Οι καλοκαιρινές φιλίες είναι πολύτιμες για τα παιδιά μας

Οι καλοκαιρινές φιλίες είναι πολύτιμες για τα παιδιά μας

Ένα πράγμα που θυμόμαστε όλοι από τα παιδικά μας καλοκαίρια στο χωριό, στο εξοχικό, στην κατασκήνωση ή και στον τόπο μας ακόμη, είναι οι φίλοι που κάναμε εκείνες τις ξέγνοιαστες μέρες και συχνά δεν τους ξαναβλέπαμε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Οι καλοκαιρινές φιλίες που, αν και εφήμερες, δεν ήταν σπάνιο να εξελιχθούν σε σχέσεις δυνατές που θα άντεχαν στον χρόνο και την απόσταση. Είχαν κάτι ιδιαίτερο αυτοί οι φίλοι του καλοκαιριού, σε έκαναν να νιώθεις ότι το καλοκαίρι συνεχίζεται από εκεί που το άφησες και πως ο χειμώνας ήταν απλώς ένα διάλειμμα. Κι όσο πολύτιμες ήταν για εμάς οι φιλίες του καλοκαιριού, άλλο τόσο είναι για τα παιδιά μας.

Εμπλουτίζουν την κοινωνική ζωή των παιδιών

Όπως όλοι μας, έτσι και τα παιδιά δημιουργούν καθώς μεγαλώνουν έναν κύκλο φίλων όπου νιώθουν άνετα και διστάζουν να βγουν ή να απομακρυνθούν από αυτόν. Τα καλοκαίρια, όμως, η ανάγκη να αλλάξουν παραστάσεις και να ανοίξουν τα φτερά τους γίνεται πιο επιτακτική. Διευκολύνει τα παιδιά να αναζητήσουν νέες εμπειρίες και γνωριμίες, έξω απ’ το πλαίσιο που έχουν συνηθίσει, στο χωριό, στον τόπο των διακοπών ή την κατασκήνωση. Κάνουν έτσι νέους φίλους, οι οποίοι εμπλουτίζουν την κοινωνική ζωή των παιδιών, ενισχύουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες κι επηρεάζουν θετικά την ανάπτυξη του χαρακτήρα τους.

Ενισχύουν την αίσθησή τους ότι ανήκουν σ’ ένα ευρύτερο κοινωνικό σύνολο 

Επιπλέον, οι καλοκαιρινοί φίλοι βοηθούν τα παιδιά να νιώσουν οικεία και προσβάσιμα μέρη που είναι διαφορετικά απ’ το σχολείο ή τη γειτονιά τους. Κι επειδή συνήθως έρχονται κι εκείνοι από αλλού, όλα τα παιδιά μαζί δημιουργούν μια κοινότητα που αποτελείται από μέλη άλλων κοινοτήτων. Μαθαίνουν έτσι στην πράξη ότι ανήκουν σε ένα πολύ ευρύτερο κοινωνικό σύνολο από εκείνο που γνωρίζουν, ενώ η απόσταση μεταξύ του σπιτιού και της γειτονιάς τους από σπίτια και γειτονιές που βρίσκονται μίλια μακριά, μειώνεται κατά πολύ στο μυαλό και την καρδιά τους.

Βοηθούν τα παιδιά να ωριμάσουν συναισθηματικά 

Η ζωή είναι ένας κύκλος, αλλά κι ένα σύνολο από κύκλους που δεν είναι εύκολο για ένα παιδί να το κατανοήσει και να το αποδεχτεί – να αποδεχτεί δηλαδή ότι και τα καλά πράγματα (όπως οι διακοπές) έχουν ένα τέλος, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν θα τα ξαναζήσουμε. Ούτε πως αν είναι διαφορετικά την άλλη φορά, δεν θα είναι το ίδιο όμορφα με πριν. Ο κύκλος των συναντήσεών τους με τους φίλους του καλοκαιριού είναι ένας καλός τρόπος να συμφιλιωθούν οργανικά μ’ όλο αυτό, αλλά και με πιο δύσκολες στιγμές από αυτές που περιλαμβάνει η ζωή, όπως είναι ο αποχωρισμός.

Γεμίζουν τα καλοκαίρια τους με ξεχωριστές αναμνήσεις

Μερικές απ’ τις πιο όμορφες αναμνήσεις των παιδιών μας είναι οι καλοκαιρινές: τα πρώτα μπάνια, τα παιχνίδια, οι εκδρομές, τα ταξίδια, αλλά και οι καινούργιοι φίλοι. Γιατί, κακά τα ψέματα, τις μνήμες μας τις ομορφαίνουν και τις κάνουν ιδιαίτερες οι άνθρωποι και οι στιγμές που μοιραζόμαστε μαζί τους. Για τα παιδιά, λοιπόν, εκτός από μια πολύ καλή ευκαιρία να εκτιμήσουν τη δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων, οι καλοκαιρινές φιλίες – ακόμη και οι εφήμερες – είναι και μια δεξαμενή υπέροχων αναμνήσεων και αξέχαστων εμπειριών που θα κρατήσουν στην καρδιά τους για πάντα.

Τους δίνουν έναν ακόμη λόγο να προσμένουν με λαχτάρα το επόμενο καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη εποχή των παιδιών και μια περίοδος που συνδέεται άμεσα με την παιδική ηλικία όλων μας. Γι’ αυτό και μόλις το ένα καλοκαίρι φύγει, το μυαλό των παιδιών τρέχει αμέσως στο επόμενο, για να ξορκίσει ίσως τη μελαγχολία που φέρνει μαζί του ο χειμώνας και η επιστροφή στο σχολείο. Μα όσο κι αν τα παιδιά προσμένουν κάθε καλοκαίρι με λαχτάρα για τους συνήθεις κι ευνόητους λόγους, οι καλοκαιρινές φιλίες και η προοπτική της επανασύνδεσης με τα φιλαράκια στα μέρη που έχουν συνδέσει με ξεγνοιασιά, παιχνίδι και χαρά κάνει την προσμονή ακόμη πιο μεγάλη.

v