Γιατί η ηλικία των 4 ετών είναι η πιο δύσκολη!

Γιατί η ηλικία των 4 ετών είναι η πιο δύσκολη!

Όταν τα μωρά μας συμπληρώνουν το πρώτο έτος της ηλικίας τους, αρχίζουν σταδιακά να περνούν στο επόμενο στάδιο. Κάνουν τα πρώτα τους βήματα, λένε τις πρώτες τους λεξούλες και μέρα με τη μέρα μεταμορφώνονται από μωρά σε «μικρά ανθρωπάκια». Στα δύο χρόνια, τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν για τους γονείς, αφού τις περισσότερες ώρες της ημέρας πρέπει να τρέχουμε κυριολεκτικά από πίσω τους και να τα έχουμε συνεχώς στο νου μας!

Ωστόσο, τα πιο δύσκολα έρχονται αργότερα. Ειδικοί επισημαίνουν ότι η πιο δύσκολη ηλικία, κατά την οποία τα παιδιά «ταλαιπωρούν» όσο ποτέ άλλοτε τους γονείς, είναι τα 4 έτη ή αλλιώς, η «πρώτη εφηβεία» των παιδιών!

Τα παιδιά περνούν την πρώτη εφηβεία τους

Δεν το λέμε εμείς αλλά οι ειδικοί, οι οποίοι υποστηρίζουν πως στα 4 έτη οι γλωσσικές ικανότητες του παιδιού έχουν αναπτυχθεί σημαντικά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μένει μόνο σε ένα ξερό «όχι» όταν κάτι δεν το ευχαριστεί. Τα παιδιά αρχίζουν να εκδηλώνουν προτιμήσεις, αντιπάθειες, ισχυρά «θέλω» αλλά και να διαπραγματεύονται με τους γονείς τους σαν... δικηγόροι για ό,τι δεν τους αρέσει.

Όταν είναι 4 χρονών, λοιπόν, μπορεί να μην χρειάζεται να κυνηγάμε από πίσω το νήπιο, αλλά πρέπει να οπλιστούμε με ψυχραιμία και να παραμείνουμε σταθεροί στους κανόνες και τα όρια που βάζουμε. Τα παιδιά  θα προσπαθήσουν να δοκιμάσουν τις αντοχές μας και να διερευνήσουν μέχρι «πού τα παίρνει». 

Ανακαλύπτουν και αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους

Τα 4 έτη είναι η ηλικία που τα μικρά μας αγγελούδια μπορούν να μεταμορφωθούν σε μικρά διαολάκια, για έναν ακόμα λόγο: μπορούν πλέον να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν κάποια τα συναισθήματά τους. Ο θυμός, η λύπη ή η αδικία μπαίνουν στο καθημερινό τους λεξιλόγιο και οι γονείς οφείλουν να τα ακούσουν και να τους δείξουν έναν υγιή και ασφαλή τρόπο έκφρασης. 

Πολλές φορές, τα πράγματα βγαίνουν εκτός ελέγχου κι εμείς καλούμαστε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους χωρίς να τα πληγώσουμε, αλλά και χωρίς να διαταράξουμε τα όρια και τις ισορροπίες της οικογένειας. 

Ανακαλύπτουν τον κόσμο από την αρχή

Γύρω στην ηλικία των 4, τα παιδιά αντιλαμβάνονται πως μπροστά τους υπάρχει ένας ολοκαίνουριος κόσμος τον οποίον θέλουν να εξερευνήσουν. Έχουν κατακτήσει ήδη αρκετές δεξιότητες και έχουν αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Μέσα στο ασφαλή οικογενειακό περιβάλλον, λοιπόν, που ξέρουν πως θα τους προσέχει, ανοίγουν τα φτερά τους και ανακύπτουν τον κόσμο από την αρχή. 

Πολλές φορές, αυτή η εξερεύνηση συγκρούεται με τις απαιτήσεις και τους κανόνες των γονιών και οι αντιδράσεις μέσα στο σπίτι είναι έντονες. Τα παιδιά θέλουν να ανοίξουν τους ορίζοντές τους, ενώ οι γονείς φοβούνται μήπως τα παιδιά πληγωθούν - σωματικά ή συναισθηματικά. 

Δοκιμάζουν τα όριά τους (και τα δικά μας)

Τα όρια υπάρχουν για να διασφαλίζουν την αρμονία και την ηρεμία της οικογένειας αλλά και για να... σπάνε! Τα παιδιά, στην ηλικία των τεσσάρων, συνειδητοποιούν ότι μεγαλώνουν και κάνουν τα πρώτα βήματα αυτονόμησης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως τα περισσότερα παιδιά ξεκινούν το προνήπιο σ' αυτήν την ηλικία. 

Προσπαθούν, λοιπόν, να εδραιώσουν την παρουσία και τα «θέλω» τους, να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και να διερευνήσουν τις... αντοχές μας!  Το όχι» ακούγεται πολύ συχνά στο σπίτι και τα παιδιά μας ανακαλύπτουν το πόσο (και το πού) είμαστε σταθεροί, σε ποια θέματα μπορούν να διεκδικήσουν περισσότερες ελευθερίες αλλά και τους τρόπους διεκδίκησής τους. 

3 κανόνες... επιβίωσης για όταν τα βρίσκετε σκούρα

Αφήστε στα παιδιά κάποιες μικρές ελευθερίες. Οι κανόνες υγιεινής, για παράδειγμα, είναι ένα θέμα που δεν πρέπει να διαπραγματεύεστε με τα παιδιά. Το να αφήσετε την τρίχρονη κόρη σας, όμως, να φορέσει την στολή της Έλσα στο σούπερ μάρκετ, είναι μια ελευθερία που μπορείτε να της παραχωρήσετε.

Να θυμάστε ότι εσείς παραμένετε οι «μεγάλοι». Μην πέσετε στην παγίδα της διαπραγμάτευσης με τα μικρά σας. Εσείς καθορίζετε τους κανόνες και όχι εκείνα.

Ο επαρκής ύπνος και το παιχνίδι είναι σημαντικά γι’ αυτή την ηλικία, μην το ξεχνάτε! Όταν τα τηρείτε με πρόγραμμα, η κατάσταση θα είναι πολύ πιο εύκολη. 

v