Πνευμονολόγος: «Όσοι δεν πιστεύουν στον κορονοϊό να έρθουν στις ΜΕΘ να δουν όσους νοσούν»

Πνευμονολόγος: «Όσοι δεν πιστεύουν στον κορονοϊό να έρθουν στις ΜΕΘ να δουν όσους νοσούν»

Η απειλή για το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τα αυξανόμενα κρούσματα στη χώρα μας έχει προκαλέσει τον φόβο και την ανησυχία των πολιτών και της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να δοθούν νέες οδηγίες και μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Παρ' ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο, υπάρχουν αρκετοί... δύσπιστοι και κάποιοι συνωμοσιολόγοι που αμφισβητούν την ύπαρξη της πανδημίας, δεν υπακούν στα μέτρα και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία όλων. Σ' αυτούς, η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», έδωσε τη δική της απάντηση. Τους κάλεσε στις ΜΕΘ για να δουν από κοντά την κατάσταση των ανθρώπων που νοσούν με Covid-19.

«Εγώ τους καλώ να έρθουν στις ΜΕΘ και να δουν τους ασθενείς που νοσούν με κοροναϊό. Μόνο έτσι θα μπορούσαν να πειστούν ότι υπάρχει και είναι κάτι που μπορεί να προσβάλει τον οποιονδήποτε, από ένα μικρό μωρό μέχρι έναν άνθρωπο άνω των 100 ετών. Δεν έχει ηλικία. Όποιος δεν το πιστεύει μπορεί να δει τις εικόνες που βλέπουμε στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, ή τις εικόνες που βλέπαμε μέχρι προσφάτως στη γειτονική Ιταλία. Και οι Ιταλοί έχουν ένα ποσοστό των ανθρώπων που ήταν δύσπιστοι, όμως μετά από αυτά που είδαν θεωρώ ότι έχουν πειστεί», είπε χαρακτηριστικά η πνευμονολόγος. 

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την αύξηση των κρουσμάτων σημείωσε ότι αυτό οφείλεται στη διενέργεια περισσότερων διαγνωστικών τεστ, ενώ μίλησε για τους ασυμπτωματικούς νοσούντες λέγοντας ότι είναι κυρίως νέοι άνθρωποι που μπορεί να μην ξέρουν ότι πάσχουν από τον ιό και να το μεταφέρουν στους γύρω τους. Τόνισε επίσης, ότι ανησυχητικά είναι τα κρούσματα που μπαίνουν σε νοσοκομείο με συμπτώματα.

Όσον αφορά τα υπάρχοντα μέτρα και το ενδεχόμενο λήψης νέων, υποστήριξε ότι όσο τηρούμε τις αποστάσεις και φοράμε μάσκα, μπορεί να ελεγχθεί η πανδημία στη χώρα ενώ άφησε να εννοηθεί ότι αν η κατάσταση χειροτερέψει, υπάρχει η πιθανότητα χρήσης μάσκας και σε ανοιχτούς χώρους. 

Τέλος, εφιστά την προσοχή των νέων στην τήρηση των μέτρων. 

v