Μειώνονται οι γεννήσεις και οι γάμοι εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα

Μειώνονται οι γεννήσεις και οι γάμοι εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα

Η πανδημία του κορονοϊού έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή μας, αλλάζοντας το οικονομικό και κοινωνικό τοπίο κάθε χώρας. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά λόγω της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης και οι συνέπειες ακόμη δεν έχουν φανεί.

Μια επιστημονική ομάδα στις ΗΠΑ αποφάσισε να ερευνήσει πώς θα είναι η ζωή στο τέλος της πανδημίας. Εξέτασε 90 μελέτες, οι οποίες προβλέπουν τις διάφορες κοινωνικές επιπτώσεις του κορονοϊού και κατέληξε στο συμπέρασμα θα υπάρξει μείωση στις γεννήσεις αλλά και στους γάμους, εξαιτίας των ψυχολογικών επιπτώσεων.

Οι μελετητές προβλέπουν επίσης ότι θα μειωθούν και οι προγραμματισμένες εγκυμοσύνες καθώς τα ζευγάρια θα αναβάλλουν τον γάμο και τα παιδιά διότι φοβούνται την εξέλιξη της πανδημίας. Φυσικά κάτι τέτοιοι θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τόσο την οικονομία, όσο και τον κοινωνικό ιστό κάθε χώρας.

«Η πανδημία έχει γίνει ένα παγκόσμιο κοινωνικό πείραμα, τα αποτελέσματα του οποίου δεν έχουν τελειώσει ακόμη», σημείωσαν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, αν υπάρξει τέτοια μείωση σε γεννήσεις και γάμους, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες ανισότητες μεταξύ των δυο φύλων.  

Γυναίκες και άνδρες έχουν πληγεί οικονομικά σ' όλο τον κόσμο, όμως ο γυναικείος πληθυσμός δυσκολεύεται περισσότερο και με δυσανάλογες συνέπειες. Ακόμα, αυτό που έδειξε η ιστορία από προηγούμενες πανδημίες, είναι ότι οι άντρες, μετά από οικονομικά προβλήματα, τείνουν να επιστρέφουν σε κάποιο βαθμό κανονικότητας πολύ πιο γρήγορα από τις γυναίκες.

Πηγή: ert.gr

v