Κορονοϊός: 56% αύξηση των θανάτων μέσα σε 4 μόλις μέρες

Κορονοϊός: 56% αύξηση των θανάτων μέσα σε 4 μόλις μέρες

Αν και η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες της Ευρώπης όπου το 2ο κύμα του κορονοϊού εντείνει καθημερινά την αγωνία για μια ραγδαία αύξηση των θανάτων, τις τελευταίες μέρες η κατάσταση επιδεινώνεται ανησυχητικά. Σύμφωνα με τον αναλυτικό πίνακα που παρουσιάζει το Βήμα, το τελευταίο 4ήμερο έχουμε άυξηση κρουσμάτων κατά 29%, διασωληνωμένων κατά 16% και θανάτων κατα 56%!

Το «άλμα» στους μέσους όρους οφείλεται στην αύξηση που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο που συνήθως (για λόγους ελλιπούς καταμέτρησης, κυρίως) τα νούμερα είναι χαμηλότερα απ’ τις καθημερινές.

Ταυτόχρονα, η Αττική «υπολείπεται» κατά περίπου μόνο 9 κρούσματα από το να χαρακτηρισθεί «κόκκινη» περιοχή (με περισσότερα από 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Σχετική ανησυχία υπάρχει και για τη Θεσσαλονίκη όπου η αύξηση των κρουσμάτων είναι συνεχής, με την αντίστοιχη αναλογία να είναι το τελευταίο δεκαημέρο 35 κρούσματα σε 100.000 κατοίκους. Στο μεταξύ, στην Κοζάνη, τα Ιωάννινα και την Καστοριά, τα κρούσματα έχουν υπερβεί το συγκεκριμένο όριο έως και 3 φορές.

Η Αττική έχει μέσο όρο 178 κρουσμάτων την ημέρα κι αν υπερβεί τα 187 (δηλαδή 9 περισσότερα) θα βρεθεί σε κατάσταση μέγιστης επιφυλακής με επιπλέον περιοριστικά μέτρα. Η Θεσσαλονίκη έχει τις τελευταίες δέκα ημέρες 39 περίπου κρούσματα κατά μέσο όρο κι αν υπερβεί τα 55 (δηλαδή περίπου 16 περισσότερα) θα βρεθεί κι αυτή στην «κόκκινη ζώνη». Με βάση τα ίδια δεδομένα σε προβληματικό σημείο είναι η Κόρινθος κι η Βοιωτία.

Πηγή: in.gr

v