Χάρβαρντ για κορονοϊό: Τα παιδιά είναι πιο μεταδοτικά από τους ενήλικες

Χάρβαρντ για κορονοϊό: Τα παιδιά είναι πιο μεταδοτικά από τους ενήλικες

Ο ρόλος των παιδιών στην εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού έχει συζητηθεί αρκετά στις επιστημονικές κοινότητες. Ωστόσο τώρα, με τους επιστήμονες παγκοσμίως να ανησυχούν όλο και περισσότερο για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ δημοσιεύει μία νέα μελέτη που αποδεικνύει πως τελικά τα παιδιά είναι πιο μεταδοτικά από τους ενήλικες.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες στην ιατρική επιθεώρηση The Journal of Pediatrics, ο κορονοϊός Covid-19 μπορεί να αναπαράγεται σε υψηλά επίπεδα στα παιδιά, ακόμα και αν δεν τους προκαλεί συμπτώματα, με συνέπεια να τα μετατρέπει σε «σιωπηλούς υπερμεταδότες» της πανδημίας. 

Το εύρημα αυτό καθιστά επιτακτική την λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων στα σχολεία. Ειδάλλως, «τα παιδιά θα παίξουν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στην συνέχιση της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Alessio Fasano, καθηγητής Παιδιατρικής στο Χάρβαρντ.

Η μελέτη

Στη νέα μελέτη εντάχθηκαν 192 παιδιά και νεαροί ενήλικες (από νεογέννητα έως 22 ετών). Τα 49 από αυτά ήταν θετικά στις εξετάσεις για τον κορωνοϊό, αλλά δεν είχαν συμπτώματα. Δεκαοκτώ άλλα ήταν συμπτωματικοί πάσχοντες από αυτόν.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα παιδιά που είχε μολύνει ο νέος κορονοϊός, είχαν πολύ υψηλά επίπεδα του ιού στο αναπνευστικό τους. Μάλιστα το ιϊκό φορτίο τους ήταν μεγαλύτερο από εκείνο των βαρέως πασχόντων ενηλίκων με Covid-19 που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας!

Το εύρημα αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και αυτό διότι η ικανότητα ενός φορέα του ιού να τον διασπείρειαυξάνεται κατ' αναλογία με το ιϊκό φορτίο στον οργανισμό του.

Υποτιμήθηκε ο ρόλος των παιδιών

«Εξεπλάγην από τα υψηλά επίπεδα του κορονοϊού που βρήκαμε στα παιδιά όλων των ηλικιών, ιδίως κατά τις 2 πρώτες ημέρες της λοίμωξης», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Lael Yonker, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής στο πανεπιστήμιο.

«Δεν περιμέναμε να είναι τόσο υψηλό το ιϊκό φορτίο. Έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε ορισμένα επίπεδα ιού στα νοσοκομεία, καθώς φροντίζουμε ενήλικες ασθενείς. Ωστόσο τα επίπεδα αυτά είναι σημαντικά χαμηλότερα απ' ό,τι σε ένα ασυμπτωματικό παιδί», πρόσθεσε.

Ο Dr. Fasano πιστεύει ότι έχει υποτιμηθεί ο ρόλος των παιδιών στην διασπορά της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

«Στην παρούσα πανδημία, ελέγχονται κυρίως οι συμπτωματικοί φορείς ή ασθενείς. Ωστόσο η συντριπτική πλειονότητά τους είναι ενήλικες», είπε. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα παιδιά δεν είναι προστατευμένα από τον ιό. Απλώς δεν αρρωσταίνουν τόσο συχνά και τόσο βαριά όσο οι ενήλικες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν συνιστούν πιθανούς μεταδότες του ιού».

Τι συνιστούν οι ερευνητές

Υπό το φως αυτών των ευρημάτων, οι ερευνητές εκτιμούν ότι πρέπει να γίνονται τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα παιδιά και να ισχύσουν αυστηρά μέτρα προφύλαξης. Ανάμεσα σε αυτά πρέπει να συμπεριλαμβάνεται:

  • Η χρήση μάσκας, όταν είναι εφικτό
  • Η διατήρηση της κοινωνικής απόστασης
  • Το συχνό και καλό σαπούνισμα των χεριών
  • Συνδυασμός διαπροσωπικής και εξ αποστάσεως διδασκαλίας

«Η μελέτη αυτή παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για όσους χαράσσουν τις πολιτικές, ώστε να λάβουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για τα σχολεία. Τα παιδιά αποτελούν πιθανή πηγή διασποράς του κορωνοϊού. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν κατά τον προγραμματισμό για άνοιγμα των σχολείων και των παιδικών σταθμών», τόνισε ο Dr Fasano.

Πηγή: tanea.gr

v