4 συμπεριφορές στον γάμο που θεωρούμε υγιείς, αλλά βλάπτουν σοβαρά την ψυχική μας υγεία

4 συμπεριφορές στον γάμο που θεωρούμε υγιείς, αλλά βλάπτουν σοβαρά την ψυχική μας υγεία

Σας έχει τύχει ποτέ να νιώθετε άσχημα στη σχέση σας χωρίς, όμως, να ξέρετε το γιατί; Μήπως επαναλαμβάνετε τη φράση «Δεν έχω παράπονο από τον άντρα μου αλλά νιώθω ανεπαρκής και δυστυχισμένη μαζί του»; Τότε, ίσως βιώνετε καθημερινές συμπεριφορές που, παρόλο που δεν είναι ακραίες και τις έχετε συνηθίσει, σας βλάπτουν κυρίως ψυχολογικά! Μερικές φορές, οι τοξικές συμπεριφορές γίνονται αναπόσπαστο μέρος του γάμου μας και είναι δύσκολο να τις συνειδητοποιήσουμε. Τέσσερις τέτοιες συμπεριφορές είναι όταν:

Η «τρυφερή» ζήλια γίνεται μέρος της καθημερινότητας

H ζήλια δεν είναι πάντα ανεπιθύμητη ή ενοχλητική. Κάποιες φορές μάλιστα, όταν εκδηλώνεται με τρυφερότητα, μπορεί να είναι έως και γλυκιά αφού φανερώνει το νοιάξιμο του συντρόφου μας αλλά και την ανησυχία του μην μας χάσει. Αρκεί, όμως, οι εκδηλώσεις ζήλιας να μην είναι καθημερινό φαινόμενο...

Σε κάποιες σχέσει, ο ζηλιάρης σύζυγος (ή η ζηλιάρα σύζυγος) εκφράζουν τις ανησυχίες τους με όμορφο και ήπιο τρόπο, αλλά το κάνουν διαρκώς και καθημερινά. Μία συμπεριφορά που, όσο κι αν μοιάζει αθώα, μας επηρεάζει αρνητικά - όπως και κάθε μορφή ζήλιας και κτητικότητας. 

Σας κατηγορεί διαρκώς για λάθη του παρελθόντος

Κανείς άνθρωπος δεν είναι τέλειος, και όλοι κάνουμε λάθη. Όταν αυτά τα λάθη γίνονται μέσα στη σχέση, πρέπει να συζητιούνται, να διορθώνονται και να ξεπερνιούνται. Είναι ο μόνος τρόπος για να είναι ήρεμοι και ευτυχισμένοι δύο άνθρωποι που αποφάσισαν να ενώσουν τη ζωή τους για πάντα. 

Ωστόσο, είναι πολλές οι περιπτώσει ζευγαριών που τα λάθη του παρελθόντος δεν ξεπερνιούνται αλλά επανέρχονται ξανά και ξανά να ξύσουν τις πληγές και να γεμίσουν το ζευγάρι με ενοχές και ανασφάλειες. Κι όταν αυτή η κατάσταση παγιώνεται, η σχέση μετατρέπεται σε τοξική και, συχνά, ανυπόφορη. 

Μεταθέτει συνέχεια τις ευθύνες του

Οι ευθύνες που έχει ένα ζευγάρι, και ειδικά αν έχει και παιδιά, είναι πολλές και σε διαφορετικά επίπεδα: πρακτικό, συναισθηματικό, ψυχολογικό. Για να υπάρχει αρμονία στη σχέση, οι ευθύνες πρέπει να μοιράζονται στη μέση. Ο Καθένας αναλαμβάνει τις δικές του είτε πρόκειται για τις δουλειές του σπιτιού, είτε για μια διαφωνία που θα προκύψει. 

Εάν είστε με έναν άνθρωπο που δεν αναλαμβάνει ποτέ τις δικές του και θεωρεί πως φταίτε εσείς για όλα, μπορεί να σας φαίνεται φυσιολογικό (μια και συμβαίνει κατά κόρον), όμως μακροχρόνια βλάπτει την αυτοπεποίθηση και την ψυχική σας υγεία ενώ παράλληλα σας εξαντλεί. 

Αγνοεί ή κρίνει τα συναισθήματά σου

Οι περισσότεροι άνθρωποι εμπλέκονται συναισθηματικά με ένα άλλο πρόσωπο με μεγάλο ενθουσιασμό. Ο έρωτας είναι τόσο έντονος και γεμάτος αίσθημα, που είναι φυσιολογικό να προσφέρουμε όλο μας τον εαυτό στο πρόσωπο που αγαπάμε. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διαφυλάττουμε και τα δικά μας συναισθήματα και να απαιτούμε να αντιμετωπίζονται με σεβασμό. 

Όταν ο σύντροφό μας αδυνατεί να ακούσει ουσιαστικά και να αποδεχτεί όσα αισθανόμαστε, αργά ή γρήγορα θα μας κάνει να νιώθουμε μειονεκτικά. Εκτός από την αυτοπεποίθησή μας που κλονίζεται, νιώθουμε σταδιακά ασήμαντες, «μικρές» και δυστυχισμένες. 

 

v