστο, οφείλουμε ως γονείς να τα προστατεύουμε από τους κινδύνους της θάλασσας και να είμαστε διαρκώς σε επιφυλακή. Τα μικρά (ή μεγάλα) ατυχήματα καραδοκούν, και μαζί τους τα κουνούπια, οι τσούχτρες και οι αχινοί… Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τον καλύτερο αλλά ιδιαιτέρως επικίνδυνο καλοκαιρινό φίλο των παιδιών, τον ήλιο!

Ατυχήματα στη θάλασσα

Όταν τα παιδιά εξοικειωθούν με τη θάλασσα, δεν την αποχωρίζονται εύκολα. Όμως, ακόμη και στα ρηχά, ο κίνδυνος πνιγμού ή κάποιου άλλου ατυχήματος δεν είναι καθόλου μικρός γι' αυτό και πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας. 

Όσο βρισκόμαστε στην παραλία, δεν τ΄αφήνουμε λεπτό από τα μάτια μας, ενώ όσο είναι ακόμα μικρά φροντίζουμε να φοράνε συνέχεια μπρατσάκια ή σωσίβιο και μάλιστα όσο γίνεται καλύτερης ποιότητας. Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα στον νου μας είναι πως τα παιδιά μπανοβγαίνουν διαρκώς στο νερό οπότε δεν πρέπει να εφησυχάζουμε καθόλου!

Και φυσικά, απαγορεύεται να πλησιάσουν το νερό αν δεν έχουν πρώτα χωνέψει το φαγητό τους, κάτι που, στην περίπτωση των πρωτεϊνών, μπορεί να χρειαστεί και περισσότερο από 3 ώρες.

Έγκαυμα από τον ήλιο

Ο ήλιος είναι σίγουρα απαραίτητος σε όλους μας, αλλά το καλοκαίρι, αν δεν προσέξουμε, μπορεί να βλάψει το δέρμα μας με ηλιακά εγκαύματα. Μάλιστα, η επαναλαμβανόμενη έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να προκαλέσει ακόμα σοβαρότερα προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο του δέρματος! Ειδικά τα παιδιά, λοιπόν, που η επιδερμίδα τους είναι εξαιρετικά ευαίσθητη, δεν πρέπει να βρίσκονται στην παραλία μεταξύ 11.00 το πρωί και 16.00 το μεσημέρι που ο ήλιος καίει.Όταν έρθει η ώρα για τη θάλασσα, τα παιδιά (αλλά κι εμείς!) χρειάζονται ένα αντηλιακό με πολύ υψηλό δείκτη  προστασίας το οποίο θα ανανεώνεται συχνά.

Τα αντηλιακά της σειράς Garmier Ambre Solaire έχουν ιδιαίτερα υψηλή αντηλιακή προστασία και είναι κατάλληλα για όλη την οικογένεια.  Τα παιδικά αντηλιακά της Garnier, μάλιστα, εκτός από τον υψηλό δείκτη προστασίας που διαθέτουν, είναι δερματολογικά ελεγμένα αλλά και ανθεκτικά στο νερό, την άμμο και τον ιδρώτα για να μην ανησυχούμε διαρκώς μήπως το παιδί μας καεί από τον ήλιο έπειτα από μια βουτιά στη θάλασσα ή το πολύ παιχνίδι στην άμμο. Βέβαια, μαζί με το αντηλιακό δεν ξεχνάμε το βρεγμένο καπέλο για προστασία του κεφαλιού και τα γυαλιά ηλίου.

Τσιμπήματα

Το καλοκαίρι, εκτός από τα κουνούπια που είναι παντού και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα απωθούμε, τα παιδιά στην παραλία (και όχι μόνο!) είναι εκτεθειμένα σε πλήθος εντόμων, όπως σφήκες, μέλισσες, ψαλίδες κλπ. ενώ, στη θάλασσα, είναι πιθανό να συναντήσουμε και τσούχτρες. 

Καλό είναι, λοιπόν, να αποφεύγετε τις κρέμες με έντονα αρώματα που προσελκύουν τα έντομα και, αν είναι εφικτό, να τους φοράτε ελαφριά και δροσερά ρούχα  που θα καλύπτουν όσο γίνεται τα χεράκια και τα ποδαράκια τους. Τέλος, μην ξεχνάτε να έχετε στην τσάντα θαλάσσης μια αλοιφή ειδική για τα τσιμπήματα!

Ηλίαση

 Η έκθεση ενός παιδιού σε υπερβολική ζέστη, είτε μένοντας πολλή ώρα κάτω απ’ τον ήλιο, είτε παραμένοντας σε πολύ ζεστούς χώρους όπως το αυτοκίνητο, μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και, ενίοτε, σε θερμοπληξία ή ηλίαση. 

Εάν η θάλασσα είναι μακριά και πρέπει να πάτε με το αυτοκίνητο ή το λεωφορείο, ντύνετε το παιδί σας ελαφρά, με ανοιχτόχρωμα ρούχα και καπέλο και αποφύγετε τις μεσημβρινές ώρες που ο ήλιος είναι πιο ζεστός. Στη θάλασσα, μην ξεχνάτε να βρέχετε συχνά το κεφάλι του, να του φοράτε καπέλο και να του δίνετε πολλά υγρά, ασχέτως αν διψάει ή όχι. Τέλος, προτιμήστε τα ελαφρά γεύματα που δεν επιβαρύνουν το στομάχι και την καρδιά.

v