Σήμερα γιορτάζουμε τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού

Σήμερα γιορτάζουμε τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού

Στις 6 Αυγούστου, η εκκλησία μας γιορτάζει μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στην πορεία του Ιησού προς την εκπλήρωση της αποστολής Του: την μεταμόρφωση του σε Φως, μπροστά στα έκπληκτα μάτια τριών μαθητών του, του Πέτρου, του Ιωάννη και του Ιακώβου. Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος είναι μια σημαντική δεσποτική εορτή που μας θυμίζει ότι δεν οφείλουμε μόνο να ακούμε τις διδαχές του Χριστού, αλλά να υπακούμε και τις εντολές Tου, εάν θέλουμε να ζήσουμε ενάρετα και να ακολουθήσουμε τον δρόμο που μας δείχνει.

Όπως μας αποκαλύπτουν οι Ευαγγελιστές, μια μέρα, ο Κύριος ανέβηκε στο όρος Θαβώρ μαζί τον τον Πέτρο, τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο για να προσευχηθούν. Σύμφωνα με τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, διάλεξε αυτούς τους τρεις επειδή: ο Πέτρος αγαπούσε πολύ τον Χριστό, ο Χριστός αγαπούσε πολύ τον Ιωάννη και ο Ιάκωβος ήταν ο μόνος που είχε τη δύναμη να πιει το «ποτήριον» του θανάτου που περίμενε και τον δάσκαλό του.

Η ανάβαση στο όρος ήταν δύσκολη και όταν κάθισαν να ξεκουραστούν, οι τρεις μαθητές έπεσαν σε βαθύ ύπνο. Ξυπνώντας, τους περίμενε μια έκπληξη: ένα λαμπερό και εξαίσιο θέαμα. Είδαν το πρόσωπο του Κυρίου να αστράφτει σαν τον ήλιο και τους μανδύες του να είναι λευκοί σαν το φως. Ταυτόχρονα, τον είδαν να συνομιλεί με δύο άνδρες, τον Μωϋσή και τον Ηλία, τους πρώτους και κορυφαίους από τους Προφήτες.

Κατά τον Νικόδημο, το έκανε για να αντιληφθούν οι μαθητές του και να διαδόσουν τη διαφορά ανάμεσα στον Χριστό και τους Προφήτες του που είναι η διαφορά ανάμεσα στον Δεπότη και τους δούλους του. Επίσης, για να αντιληφθούν ότι ο Κύριός τους έχει εξουσία πάνω στη ζωή και στον θάνατο.

Μετά το πρώτο σοκ, ο Πέτρος, έχοντας αγαλλιαστεί απ’ το θέαμα, ικέτεψε να στήσουν τρεις σκηνές για τον Ιησού και τους δύο Προφήτες. Πριν προλάβει όμως να ολοκληρώσει την παράκλησή του, σύννεφο σκέπασε τους τρεις άνδρες και ακούστηκε βροντερή φωνή να λέει «Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός, που τον έστειλα για να σωθεί ο κόσμος. Αυτόν να ακούτε».

Οι μαθητές έπεσαν κάτω τρομαγμένοι. Τότε, εμφανίστηκε ο Ιησούς όπως ήταν και πριν, τους άγγιξε και τους είπε: «Σηκωθείτε και μη φοβάστε». Κατόπιν, πήραν τον δρόμο της επιστροφής, όπου ο Χριστός είπε στους μαθητές να μην αποκαλύψουν τίποτα πριν την Ανάστασή Του.

Με τα λόγια του Ευαγγελιστή Ιωάννη, αυτό που αντίκρυσαν οι μαθητές είναι η δόξα που περιμένει κάθε πιστό. «Οι δίκαιοι θα λάμψουν όπως ο Ήλιος» και «θα είμαστε όμοιοι με τον Χριστό», έγραψε.

Σήμερα, της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, λέμε χρόνια πολλά στους: Σωτήριο, Σωτήρη, Σώτο, Σώτη, Σωτηρία, Σωτήρω, Σωτία, Ευμορφία και Μορφούλα.

Πηγή: saint.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v