5 διακοσμητικές πινελιές που κάνουν το σπίτι πιο... αρχοντικό

5 διακοσμητικές πινελιές που κάνουν το σπίτι πιο... αρχοντικό

Η διακόσμηση του σπιτιού δεν είναι κάτι που γίνεται μια φορά και καθαρίζουμε μια για πάντα. Είναι μια διαδικασία δυναμική που έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες, όπως είναι η διάθεσή μας, αλλά και η ανάγκη μας για ανανέωση από σεζόν σε σεζόν. Σε μια τέτοια στιγμή, λοιπόν, είναι πολύ πιθανό να αναρωτηθούμε πως θα ήταν να μέναμε σε έναν χώρο λίγο πιο… αρχοντικό! Όταν συμβεί και σε σας, έχετε κατά νου τα παρακάτω tips.

Πίνακες ζωγραφικής

Ένας εύκολος στη σύλληψη, αλλά δύσκολος στην εφαρμογή, τρόπος να ενισχύσετε την εικόνα του σπιτιού σας με λίγη αύρα παλιού αρχοντικού, είναι οι πίνακες ζωγραφικής. Επιλέξτε παλιά πορτραίτα, ιμπρεσιονιστικά τοπία, γκραβούρες και «νεκρές φύσεις» σε έντονα ή λιτά διακοσμημένα κάδρα και σε διαφορετικά μεγέθη. Διακοσμήστε μ’ αυτά έναν μεγάλο τοίχο του σαλονιού ή, αν έχετε μεγάλους χώρους, βάλτε τα διάσπαρτα, σε διάδρομο, τραπεζαρία και σαλόνι.

Βίντατζ έπιπλα

Τι πιο «αρχοντικό» από ένα χειροποίητο (δεν εννοούμε του ΙΚΕΑ που τα συναρμολογούμε μόνοι μας) ξύλινο έπιπλο που παραπέμπει απευθείας σε άλλες εποχές, όταν το έπιπλο «μιλούσε» για την τέχνη του μάστορα, αλλά και τον πλούτο του ιδιοκτήτη. Σε ένα σύγχρονο σπίτι, τη διαφορά μπορεί να κάνει μια βίντατζ κουνιστή πολυθρόνα (ειδικά αν υπάρχει τζάκι) ή ένα σύνθετο με βιτρίνα που θα γεμίσετε με βίντατζ, επίσης, πορσελάνες σε διάφορα σχέδια. 

Πολυέλαιοι

Αν θέλετε το σπίτι σας να δείξει πιο αριστοκρατικό και πιο «ακριβό» ταυτόχρονα, μην αμελήσετε τα φωτιστικά. Εντάξει, δεν χρειάζεται να βάλετε πολυελαίους όπως αυτοί που σας έρχονται στο νου μολις διαβάζετε τη λέξη. Αλλά τα φωτιστικά που αιωρούνται κάτω απ’ το ταβάνι σας, όπως και τα αμπαζούρ που κοσμούν τις γωνίες οφείλουν να τραβούν τα βλέμματα των επισκεπτών και να αποπνέουν μεράκι, γούστο και διαχρονικότητα.

Χαλιά

Μπορεί να μην ήταν άρχοντας, αλλά ο Τζεφ Λεμπόφσκι της ομώνυμης ταινίας των αδερφών Κοέν ήξερε να ζει σαν άρχοντας κι αγαπούσε το χαλί του όσο τίποτα γιατί «έδενε όλα τα στοιχεία του δωματίου»… Είναι αλήθεια, ένα όμορφο, σωστά επιλεγμένο χαλί (ή μοκέτα) όχι μόνο «δένει» το δωμάτιο, αλλά το μεγαλώνει κιόλας και είτε ενισχύει είτε «αμβλύνει» την ένταση του ύφους που έχετε δώσει στον χώρο. 

Αναρριχώμενα φυτά

Αναπολήστε τα πετρινα αρχοντικά ή τα νεοκλασικά που έχετε θαυμάσει κατά καιρούς και θα δείτε πως τα περισσότερα είχαν στην εξωτερική τους πλευρά κάποιο εντυπωσιακό αναρριχώμενο φυτό – κισσό, γιασεμί, μπουκαμβίλια κλπ. Ό,τι μπαλκόνι και αν έχετε, μικρό ή μεγάλο, δεν είναι τίποτα να βάλετε ένα καφασωτό για ναμεγαλώσετε ένα αναρριχώμενο που θα δώσει στο σπίτι σας τον αέρα του... «καπετανόσπιτου». Αλλιώς, υπάρχουν και τα αναρριχώμενα εσωτερικού χώρου.

v