5 συμπεριφορές των μπαμπάδων που πλήττουν την αυτοπεποίθηση των γιων τους

5 συμπεριφορές των μπαμπάδων που πλήττουν την αυτοπεποίθηση των γιων τους

Οι σχέσεις μας με τα παιδιά μας, όσο κι αν επιδιώκουμε το καλύτερο, κάποιες φορές κλονίζονται - ειδικά αν πρόκειται για σχέση μάνας-κόρης και πατέρα-γιου. Ενίοτε εμείς οι γονείς, στην προσπάθειά μας να προστατέψουμε τα παιδιά μας, κάνουμε λάθη που αν δεν τα δούμε και δεν τα διορθώσουμε έγκαιρα, ενδέχεται να μας κοστίσουν μία καλή και αρμονική μελλοντική σχέση μαζί τους. Κάποια από αυτά τα λάθη, μάλιστα, παρατηρούνται συχνά και αφορούν τους μπαμπάδες και την συμπεριφορά τους απέναντι στα αγόρια τους. 

Δεν περνάτε αρκετό ποιοτικό χρόνο μαζί

Οι σύγχρονοι μπαμπάδες συμμετέχουν πολύ περισσότερο από παλιά στην ανατροφή και την διαπεδαγώγηση των παιδιών τους. Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο να βρίσκεστε στο σπίτι και να βλέπετε τηλεόραση ή να μαγειρεύετε το δείπνο για να χτίσετε μια ουσιαστική σχέση με τον γιο σας.

Χρειάζεται να του αφιερώσετε ποιοτικό, καθημερινό χρόνο και να του αποδείξετε με τις πράξεις σας πως είναι σημαντικός και αξίζει τον χρόνο σας. Μία βόλτα στο πάρκο, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, ένα παραμύθι πριν τον ύπνο ή μια απλή συζήτηση για τα τρέχοντα της καθημερινότητας είναι αρκετά για να δεθείτε μαζί του και να δημιουργήσετε σχέση εμπιστοσύνης και τρυφερότητας. 

Είστε υπερπροστατευτικός

Ένα από τα πιο μεγάλα λάθη των μπαμπάδων είναι η υπερπροστατευτικότητά τους προς τους γιους τους. Μπορεί το μέλημά σας να είναι η ασφάλεια και η προστασία τους, αλλά τα παιδιά ερμηνεύουν την συμπεριφορά σας διαφορετικά. Αισθάνονται πως ο πατέρας τους, ο άντρας που αποτελεί το πρότυπό τους, δεν τα εμπιστεύεται κι αυτό έχει επιπτώσεις στην ψυχολογία τους.

Καταρχάς, δεν εμπιστεύονται ούτε τα ίδια τον εαυτό τους και μεγαλώνουν με χαμηλή αυτοπεποίθηση. Επιπλέον, η έλλειψη εμπιστοσύνης από μεριάς σας γεννά την έλλειψη εμπιστοσύνης κι από την δική τους μεριά. Μεγαλώνοντας, και ειδικά όταν βρίσκονται στην εφηβεία, τα αγόρια χρειάζονται δίπλα τους κάποιον που εμπιστεύονται και που θα τα συμβουλέψει χωρίς να τα επιπλήξει. Κι αυτός ο άνθρωπος, είναι ο πατέρας τους... 

Δεν εμβαθύνετε στα συναισθήματά τους

Πολλές φορές τα παιδιά ξεσπούν ή καβγαδίζουν μεταξύ τους με ασήμαντες αφορμές, πράγμα που μας εξοργίζει και μας δυσκολεύει. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές ο λόγος που ξεφεύγει η συμπεριφορά τους δεν είναι αυτό που βλέπουμε, αλλά κάτι βαθύτερο που μάλλον τα έχει πληγώσει. 

Όταν ένας πατέρας, λοιπόν, αποφεύγει να εμβαθύνει στα συναισθήματα του γιου του και αρνείται να τα ακούσει, εκτός από το ότι συμβάλει στην δημιουργία ενός άκαμπτου (και ίσως δυστυχισμένου) ενήλικα, κόβει τις γέφυρες για μια ουσιαστική και βαθιά σχέση μεταξύ τους. Το ζητούμενο είναι να μάθουμε στα παιδιά μας να μην μένουν στην επιφάνεια, αλλά να εξερευνούν τα συναισθήματα και τον εαυτό τους. 

Πειθαρχία χωρίς αγάπη...

Πολλοί μπαμπάδες νομίζουν πως πρέπει να μεγαλώσουν τα αγόρια τους με σκληρότητα και αυστηρότητα γιατί έτσι είναι οι άντρες - μια συμπεριφορά που αποδεικνύται εντελώς λάνθασμένη με την πάροδο των χρόνων. Όλοι οι γονείς, συμπεριλαμβανομένων και των μπαμπάδων, πρέπει να βάζουν όρια με αγάπη και κατανόηση. Η αποδοχή είναι πολύ σημαντική αν θέλετε να μεγαλώσετε ένα παιδί με αυτοπεποίθηση και να χτίσετε μαζί του μια καλή σχέση.

Εάν κάνει μια ζημιά, για παράδειγμα, δείξτε του με ήρεμο τρόπο πώς να την διορθώσει, αγκαλιάστε το και τονίστε του τους λόγους που πρέπει να είναι πιο προσεκτικό. Οι φωνές και οι επειπλήξεις δεν βοηθούν. 

Δεν σέβεστε την μητέρα του

Εάν ο γιος σας βλέπει πώς είστε πάντα θυμωμένοι, ενοχλημένοι και ασεβείς απέναντι στη μητέρα του, δεν θα δημιουργήσετε μια καλή βάση για τις μελλοντικές του σχέσεις. Θα πρέπει να σας δει να εκφράζετε την αγάπη σας προς τη γυναίκα σας. Ακόμα κι αν είστε διαζευγμένοι, θα πρέπει να κάνετε ό, τι μπορείτε για να την αντιμετωπίζετε με σεβασμό.

Με αυτόν τον τρόπο, γίνεστε το παράδειγμα για το πώς ο γιος σας θα μεταχειρίζεται τις αδελφές του, τη μητέρα του αλλά και όλες τις γυναίκες που γνωρίζει.  

v