Η πρόληψη είναι ο δυνατότερος σύμμαχος των παιδιών απέναντι σ’ όλες τις ιώσεις

Η πρόληψη είναι ο δυνατότερος σύμμαχος των παιδιών απέναντι σ’ όλες τις ιώσεις

Η φετινή, ιδιόμορφη σχολική χρονιά που ξεκίνησε πρόσφατα, έχει «βάλει δύσκολα» στους γονείς. Με τον κορονοϊό να συνεχίζει την επέλασή του σε όλον τον κόσμο, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους βρίσκεται η προφύλαξη των παιδιών από μια πιθανή λοίμωξη. Μέχρι στιγμής, η καλύτερη πρόληψη που έχουμε είναι τα ισχύοντα μέτρα προστασίας: οι αποστάσεις, η ατομική υγιεινή και οι μάσκες. Παράλληλα, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις άλλες ιώσεις που απειλούν τα παιδιά, για τις οποίες υπάρχει ήδη, η καλύτερη δυνατή πρόληψη: το εμβόλιο.

Γιατί πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση

Πέρα απ’ τον κορονοϊό, που είναι ένας νέος ιός – κι ευτυχώς, δεν προσβάλλει τα παιδιά με την ίδια συχνότητα και ισχύ που προσβάλλει τους μεγαλύτερους – υπάρχουν αρκετές γνώριμες και σοβαρές ασθένειες που επανεμφανίζονται κατά καιρούς, ακόμη και με τη μορφή επιδημίας (π.χ. επιδημία ιλαρά του 2017), και απειλούν κυρίως τις μικρές ηλικίες. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν να κυκλοφορούν λοιμώδεις νόσοι που, αν προσβάλλουν ένα παιδί, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για την ίδια του τη ζωή. Μια τέτοια νόσος είναι και η μηνιγγίτιδα Β, η οποία απειλεί (σε μεγαλύτερο βαθμό) βρέφη, νήπια και νεαρούς ενήλικες. 

Σε περιόδους έξαρσης της γρίπης, μάλιστα, αυξάνεται η επικινδυνότητα της νόσου, επειδή τα αρχικά συμπτώματά τους ομοιάζουν και είναι πιθανό να μην την εντοπίσουμε εγκαίρως. Σε μια τέτοια περίπτωση, εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές αναπηρίες, ακόμη και στον θάνατο. Αν λάβουμε υπ’ όψιν και το γεγονός ότι 1 στους 10 ενήλικες είναι ασυμπτωματικός φορέας της νόσου, μπορούμε ν’ αντιληφθούμε για ποιο λόγο το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β αποτελεί την πλέον αποτελεσματική μέθοδο πρόληψης και προστασίας από τους κινδύνους της.

Ο επιμέρους κίνδυνος της πανδημίας του κορονοϊού 

Παρ’ ότι έχει θέσει όλους μας σε μια μόνιμη εγρήγορση για την κατάσταση της υγείας μας, η πανδημία του κορονοϊού και η περίοδος της καραντίνας είχαν και κάποιες αρνητικές επιπτώσεις, ειδικά στο πεδίο της πρόληψης. Συγκεκριμένα, είδαμε τα νούμερα των καθιερωμένων και μη εμβολιασμών να πέφτουν αισθητά, αφού το βάρος όλων έπεσε στον κορονοϊό και την αποφυγή μετακινήσεων και επισκέψεων σε νοσοκομεία ή ιατρεία. Σε κάποιες χώρες η ματαίωση εμβολιασμών άγγιξε το 50% για παιδιά κάτω των 2 ετών και το σοκαριστικό 70% για μεγαλύτερες ηλικίες.

Με λίγα λόγια, η συγκέντρωση όλων των προσπαθειών μας στην προστασία απ’ τον κορονοϊό, έφερε τη χαλάρωση στα προληπτικά μέτρα απέναντι σε άλλες ιώσεις και ασθένειες που απειλούν τα παιδιά μας και που, μέσω των τακτικών εμβολιασμών, είχαν σχεδόν εξαλειφθεί. Με την επανέναρξη της σχολικής χρονιάς η ανάγκη να ανατρέψουμε αυτά τα στοιχεία είναι ακόμη πιο επιτακτική, όπως και να ενημερωθούμε απ’ τον παιδίατρό μας για όλους τους πιθανούς κινδύνους και τα εμβόλια που μας προφυλάσσουν απ’ αυτούς.

Η σημασία της πρόληψης μέσω εμβολιασμού (ανεξαρτήτως πανδημίας)

Κατά την πανδημία, το ενδιαφέρον του κόσμου επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση των λοιμωδών νόσων περισσότερο από ποτέ – ίσως επειδή είναι η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο σε παγκόσμια κλίμακα στον διαδικτυακά συνδεδεμένο κόσμο μας. Στο μεταξύ, ξεκίνησαν και συνεχίζονται οι περισσότερες δοκιμές εμβολίων που έχουν γίνει ταυτόχρονα στα ιατρικά χρονικά, με την προσμονή για την πρώτη επιτυχημένη φόρμουλα να είναι στο κατακόρυφο.

Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, αντιλαμβανόμαστε ότι η πρόληψη είναι, το δίχως άλλο, ο δυνατότερος σύμμαχος όλων μας απέναντι σε κάθε είδους απειλή για την υγεία, δημόσια και ατομική. Και τα εμβόλια είναι το πιο ισχυρό μέσο πρόληψης (ολόκληρου του πληθυσμού) απέναντι σε μια σειρά από ασθένειες που, πριν τους εμβολιασμούς, προκαλούσαν σωρεία θανάτων. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να μην παίρνουμε αψήφιστα τον εμβολιασμό των παιδιών, αφού δεν γίνονται μόνο για τη δική τους προστασία, αλλά για τη δημιουργία μιας συλλογικής ανοσολογικής ασπίδας απέναντι σε πολύ σοβαρές ασθένειες.

v