Η καθαριότητα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας των παιδιών απέναντι σε ιώσεις και μικρόβια

Η καθαριότητα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας των παιδιών απέναντι σε ιώσεις και μικρόβια

Με τα σχολεία να έχουν ανοίξει, τον κορονοϊό να παραμονεύει και την περίοδο που φουντώνουν οι ιώσεις να είναι προ των πυλών, η καθαριότητα είναι ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος στην προάσπιση της υγείας των παιδιών μας – η πρώτη γραμμή άμυνάς τους!

Γι’ αυτό και οφείλουμε να διδάξουμε στα παιδιά πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους άλλους από ιούς και μικρόβια (ειδικά όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού ή στο σχολείο), φροντίζοντας σχολαστικά την ατομική τους υγιεινή, αλλά και την καθαριότητα του χώρου και των προσωπικών τους αντικειμένων.

Εξηγούμε στα παιδιά τα ωφέλη της καθαριότητας για την υγεία μας

Πριν δείξουμε σε ένα παιδί τι θέλουμε ή τι πρέπει να κάνει, είναι χρήσιμο και παραγωγικό να έχει κατανοήσει πρώτα το «γιατί». Κι αν μας φαίνεται αυτονόητο κάποιες φορές – όπως στην περίπτωση της καθαριότητας, ας πούμε – δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για τα παιδιά τίποτα δεν είναι αυτονόητο και όλα μαθαίνονται. Πολλές φορές, μάλιστα, υποτιμούμε τη ικανότητά τους να κατανοήσουν κάτι που εμείς θεωρούμε περίπλοκο, ενώ, στην πραγματικότητα, το βάρος πέφτει σε εμάς και στο πόσο καλά θα το εξηγήσουμε

Είναι, λοιπόν, σημαντικό να μιλήσουμε στα παιδιά για την καθαριότητα και την προστασία του οργανισμού τους με λόγια απλά και έξυπνες παραβολές. Έτσι, χωνεύοντας πρώτα το «γιατί» πριν τους δείξουμε το «πώς», θα αποκτήσουν ένα ισχυρό κίνητρο για να μάθουν να προστατεύουν τον εαυτό τους όπου και αν βρισκόνται.

Εφαρμόζουμε το «παίζω και μαθαίνω» με κέφι και φαντασία

Πιο πολύ απ’ οτιδήποτε, τα παιδιά λατρεύουν να παίζουν και να διασκεδάζουν. Το παιχνίδι, λοιπόν, αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά εκπαιδευτικά μέσα κι είναι ο καλύτερος τρόπος να διδάξουμε στα παιδιά γνώσεις ή δεξιότητες που, υπό άλλες συνθήκες, θα έβρισκαν… βαρετές.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, μια πολύ καλή αρχή είναι τα παιχνίδια που προτείνει η Klinex μέσω του προγράμματος «Καθαροί Ζούμε στο Σχολείο» και μιας εκπαιδευτικής πλατφόρμας με στόχο τη βελτίωση των ικανοτήτων τους για πρόληψη, προσωπική υγιεινή, αλλά και για τη διατήρηση της καθαριότητας του σχολείου τους. Στη σχετική σελίδα, σε δύο περιεκτικά pdf, βρίσκουμε υπέροχα εκπαιδευτικά παιχνίδια με επίκεντρο την καθαριότητα, που είναι διαμορφωμένα με βάση την ηλικία (ή την τάξη) των παιδιών και συνοδεύονται από πλήρεις οδηγίες για γονείς και εκπαιδευτικούς.

Με έξυπνα κουίζ γνώσεων και πρωτότυπα διαδραστικά παιχνίδια (π.χ. παιχνίδια μίμησης, ταχύτητας, κατανόησης, συνεργασίας κλπ.) τα παιδιά μαθαίνουν τα πάντα για την καθαριότητα και την αυτοπροστασία από μικρόβια και ιούς, είτε στο σπίτι είτε στο σχολείο. Και φυσικά, ενθαρρύνονται να υιοθετήσουν από μικρή ηλικία όλες τις καλές πρακτικές καθαριότητας και υγιεινής που πρέπει να ακολουθεί ένας υπεύθυνος ενήλικας.

Ακολουθούμε σχολαστικά όλα αυτά που τους έχουμε διδάξει 

Όταν ένα παιδί μάθει κάτι καινούργιο (εν προκειμένω, πως να προστατεύει την υγεία του εφαρμόζοντας τις βασικές αρχές της καθαριότητας και της προσωπικής υγιεινής) η δουλειά του γονιού (ή του καθηγητή) δεν έχει τελειώσει εκεί. Για να εμπεδώσει αυτό που έμαθε και να το ενσωματώσει στις καθημερινές του συνήθειες χρειάζεται η δύναμη του παραδείγματος, να βλέπει δηλαδή τους ανθρώπους που αποτελούν πρότυπά του να κάνουν πράξη όλα όσα ζητούν από ‘κείνο.

Έχει τεράστια σημασία, λοιπόν, να ακολουθούμε σχολαστικά όλες τις καλές πρακτικές και τις αρχές που διδάσκουμε στα παιδιά (στο σπίτι ή στην τάξη), να διατηρούμε τον χώρο μας καθαρό και να προσέχουμε την προσωπική μας υγιεινή στον βαθμό που το απαιτούμε από αυτά. Έτσι μόνο, θα εξασφαλίσουμε ότι δεν θα αμελήσουν ποτέ την υγιεινή και την προστασία τους.

v