Πώς να καθαρίσετε τη βουλωμένη μυτούλα του μωρού σας και να το ανακουφίσετε από το συνάχι 

Πώς να καθαρίσετε τη βουλωμένη μυτούλα του μωρού σας και να το ανακουφίσετε από το συνάχι

Ο χειμώνας έφτασε και μαζί του φέρνει τα πρώτα κρυολογήματα και τις βουλωμένες μυτούλες των παιδιών μικρών μας. Για ένα μωρό, η βουλωμένη μυτούλα είναι σκέτο βασανιστήριο αφού το εμποδίζει ακόμα και να φάει ή να κοιμηθεί! Κι επειδή δεν είναι σε θέση να καθαρίζει την μύτη του μόνο του, πρέπει να βρούμε τρόπους να το κάνουμε εμείς...

Φυσιολογικός ορός - ο καλύτερος φίλος των γονιών

Ο φυσιολογικός ορός θα γίνει ο καλύτερός σας φίλος, αφού ανακουφίζει άμεσα την μπουκωμένη μυτούλα των μωρών και των μικρών παιδιών. Με το φυσιολογικό ορό, οι βλέννες ρευστοποιούνται µε ήπιο τρόπο και αποµακρύνονται ευκολότερα, αφού υγραίνονται κι έτσι ρέουν προς τα πίσω και τις καταπίνει το μωρό. Εάν το μπούκωμα είναι έντονο, μπορείτε να κάνετε χρήση του φυσιολογικού ορού πριν τα γεύματά του ώστε να διευκολύνετε την σιτισή του.

Το να βάλεις φυσιολογικό ορό στη μυτούλα του μωρού δεν είναι εύκολη διαδικασία αφού αντιστέκεται με όλες του τις δυνάμεις! Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι το εξής: Με το κεφαλάκι του μωρού ελαφρώς προς τα πίσω, βάζουμε σχεδόν μισή αμπούλα φυσιολογικού ορού που βρίσκεται στα πλαστικά μπουκαλάκια με δύναμη. Έπειτα γυρνάμε το κεφαλάκι του προς τα κάτω και χτυπάμε ελαφριά την πλάτη του ώστε να φύγουν οι βλέννες. Επίσης, υπάρχουν στο εμπόριο συσκευασίες με φυσιολογικό ορό ή ισότονο θαλασσινό νερό, που χορηγούνται με σπρέι, κατάλληλης δύναμης για τη μικρή ηλικία του μωρού σας. 

Υγραντήρας δωματίου

Ένα ακόμα πολύτιμο «αξεσουάρ» για τα πρώτα χρόνια του μωρού είναι ο υγραντήρας δωματίου, ο οποίος ουσιαστικά βράζει νερό και το μετατρέπει σε ατμό. Έτσι, βελτιώνει τον αέρα στο χώρο που βρίσκεται το μωρό σας και βοηθάει στην υγροποίηση των ρινικών εκκρίσεων. Μάλιστα, μπορείτε να ρίξετε μέσα στο νερό μία με δύο σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου ή λίγο φρέσκο ευκάλυπτο που αποστειρώνει την ατμόσφαιρα. Προσοχή, όμως, πρέπει να βάζετε τον υγραντήρα σε λειτουργία για τουλάχιστον 1-2 ώρες πριν την ώρα του βραδινού ύπνου.

Ατμοί στο μπάνιο

Αν δεν έχετε υγραντήρα, μπορείτε να πάρετε το μωρό σας στο μπάνιο, να ανοίξετε το ζεστό νερό, και να καθίσετε μέσα στους ατμούς για περίπου 15 λεπτά, ώστε να υγροποιήσετε τις βλέννες του. Μία μέθοδος που είναι πολύ αποτελεσματική, ειδικά αν συνδιαστεί και με τον φυσιολογικό ορό: αμέσως μετά το ζεστό μπάνιο στου ατμούς, κι αφού οι βλέννες είναι ήδη υγροποιημένες, κάνετε χρήση φυσιολογικού ορού ώστε η μυτούλα του μωρού σας να παραμείνει καθαρή για αρκετή ώρα μετά. 

Κάντε μασάζ στα ιγμόρειά του

Τις περισσότερες φορές, συσσωρεύεται μεγάλη ποσότητα βλέννας στα ιγμόρεια. Σε συνδυασμό με τις προηγούμενες μεθόδους που βοηθούν τη βλέννα να υγροποιηθεί, μπορείτε να κάντε και μασάζ. Οι κυκλικές κινήσεις στα ιγμόρεια βοηθούν στη διάλυση της βλέννας και συνεπώς και στην ανακούφιση των μικρών παιδιών. 

Προσέξτε την ώρα του ύπνου...

Φροντίστε η ατμόσφαιρα στο σπίτι να μην είναι ξηρή γιατί το πρόβλημα θα επιδεινωθεί, ειδικά αν το παιδί εκτός από μύξα έχει και βήχα. Εκτός από τη χρήση του υγραντήρα, κρατήστε την θερμοκρασία του δωματίου σταθερή και όχι πάνω από 19 ή 20 βαθμούς Κελσίου.

Ταυτόχρονα, στην περίπτωση της βουλωμένης μύτης, ο ύπνος με υπερυψωμένο το κεφάλι διευκολύνει την αναπνοή. Επειδή τα βρέφη κοιμούνται χωρίς μαξιλάρι, μπορείτε να ανασηκώσετε το κεφαλάκι του τοποθετώντας κάτω από το στρώμα μια διπλωμένη πετσέτα ή κουβέρτα.

Ζεστές σουπίτσες της μαμάς

Οι ζεστές σούπες ανακουφίζουν όχι μόνο τους ενήλικες αλλά και τα μωρά μας από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της ρινικής συμφόρησης. Μετά τους 6-7 μήνες, όταν δηλαδή το μωρό έχει αρχίσει να τρώει και άλλες τροφές εκτός του μητρικού γάλακτος, ετοιμάστε του μία ζεστή κοτόσουπα ή σούπες λαχανικών.

Ωστόσο, συμβουλευτείτε πρώτα τον παιδίατρο που παρακολουθεί την διατροφή και την ανάπτυξή του για να βεβαιωθείτε αν τα υλικά που θα προσθέσετε στη σούπα σας επιτρέπεται να καταναλωθούν από το μωρό σας!

Πολλά υγρά!

Όσο το μωρό τρέφεται μόνο με γάλα, δεν μπορείτε να κάνετε πολλά... Ωστόσο, για παιδάκια μεγαλύτερα από 6 μηνών, συστύνεται η κατανάλωση πολλών υγρών για την αντιμετώπιση της βουλωμένης μύτης. Δίνετε στο μωράκι σας μπόλικο νερό (είτε με το μπιμπερό, είτε με το εκπαιδευτικό ποτηράκι, είτε με κουτάλι όπως τις τροφές) που εμποδίζει την αφυδάτωση και διατηρεί τον λαιμό του ενυδατωμένο. 

Επίσης, είναι καλό να προσθέτετε πορτοκάλι στην φρουτόκρεμα, αφού η βιταμίνη C μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Ζεστά ροφήματα

Τα ζεστά ροφήματα ανακουφίζουν από τη ρινική συμφόρηση, προλαμβάνουν την αφυδάτωση και καταπραΰνουν τη δυσφορία από τη φλεγμονή των μεμβρανών που καλύπτουν τη μύτη και τον λαιμό. Ένα ζεστό χαμομήλι ειδικό για βρέφη, για παράδειγμα, θα ανακουφίσει το μωρό σας και θα το βοηθήσει να κοιμηθεί καλύτερα. Για πιο μεγάλα παιδιά κι αφού συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας, βοηθούν στο συνάχι το φασκόμηλο και ο ζαμπούκος.

v