Παιδίατρος: από ποια ηλικία είναι ασφαλές να φοράει μάσκα ένα παιδί

Παιδίατρος: από ποια ηλικία είναι ασφαλές να φοράει μάσκα ένα παιδί

Κι ενώ βρισκόμαστε σε αναμονή των τελικών αποφάσεων για τις μάσκες στα σχολεία – από ποια τάξη και πάνω θα είναι υποχρεωτικές – υπάρχουν αρκετά ερωτήματα που απασχολούν γονείς και εκπαιδευτικούς. Ένα από αυτά είναι κατά πόσο η χρήση μάσκας για πολλές ώρες είναι ασφαλής για την υγεία των παιδιών μας.

Μια απάντηση σ’ αυτό το καίριο ερώτημα, έδωσε ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης στην τηλεόραση του Open, καθησυχάζοντας τους γονείς, αλλά εφιστώντας και την προσοχή τους στο παράδειγμα που χρειάζονται τα παιδιά για να κάνουν ορθότερη εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας.

«Μέχρι την ηλικία των 3 ετών είναι επικίνδυνο για ένα παιδί να φορέσει μάσκα», τόνισε ο γιατρός και συνέχισε λέγοντας πως «από την ηλικία των 3 έως 5 ετών τα παιδάκια μπορούν να εκπαιδευτούν, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε και μεγάλες απαιτήσεις». «Μετά τα 5-6 χρόνια τα παιδιά άνετα μπορούν να φορέσουν τη μάσκα με την κατάλληλη εκπαίδευση», είπε ο κ. Μαζάνης αφού «μετά την ηλικία των 5 φοράνε γυαλιά ηλίου που το δέχονται σαν αξεσουάρ, άρα εκπαιδεύονται».

Σημείωσε, τέλος, πως «μπορούμε να εκπαιδεύσουμε πολύ πιο εύκολα τα μικρά παιδιά απ’ ότι τους ενήλικες» και πως όταν εμείς δεν φοράμε σωστά τη μάσκα στέλνουμε στα παιδιά διπλά μηνύματα αντί να τους μαθαίνουμε την ορθή χρήση και μόνο.

Παράλληλα, από την τηλεοπτική συχνότητα του ΣΚΑΙ, ο πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμωξιολόγων Παναγιώτης Γαργαλιάνος συνέστησε τη χρήση της βαμβακερής μάσκας για τα παιδιά, η οποία όμως θα πλένεται καθημερινά. Αυτή είναι ίσως και μια λύση για το ζήτημα του κόστους επιφέρει το μέτρο στα νοικοκυριά και έχουν ήδη εγείρει πολλοί γονείς. 

Σε άλλη περίπτωση, συμβούλευσε τους γονείς να προμηθεύονται τις μάσκες από φαρμακεία και όχι από οπουδήποτε, για να είναι σίγουροι για την ποιότητα και την ασφάλειά τους.

v