Πώς να διαχειριστώ ότι η κόρη μου δεν με ακούει και ότι λέει ότι δεν με αγαπάει;

Πώς να διαχειριστώ ότι η κόρη μου δεν με ακούει και ότι λέει ότι δεν με αγαπάει;
Ερώτηση:
Παρακαλώ βοηθήστε με! Προσπαθώ πολύ να διαχειριστώ την κούραση μου, εξηγώντας ό,τι χρειάζεται στην 4 ετών κόρη μου. Εκείνη γενικά είναι υπάκουη, κοινωνική, με παρεούλες, αλλά και ισχυρογνώμων, ανταγωνιστική- ειδικά με παιδιά που έχουν ίδια χαρακτηριστικά. Ενώ έχουμε όρια και κανόνες μιλάει κλαψουρίζοντας. Λέει «θα κάνω ό,τι θέλω» ή «Δε σ' αγαπώ» κλπ. Πώς μπορώ να διαχειριστώ το «θα κάνω ό,τι θέλω. Άσε με μόνη μου δεν σ’ αγαπώ»; Ντρέπομαι πολύ ειδικά μπροστά σε κόσμο. Δεν ξέρω τι την κάνει να είναι έτσι, ενώ γενικά γνωρίζει το «σωστό». Ευχαριστώ πολύ!
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Να χαίρεστε την κόρη σας! Έχετε ήδη κάνει πολύ καλή δουλειά μαζί της! Αναφέρετε ότι είναι ένα κορίτσι που σας ακούει, επικοινωνεί καλά μαζί σας και με τον κόσμο γύρω σας. Καθώς λοιπόν η κόρη σας μεγαλώνει, ανακαλύπτει τις νέες δυνατότητες και δεξιότητες που αναπτύσσει και αυτό την ενθουσιάζει! Έτσι, σας ζητά να της δώσετε χώρο για να έχει τη δική της άποψη και τις δικές της αντιλήψεις! 

Τα λόγια που σας λέει είναι δείγματα υγιούς ανάπτυξης, καθώς προσπαθεί να διαφοροποιηθεί. Σαφώς, ένα παιδί 4 ετών, δε μπορεί να εκφράσει αυτό που θέλει όπως ένας ενήλικας, έτσι χρησιμοποιεί οποίον τρόπο έχει κατακτήσει και βγαίνει συχνά άγαρμπα. Εσείς με πολλή τρυφερότητα συνεχίζετε να της μιλάτε με τον τρόπο που θέλετε, κατανοώντας και ευνοώντας την επιθυμία της για ελευθερία. Ελευθερία τόση όση ταιριάζει στην ηλικία της και αφού φροντίζετε διαρκώς για την ασφάλεια της. 

Μην αγωνιάτε για το σωστό, αλλά για το καλό όλων σας! Χαρείτε την κόρη σας και το πόσο όμορφα την έχετε μάθει να διεκδικεί!

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v