3 νόστιμες και δυναμωτικές σούπες του φθινοπώρου

3 νόστιμες και δυναμωτικές σούπες του φθινοπώρου

Το φθινόπωρο έχει έρθει για τα καλά και, εκτός από βροχές και συννεφιές, φέρνει μαζί του μια πληθώρα ζαρζαβατικών που αποτελούν ιδανικές πρώτες ύλες για τέλειες και δυναμωτικές σούπες. Σούπες σαν τις παρακάτω, που γίνονται εύκολα και προσθέτουν στα οικογενειακά γεύματα μια επιπλέον πηγή υπέροχων γεύσεων και θρεπτικότατων συστατικών.

Σούπα κολοκύθας με τραγανό πράσο και μπέικον

Τι χρειαζόμαστε

6-8 φέτες μπέικον κομμένες σε λεπτές λωρίδες

1 κιλό ώριμη κολοκύθα εποχής κομμένη σε κύβους (χωρίς τα σπόρια)

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 πράσα κομμένα σε λεπτές λωρίδες

4 σκελίδες σκόρδο τριμμένο

1/2 κούπα λευκό κρασί

4 κούπες ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τι κάνουμε

Ψήνουμε το μπέικον στο γκριλ ώσπου να γίνουν οι λωρίδες τραγανές, τις στραγγίζουμε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας και κρατάμε το λίπος τους στην άκρη (και μια κουταλιά της σούπας ξεχωριστά).

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σ’ ένα ταψάκι, σε λαδόκολλα, απλώνουμε την κολοκύθα μας και πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και λίγο απ’ το λίπος του μπέικον. Ψήνουμε για 30 λεπτά, γυρνώντας τα κομμάτια κάθε τόσο, ώσπου να ροδίσουν.  

Σε μια κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι, σωτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο στο λίπος του μπέικον (ανειναι λίγο προσθέτουμε ελαιόλαδο). Μόλις γίνουν διάφανα, προσθέτουμε το σκόρδο και σωτάρουμε για 1 λεπτό ακόμη. Σβήνουμε με λευκό κρασί και προσθέτουμε τα κομμάτια της κολοκύθας. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε μέσα τον ζωμό, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 10 λεπτά.

Βγάζουμε τη σούπα απ’ το μάτι, τη ρίχνουμε στο μπλέντερ (ή στο μούλτι σε δόσεις). Αν έχουμε ραβδομπλέντερ τη χτυπάμε μέσα στο σκεύος μας ώσπου να γίνει βελουτέ. Ξαναβάζουμε τη σούπα στη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 2-3 λεπτά.

Στο λίπος που κρατήσαμε (1 κουταλιά της σούπας) σωτάρουμε τις λωρίδες του πράσου ώσπου να γίνουν τραγανές. Σερβίρουμε τη σούπα μας ρίχνοντας από πάνω μια κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι και τις τραγανές λωρίδες πράσου-μπέικον. Συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί.

Πηγή: pineappleandcoconut.com

Σούπα από παντζάρι και γλυκοπατάτα με φέτα

Τι χρειαζόμαστε

2 παντζάρια κομμένα σε μικρά κυβάκια

3 γλυκοπατάτες κομμένες σε μικρά κυβάκια

2 μέτρια κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

2 κούπες ζωμό λαχανικών

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλιά του γλυκού κύμινο

1/2 κουταλιά του γλυκού πάπρικα γλυκιά

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Φέτα τριμμένη

Τι κάνουμε

Σε μια κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι, σωτάρουμε τα κρεμμύδια για 5-7 λεπτά ώσπου να καραμελώσουν. Κατόπιν, ρίχνουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμη (ώσπου να ροδίσει).

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τη φέτα) και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε. Αφήνουμε τα υλικά να βράσουν για 15 λεπτά ή ώσπου να μαλακώσουν το παντζάρι και η γλυκοπατάτα.

Ρίχνουμε τα υλικά στο μπλέντερ (ή στο μούλτι σε δόσεις) ή τα χτυπάμε στο σκεύος μας με ένα ραβδομπλέντερ ώσπου η σούπα μας να γίνει βελουτέ. Αφήνουμε τη σούπα λίγο ακόμη στη φωτιά να ζεσταθεί και τη σερβίρουμε με τριμμένη φέτα ή μια κουταλιά γιαούρτι και φρεσκοκομμένα μυρωδικά ή κολοκυθοπόσπορο.

Πηγή: pickuplimes.com

Σούπα από μπρόκολο και κουνουπίδι με κοτόπουλο

Τι χρειαζόμαστε

1/2 κουνουπίδι

1 μεγάλο μπρόκολο

4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

3 κούπες ζωμό κοτόπουλου

1 κομμάτι στήθος κοτόπουλο κομμένο σε λωρίδες

1/4 της κουταλιάς του γλυκού μοσχοκάρυδο

1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ

Χυμό από μισό λεμόνι

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 μέτριο καρότο τριμμένο (με τον χοντρό τρίφτη)



Τι κάνουμε

Κόβουμε το κουνουπίδι και το μπρόκολο σε μικρότερα κομμάτια, τα βράζουμε για 15 λεπτά, στραγγίζουμε και τ’ αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι, σωτάρουμε το στήθος κοτόπουλο να ροδίσει απ’ έξω (το θωρακίζουμε), το βγάζουμε και το βάζουμε στην άκρη. Κατόπιν, σωτάρουμε τα κρεμμύδια ώσπου να γίνουν διάφανα, προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμη.

Προσθέτουμε το κουνουπίδι και το μπρόκολο και τα αφήνουμε στη φωτιά για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε μέσα τον ζωμό, τα μπαχαρικά και το κορν φλάουρ, ανακατεύουμε καλά και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά.

Ρίχνουμε το μείγμα στο μπλέντερ (ή στο μούλτι σε δόσεις) ή το χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέσα στο σκεύος ώσπου να γίνει βελουτέ. Το ξαναβάζουμε στη φωτιά, προσθέτουμε το κοτόπουλο, το λεμόνι και το τριμμένο καρότο και βράζουμε για 15 λεπτά ή ώσπου να γίνει το κοτόπουλο.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φρέσκο κρεμμυδάκι ή μαϊντανό και συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί.

Πηγή: perchancetocook.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v