Ακόμη 19 παιδικές χαρές της Αθήνας ανακαινίστηκαν κι έγιναν προσβάσιμες σε παιδιά με κινητικές δυσκολίες (λίστα)

Ακόμη 19 παιδικές χαρές της Αθήνας ανακαινίστηκαν κι έγιναν προσβάσιμες σε παιδιά με κινητικές δυσκολίες (λίστα)

Οι παιδικές χαρές είναι μικρές οάσεις για τα παιδιά των μεγαλουπόλεων, τόποι χαράς και ψυχαγωγίας για τους μικρούς, αλλά και συνάντησης για τους μεγάλους. Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να συντηρούνται σωστά και να ανακαινίζονται συχνά σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας και προσβασιμότητας. Στο πλαίσιο μιας μακρόχρονης προσπάθειας, ο Δήμος Αθηναίων έδωσε αυτές τις μέρες προς χρήση 17 ακόμη ανακατασκευασμένες παιδικές χαρές, ενώ 2 ακόμη θα ανοίξουν το προσεχές διάστημα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι χώροι και τα παιχνίδια έγιναν επιτέλους πιο φιλικοί σε παιδιά με κινητικές δυσκολίες.

Οι εν λόγω παιδικές χαρές έχουν ανακατασκευαστεί εκ βάθρων από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), έχουν εξοπλιστεί πλήρως και διέπονται από τα πιο σύγχρονα πρότυπα ασφαλείας. Παράλληλα, είναι κατάλληλες για να φιλοξενήσουν παιδιά με κινητικές δυσκολίες που μέχρι σήμερα είχαν μικρή ή καθόλου πρόσβαση σε τέτοιους χώρους.

Σύμφωνα με τον ΟΠΑΝΔΑ, ο οργανισμός έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των συνθηκών υγιεινής, αλλά και των κανόνων λειτουργίας των χώρων, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση και τις οδηγίες της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής. Όλες οι παιδικές χαρές που παραδίδονται στο κοινό φυλάσσονται, έτσι ώστε να αποφευχθεί κάθε είδους φθορά (βανδαλισμοί και καταστροφές), υλοποιώντας το Σύστημα Διαχείρισης που διενεργείται σύμφωνα με τα πρότυπα του ΕΛΟΤ και την ισχύουσα νομοθεσία και εξασφαλίζει την τήρηση όλων των προϋποθέσεων συντήρησης, φύλαξης, καθαριότητας και προδιαγραφών αξιολόγησης που υποχρεούται να εφαρμόζει ο Δήμος.

Οι παιδικές χαρές θα είναι ανοιχτές όλες τις ημέρες της εβδομάδας από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τις «καλωσόρισε» δηλώνοντας πως «οι δεκαεννιά ολοκαίνουριες παιδικές χαρές, προφανώς δεν είναι αρκετές, είναι όμως απαραίτητες. Είναι ένα πρώτο βήμα για όλες τις υπόλοιπες. Εκ βάθρων ανακαινισμένες, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και κυρίως ασφαλείς και προσβάσιμες για όλους. Γιατί οι πιο πολύτιμες δράσεις μας απευθύνονται σε αυτούς που δεν μπορούν να τις ζητήσουν.» 



Οι 17 ολοκαίνουργιες παιδικές χαρές που έχουν ήδη παραδοθεί είναι οι εξής:

Κονοπισοπούλου και Γεννηματά, Πλατεία Χαιροπούλου, Αμπελόκηποι

Δήλου και Παπαδοπούλου (απέναντι από το Νοσοκομείο Παίδων), Γουδή

Πλατεία Αγίου Θωμά, Γουδή

Λουίζης Ριανκούρ και Γερουλάνου, Πλατεία Σοφίας Βέμπο, Αμπελόκηποι

Γεωργούλα και Παπαχριστοφόρου, Λόφος Γιαλούρου, Πολύγωνο

Πλατεία Παλουμπιώτη, Πολύγωνο

Κάλβου και Δέγλερη, Αμπελόκηποι

Μετανείρας και Παρασκευά, Ανω Κυψέλη

Σπύρου Πάτση, Βοτανικός

Πλατεία Πανταζοπούλου, Κολωνός

Ταϋγέτου, Γκράβα

Ορίων και Ευρυκλείδου, Ανω Κυψέλη

Φωτομάρα και Πλατεία Χριστιανουπόλεως, Κυνοσάργους

Πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς, Ρουφ

Πανδίωνος και Σάρωνος, Πατήσια

Μηναΐδη Ιακωβάτων, Κάτω Πατήσια

Μεγίστης, Κυθήρων και Ανάφης, Αλεπότρυπα (Ανω Κυψέλη)

Οι δύο που παραδίδονται τις επόμενες ημέρες βρίσκονται:

Πυθέου και Γεωμέτρου, Κυνοσάργους, Λ. Λαμπράκη

Χριστιανουπόλεως και Θύσσου, Ριζούπολη

Πηγή: iefimerida.gr

v