7 πολύτιμα μαθήματα που οι γονείς διδάσκουν καλύτερα απ’ τους δασκάλους

7 πολύτιμα μαθήματα που οι γονείς διδάσκουν καλύτερα απ’ τους δασκάλους

Είναι αλήθεια ότι στους δασκάλους μας – και τις δασκάλες μας – οφείλουμε το «ευ ζην», όπως είπε κάποτε και ο Μέγας Αλέξανδρος, αλλά υπάρχουν και εκείνες οι περιπτώσεις που μόνο το στέρεο παράδειγμα και ο στιβαρός λόγος του γονιού μπορούν να γαλουχήσουν σωστά ένα παιδί. Υπάρχουν, με λίγα λόγια, κάποια σημαντικά μαθήματα ζωής τα οποία οι γονείς μπορούν να διδάξουν καλύτερα κι απ’ τους δασκάλους, οπλίζοντας το παιδί με τις αξίες και τις αρετές που θα το ακολουθούν και θα λαμπρύνουν τον χαρακτήρα του για πάντα.

Οι πράξεις σου είναι πιο δυνατές απ’ τα λόγια σου

Ένα μάθημα πολύ σημαντικό, που κάθε παιδί μπορεί να πάρει από μικρό είναι να μιλά με τις πράξεις του. Να είναι θαρραλέο, να προχωρά μπροστά χωρίς να φοβάται μη «σκοντάψει» και το κυριότερο, να μην καταφεύγει σε δικαιολογίες, αλλά σε έμπρακτες αποδείξεις ότι έχει  μάθει απ’ τα λάθη του και δεν πρόκειται να τα επαναλάβει.

Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω

Τα παιδιά έχουν μπροστά τους ολόκληρη ζωή να να δοκιμάσουν πράγματα, να πετύχουν ή να αποτύχουν, αλλά και να μάθουν. Τίποτε από αυτά, όμως, δεν πρόκειται να συμβεί αν αρνούνται να προσπαθήσουν. Είναι ευθύνη των γονιών να γαλουχήσουν το παιδί με την πεποίθηση ότι μπορεί να κάνει τα πάντα, αλλά χωρίς προσπάθεια δεν θα κάνει τίποτα.

Μην κρίνεις για να μην κριθείς

Στη ζωή μας δεν κάνουμε πάντα το πιο σωστό ή το καλύτερο δυνατό, αλλά δεν πρέπει να είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας για να βρίσκουμε κάθε φορά τη δύναμη να συνεχίζουμε. Και είναι καλό, να μαθαίνουμε από παιδιά να μην επιφυλάσσουμε διαφορετική αντιμετώπιση στους άλλους, να είμαστε επιεικείς και να τους δίνουμε την ευκαιρία να επανορθώσουν.

Να δουλεύεις σκληρά γι’ αυτό που ονειρεύεσαι

Ένα παιδί πρέπει να βλέπει το μέλλον του με αισιοδοξία και να ονειρεύεται συνέχεια όλα αυτά που επιθυμεί να κάνει μια μέρα. Και οι γονείς είναι οι πλέον κατάλληλοι να μάθουν στο παιδί ότι για να κάνει τα όνειρά του αληθινά δεν φτάνει μόνο να το θέλει, αλλά να είναι έτοιμο και να δουλέψει σκληρά, με το βλέμμα καρφωμένο στους στόχους του.

Ο αληθινός πλούτος δεν βρίσκεται στα υλικά αγαθά

Είναι εύκολο για ένα παιδί να θαμπωθεί από τα υλικά αγαθά και να θεωρήσει ότι ο στόχος του καθενός πρέπει να είναι η υλική ευημερία. Οι γονείς είναι εκείνοι που θα το προστατεύσουν απ’ αυτήν τη πλάνη, μαθαίνοντάς του δια του παραδείγματος ότι ο αληθινός πλούτος βρίσκεται σε άλλα πράγματα, που λαμπρύνουν τη ζωή μας χωρίς να μας θαμπώνουν.

Να σέβεσαι τους μεγαλύτερους

Μοιάζει αυτονόητο σε μας τους μεγάλους, αλλά ο σεβασμός στους μεγαλύτερους είναι ένα μάθημα που κάθε παιδί πρέπει να διδαχθεί για να το εμπεδώσει. Και για να γίνει αυτό οργανικά, πρέπει πρώτα να μάθει να σέβεται τους γονείς του, να του εμπνεύσουν τον σεβασμό και να του μάθουν να αντιμετωπίζει τους άλλους με ευγένεια και ταπεινότητα.

Να είσαι ευγνώμων για όσα έχεις

Στη ζωή δεν είναι όλα δεδομένα και πρέπει να νιώθεις ευγνωμοσύνη για όσα σου δίνονται καθημερινά – να προσπαθείς για το καλύτερο, αλλά να είσαι κι ευχαριστημένος με όσα έχεις. Και αυτό είναι ένα μάθημα που οι γονείς καλούνται να μάθουν στο παιδί από νωρίς, ώστε να μη βρεθεί μπροστά σε ένα πέλαγος απογοητεύσεων μετέπειτα στη ζωή του.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v