Ψυχικές ασθένειες στα παιδιά: ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια

Ψυχικές ασθένειες στα παιδιά: ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια

Κύριο μέλημά μας είναι να είναι καλά τα παιδιά μας, γι' αυτό και ανησυχούμε αδιάκοπα μήπως πάθουν τίποτα. Ενώ όμως τα μικροατυχήματα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικής ηλικίας (και είναι διαχειρίσιμα), δεν μπορούμε να πούμε ότι το ίδιο ισχύει και για την ψυχική υγεία.

Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε αν διάφορα προβλήματα συμπεριφοράς ξεφεύγουν από το φάσμα του φυσιολογικού- και άρα το παιδί χρειάζεται βοήθεια από επαγγελματίες ψυχικής υγείας! Στο παρακάτω άρθρο ένας παιδοψυχίατρος μιλάει για τα προειδοποιητικά σημάδια ψυχικών διαταραχών στα παιδιά, ελπίζοντας να ενημερώσει τους γονείς ώστε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα εφόσον παρατηρήσουν μια ανησυχητική συμπεριφορά στο παιδί τους.

Αν και τείνουμε να συσχετίζουμε την ψυχική ασθένεια με ενήλικες, τα Κέντρα Πρόληψης Ελέγχου Νόσων εκτιμούν ότι ένα στα έξι παιδιά ηλικίας δύο έως οκτώ έχει ψυχική, συμπεριφορική ή αναπτυξιακή διαταραχή. Αυτοί οι αριθμοί δε, αυξάνονται στην εφηβεία.

Σύμφωνα με τον παιδοψυχίατρο  Dr. Steven Jewell, διευθυντή της παιδοψυχιατρικής κλινικής Akron Children’s Hospital, το 20% των εφήβων πάσχουν από σοβαρή ψυχική ασθένεια, όμως μόνο το ένα πέμπτο από αυτούς διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας. 

Όταν ο γιατρός μιλάει στους γονείς για τις ψυχικές ασθένειες που εμφανίζονται στα παιδιά τους ζητάει να τις «σκεφτούν» ως ασθένειες που σχετίζονται με τη σωματική υγεία. Για παράδειγμα μπορεί ένα παιδί να έχει ένα απλό κρυολόγημα, ενώ κάποιο άλλο να έχει κάποια καρδιοπάθεια. Οι ψυχικές ασθένειες είναι κάπως έτσι. Άλλες πιο ήπιες και άλλες πολύ πιο σοβαρές που χρήζουν άμεση βοήθεια από επαγγελματίες της ψυχικής υγείας.

Το άγχος ή μια στενοχώρια μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία ενός παιδιού, όμως, είναι oι συνέπειες αυτών είναι παροδικές-αρκεί να υπάρχει στήριξη απ΄το οικογενειακό περιβάλλον. Ψυχικές ασθένειες, όμως, όπως η ψύχωση ή η διπολική διαταραχή εμποδίζουν τη φυσιολογική λειτουργικότητα.

Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα ανησυχητικά σημάδια

Παρόλο που κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και κάθε περίπτωση διαφορετική, τα παρακάτω 6 σημάδια θα πρέπει να σας θορυβήσουν:

Κυκλοθυμία: αν παρατηρήσετε έντονη λύπη ή σημάδια παραίτησης για μεγάλο χρονικό διάστημα και πολλές αλλαγές στη διάθεση που το επηρεάζουν τόσο στο σχολείο, όσο και τις κοινωνικές επαφές του καλό είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

Φόβος: αν το παιδί εκδηλώνει φόβο και ανησυχία σε μεγάλο βαθμό, τόσο που να επηρεάζονται οι κοινωνικές επαφές και οι δραστηριότητές του, χωρίς κανένα προφανή λόγο.

Έλλειψη συγκέντρωσης: αν εμφανίζει αδυναμία στο να συγκεντρωθεί σε συζητήσεις και σχολικές υποχρεώσεις.

Θυμός και ευερεθιστότητα: τα περισσότερα παιδιά νευριάζουν, όταν νιώθουν κούραση και δεν μπορούν να εκφράσουν τι νιώθουν. Αν, όμως, αυτά τα ξεσπάσματα συνοδεύονται από οργή και έχουν διάρκεια, τότε πρέπει να θορυβηθείτε. 

Ψυχοσωματικά: σε αντίθεση με τους ενήλικες, τα παιδιά με ψυχικές ασθένειες υποφέρουν από ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως έντονους πονοκεφάλους ή στομαχόπονους.

Επιθετικές τάσεις: είτε πρόκειται για αυτοτραυματισμούς, είτε η τάση να κάνει κακό σε κάποιον άλλον, αυτές οι επιθετικές τάσεις συνιστούν άμεση και απαραίτητη τη βοήθεια ενός ειδικού.

Ο Dr. Steven Jewell συμβουλεύει να εξετάζουμε τη συμπεριφορά των παιδιών μας έχοντας υπόψη μας το αναπτυξιακό στάδιο, στο οποίο βρίσκονται. Θα πρέπει να έχουμε στον νου μας τι είναι φυσιολογικό για την κάθε ηλικία και να μη βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα, ειδικά χωρίς τη βοήθεια ενός ειδικού. Για παράδειγμα, η συμπεριφορά ενός νηπίου που από τη μια κλαίει και από την άλλη γελάει, είναι απολύτως φυσιολογική για την ηλικία του.

Τέλος αναφέρει, ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι παιδίατροι και οι ψυχολόγοι είναι στο πλευρό μας για να μας καθοδηγήσουν.

Πηγή: scarymommy.com

 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v