«Τι απάντησα σε όσους έλεγαν ότι είμαι πολύ μεγάλη για να γίνω μαμά»

«Τι απάντησα σε όσους έλεγαν ότι είμαι πολύ μεγάλη για να γίνω μαμά»

Στις μέρες μας  όλο και περισσότερες γυναίκες γίνονται μαμάδες μετά τα 40. Το να κάνεις παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία έχει τα υπέρ και τα κατά του-ακριβώς όπως το να γίνεσαι μαμά σε πολύ μικρή ηλικία. Όμως, το πότε μια γυναίκα γίνεται μαμά, αφορά την ίδια και μόνο την ίδια, γι΄αυτό δεν πρέπει να κρίνουμε, ούτε να γινόμαστε αγενείς κάνοντας αδιάκριτες ερωτήσεις. Το παρακάτω άρθρο γράφτηκε από μια μεγάλη μαμά και αξίζει την προσοχή μας.

«Μαμά μεγάλη σε ηλικία. Σίγουρα δεν ήταν ποτέ μέσα στα πλάνα μου, όμως, να που έτσι τα έφερε η ζωή και είμαι ευγνώμων για την υπέροχη οικογένειά μου. Σίγουρα πρόκειται για μια διαφορετική εμπειρία με τα υπέρ και τα κατά της. 

Μέχρι τα 30 μου είχα αφοσιωθεί πλήρως στην καριέρα μου και αυτό ήταν κάτι που με γέμιζε πραγματικά. Όταν στα 34 γνώρισα τον άντρα μου, τότε άρχισε για πρώτη φορά να χτυπάει το βιολογικό μου ρολόι. Σιγά-σιγά στην αρχή και έπειτα όλο και πιο δυνατά.

Ο σύζυγός μου είχε ήδη ένα γλυκύτατο αγοράκι από τον πρώτο του γάμο, το οποίο αγαπώ σαν να το γέννησα εγώ. Ήθελα όμως η οικογένειά μας να μεγαλώσει. Έτσι στα 37 μου αποφασίσαμε να προσπαθήσουμε για ένα παιδάκι. Ήμουν από τις πολύ τυχερές γυναίκες και έμεινα έγκυος μερικές εβδομάδες αργότερα. Δεν ήξερα πόσο θα αλλάξει η ζωή μου!

Όσο ευτυχισμένη κι αν ήμουν που θα γινόμουν μαμά, η εγκυμοσύνη και η γέννα δεν ήταν εύκολη υπόθεση στην ηλικία μου. Θυμάμαι, λίγο πριν από την καισαρική ,μια νοσοκόμα να με ρωτάει αν σκόπευα να κάνω δεύτερο παιδί. Η απάντηση μου ήταν κάθετη και αρνητική. Και μετά βρέθηκα να κρατάω στην αγκαλιά μου το αυτό το υπέροχο αγγελούδι που έκλεψε την καρδιά μου. Ερωτεύτηκα! Κατάλαβα αμέσως τι σημαίνει μητρότητα.

Τώρα, είμαι 40 χρονών με ένα δίχρονο αγοράκι που φωτίζει τη ζωή μου καθημερινά. Και να που σκέφτομαι να του χαρίσω ένα ακόμα αδερφάκι! Ξέρω τι σκέφτεστε, γιατί το έχω σκεφτεί πρώτη. Ζύγισα τα υπέρ και τα κατά και αποφάσισα.

Αρκετοί προσπάθησαν να με μεταπείσουν ή μου έκαναν αδιάκριτες ερωτήσεις προκειμένου να καταλάβουν γιατί θέλω ένα ακόμη παιδί σε αυτή την ηλικία. Είμαι σίγουρη επίσης, ότι χιλιάδες γυναίκες-μεγάλες γυναίκες-όπως εγώ, έρχονται στη δύσκολη θέση να απαντήσουν:

Δεν φοβάσαι για την υγεία σου;

H αλήθεια είναι ότι τα στατιστικά στοιχεία για την εγκυμοσύνη μετά τα 40 είναι τρομακτικά και οι κίνδυνοι τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό είναι αρκετοί. Πρώτα απ' όλα, είναι πιο δύσκολη η σύλληψη. Ακόμη όμως κι αν είσαι αρκετά τυχερή για να συλλάβεις, υπάρχουν πολλές άλλες ανησυχίες. Κι όμως βλέπεις τόσες γυναίκες που τα καταφέρνουν παρά το ρίσκο. Η καρδιά σου γεμίζει ελπίδα και δεν μπορείς να το βγάλεις απ' το μυαλό σου. 

Δεν πιστεύεις ότι είσαι πολύ μεγάλη;

Ναι είμαι και το ξέρω! Θυμάμαι πολύ καλά πόσο δύσκολη ήταν η πρώτη εγκυμοσύνη, αλλά και η γέννα. Σίγουρα τώρα δεν θα είναι πιο εύκολα. Ξέρω επίσης πόσα κουράγια θέλει να φροντίζεις ένα νήπιο και ένα μωρό! Είμαι διατεθειμένη όμως να το κάνω γιατί έχω μπόλικη αγάπη μέσα μου και αυτό μου δίνει ενέργεια. Επίσης, δεν είμαι μόνη μου! Έχω έναν υπέροχο άντρα που είναι εξαιρετικός πατέρας.

Γιατί δεν έγινες νωρίτερα μαμά;

Είναι σαν να σου λένε ''καλά, τώρα το θυμήθηκες;''. Άκομψη και αδιάκριτη ερώτηση! Απαντάται όμως πολύ απλά. Γνώρισα τον υπέροχο σύζυγό μου σε μεγάλη ηλικία! Αν τον είχα γνωρίσει νωρίτερα, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Όμως έτσι έχει η κατάσταση...Τόσο απλά.

Μήπως είναι θέμα εγωισμού;

Για να είμαι ειλικρινής αυτή την ερώτηση δεν την κατάλαβα ποτέ. Θέλω απλώς να είμαι μαμά. Τόσο κακό είναι;

Κανείς δεν ξέρει πώς τα φέρνει η ζωή. Μπορεί να αποφασίσεις να γίνεις μαμά στα 30 και δυστυχώς να μην τα καταφέρεις. Ίσως δεν γνωρίσεις τον κατάλληλο άνθρωπο που θα στο βγάλει. Όλα παίζουν...Καλό είναι λοιπόν να μην κρίνουμε καμιά γυναίκα για το πότε έγινε μαμά. Ειδικά, όταν υπάρχουν τόσες άλλες που δυσκολεύονται να αποκτήσουν ένα παιδάκι. 

Πείτε ''Να σας ζήσει'' και σταματήστε την κουβέντα εκεί.»

 

 

v