Είναι αλήθεια ότι η εξωσωματική ευθύνεται για καρκίνους;

Είναι αλήθεια ότι η εξωσωματική ευθύνεται για καρκίνους;

Ερώτηση:
Χτες έμαθα ότι έχω δύο βουλωμένες σάλπιγγες και για αυτό 2 χρόνια τώρα δεν μπορώ να μείνω έγκυος. Ο γιατρός μου βρήκε πολλά ινομυώματα και μου είπε ότι ίσως ευθύνονται για αυτό. Μου ζήτησε να προχωρήσω σε χειρουργείο για να καθαρίσω απ’τα ινομυώματα και να προχωρήσω μετά σε εξωσωματική ως μόνη λύση. Η αλήθεια είναι ότι έχω ακούσει πολλά για αυτήν την διαδικασία και ότι ευθύνεται για καρκίνους. Παρακαλώ μπορείτε να με συμβουλέψετε;
Απάντηση:

Αντιθέτως είναι μεγάλο ψέμα. Η εξωσωματική γονιμοποίηση λειτουργεί πολλά χρονιά, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα είχε εντοπισθεί. Τα φάρμακα της εξωσωματικής δουλεύονται από το 1960 - ’70, οπότε δεν έχετε λόγο να φοβηθείτε ότι μπορεί να πάθετε καρκίνο. Είναι δυνατόν ποτέ να κάνουμε μια θεραπεία που οδηγεί σε καρκίνο;Είναι γεγονός ασυμβίβαστο με τα δυτικά δεδομένα. Αντιθέτως η υπογονιμότητα ενοχοποιείται για αυξημένα ποσοστά καρκίνου.

*O Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά «Μίτωση».

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v