Παιδί και lockdown: 5 λάθη που (ως παλιές καραβάνες) δεν θα ξανακάνουμε αν «μείνουμε σπίτι»

Παιδί και lockdown: 5 λάθη που (ως παλιές καραβάνες) δεν θα ξανακάνουμε αν «μείνουμε σπίτι»

Δεν ξέρουμε πόσο πιθανό είναι ένα δεύτερο καθολικό lockdown – και μάλιστα, με κλειστά σχολεία – αλλά με την κατάσταση να επιδεινώνεται καθημερινά καλό είναι να προετοιμαστούμε για κάθε ενδεχόμενο. Ειδικά όσον αφορά τα παιδιά, που την πρώτη φορά ταλαιπωρήθηκαν αρκετά τόσο λόγω εγκλεισμού, όσο κι επειδή το πρόγραμμά τους έγινε κυριολεκτικά άνω-κάτω. Γι’ αυτό, τώρα που είμαστε... παλιές καραβάνες της καραντίνας, δεν πρόκειται να επαναλάβουμε τα λάθη που κάναμε ως πρωτάρες.

Δεν θα αφήσουμε την εκπαίδευση του παιδιού στην τύχη της 

Όσο η πανδημία συνεχίζεται, η εκπαίδευση των παιδιών μας είναι ένα από τα υποψήφια «θύματά» της. Κι αν ζήσουμε ένα δεύτερο lockdown με κλειστά σχολεία, ποιος ξέρει πόσο πίσω θα μείνουν ακόμη τα παιδιά. Γι’ αυτό, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι: να προμηθευτούμε σχολικά βοηθήματα, να φτιάξουμε έναν «σταθμό τηλεκπαίδευσης» σ’ ένα ήρεμο σημείο του σπιτιού, ακόμη και να απευθυνθούμε σε κάποιον εκπαιδευτικό για την κάλυψη των κενών. 

Δεν θα χαλαρώσουμε το ωράριο ύπνου τους 

Η πρώτη καραντίνα μας έπιασε στον… «ύπνο» και το πρόγραμμα των παιδιών έγινε άνω κάτω με αποτέλεσμα να απορρυθμιστεί η ρουτίνα του ύπνου τους. Με λίγα λόγια, αφού δεν είχαν σχολείο το πρωί, άρχισαν να κοιμούνται πιο αργά κι από μας κι έτσι, όταν ξανάρχισαν τα μαθήματα ήταν δύσκολο να μπουν σε μια σειρά. Τη δεύτερη φορά, όμως, δεν θα αφήσουμε να χαλαρώσουν και να χάσουν ύπνο πολύτιμο για την ξεκούραση και την ανάπτυξή τους.

Δεν θα αφήσουμε ανεξέλεγκτες τις ώρες οθόνης 

Την άνοιξη, κλεισμένα στο σπίτι όπως ήταν, τα παιδιά μας «κατέκτησαν» σχεδόν αμαχητί το δικαίωμα να κάθονται όλη μέρα μπροστά σε μια οθόνη με συνέπεια να μην μπορούμε να τα συμμαζέψουμε. Ευτυχώς, ήρθε το καλοκαίρι και μας γλίτωσαν οι βόλτες και οι εκδρομές. Σε ένα χειμωνιάτικο lockdown, θα πρέπει να θέσουμε ξεκάθαρα όρια στη χρήση οθονών και να τα τηρήσουμε κατά γράμμα γιατί αλλιώς τα παιδιά θα «το κάψουν» τελείως.

Δεν θα αφήσουμε την τεχνολογία να μας «νικήσει»  

Όλα ήταν πρωτόγνωρα σ’ εκείνο το πρώτο lockdown, πόσο μάλλον η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης που βρήκε πολλούς από εμάς εντελώς απροετοίμαστους – με κακοσυντηρημένα λάπτοπ, αργά δίκτυα κλπ. Αυτή τη φορά, δεν θα αφήσουμε την τεχνολογία να μας ταλαιπωρήσει. Θα οργανωθούμε όπως πρέπει ώστε τα παιδιά να μην χάσουν ούτε λεπτό μαθήματος εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων.

Δεν θα αφήσουμε τα παιδιά να βαρεθούν

Η αλήθεια είναι ότι πριν την καραντίνα, τα παιδιά δεν είχαν μείνει ποτέ τόσο καιρό κλεισμένα στο σπίτι και η ψυχαγωγία τους αποδείχθηκε αληθινή πρόκληση. Ένα lockdown μέσα στον χειμώνα, όμως, μοιάζει ακόμη πιο δύσκολο και πρέπει να προετοιμαστούμε, τόσο από ψυχολογικής όσο και υλικοτεχνικής πλευράς, για ατελείωτες ώρες παιχνιδιού, χειροτεχνίας και, φυσικά, παιδικών σειρών και ταινιών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v