Στον εισαγγελέα οι αναρτήσεις θεωριών συνωμοσίας για τον κορονοϊό με εντολή Χρυσοχοΐδη

Στον εισαγγελέα οι αναρτήσεις θεωριών συνωμοσίας για τον κορονοϊό με εντολή Χρυσοχοΐδη

Υπό την απειλή ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας και με τα κρούσματα στη χώρα μας να αυξάνονται καθημερινά, αναζωπυρώθηκε και η παραφιλολογία που ανθεί εδώ και καιρό στα social media και θέλει τον κορονοϊό να είναι… κάτι άλλο από αυτό που φαίνεται ή «μας λένε» – αυτό αλλάζει ανάλογα με τη θεωρία. Επειδή, όμως, η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ζήτημα δημόσιας υγείας και το σημείο που βρισκόμαστε είναι κρίσιμο, τα καλέσματα σε απειθαρχία ή αδιαφορία μέσω της διασποράς ψευδών ειδήσεων και αβάσιμων θεωριών ίσως και ν’ αποτελούν απειλή ισότιμη του κορονοϊού. Γι’ αυτό και η Πολιτεία αποφάσισε να απαντήσει με τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα.

Με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, οι αναρτήσεις που αναφέρονται σε θεωρίες συνωμοσίας γύρω απ’ τον κορονοϊό, την ύπαρξη ή την προέλευσή του, θα παραπέμπονται στη δικαιοσύνη η οποία θα ελέγξει το κατά πόσο βρίσκονται εκτός των ορίων της νομιμότητας. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για αναρτήσεις που έχουν πυκνώσει τον τελευταίο καιρό σε site και social media και παροτρύνουν τον κόσμο να αρνείται να δεχτεί πρόστιμα και κυρώσεις και να μην εφαρμόζει τα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.

«Ο κορονοϊός δεν προσφέρεται για θεωρίες συνωμοσίας, θα πάρουμε όλα τα μέτρα να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έδωσε εντολή στην Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να στείλει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών το σχετικό υλικό για ενημέρωση και ποινική αξιολόγηση. Το υλικό βρίσκεται ήδη στα χέρια του εισαγγελέα που αφού το αξιολογήσει είναι πιθανόν να διατάξει προκαταρκτική εξέταση.

«Θα πάρουμε όλα τα νόμιμα μέτρα ώστε να μην απειληθεί η δημόσια υγεία από παραπληροφόρηση ή θεωρίες συνωμοσίας που έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν στο διαδίκτυο» συμπλήρωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης και τόνισε πως «ο κορονοϊός δεν προσφέρεται για εκκλήσεις ανυπακοής ή για σενάρια συνωμοσίας. Σε κάθε ενέργεια, σε κάθε πράξη μας, να κυριαρχεί η ευθύνη και η συναίσθηση των συνεπειών για τους συμπολίτες μας. Η Πολιτεία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία εστιών κινδύνου της δημόσιας υγείας, από ανεύθυνες κοινωνικά συμπεριφορές».

Εμείς απ’ την πλευρά μας ελπίζουμε τα μέσα, μικρά και μεγάλα, να συνεχίσουν να κρατούν υπεύθυνη στάση και να επιμένουν στην ενημέρωση των πολιτών δίνοντας προτεραιότητα στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
v