Η Ελλάδα 2η σε αρνητές του κορονοϊού μετά τη Νιγηρία

Η Ελλάδα 2η σε αρνητές του κορονοϊού μετά τη Νιγηρία

Η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει και μια παράλληλη «πανδημία», εκείνη της διασποράς ψευδών ειδήσεων και συνωμοσιολογικών θεωριών. Σ’ όλον τον κόσμο, υπάρχει μια μερίδα του πληθυσμού που είτε δεν πιστεύει στην ύπαρξη κορονοϊού είτε θεωρεί πως η επικινδυνότητα (και η θνητότητα) της ίωσης Covid-19 έχουν υπερεκτιμηθεί και τα στοιχεία είναι παραφουσκωμένα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το ποσοστό των... δύσπιστων είναι αρκετά υψηλό και στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στον Guardian, η έρευνα που διεξήγαγε η εφημερίδα ανάμεσα σε 26.000 ανθρώπους από 25 χώρες έφερε την Ελλάδα στη δεύτερη θέση των χωρών όπου τα νούμερα των θανάτων από κορονοϊό θεωρούνται «τσιμπημένα» (46%), πίσω μόνο απ’ τη Νιγηρία (59%). 

Παράλληλα, η έρευνα αποκάλυψε ότι είμαστε αρκετά ψηλά και στο πεδίο της δυσπιστίας απέναντι στα εμβόλια, όπου μπήκαμε στην πρώτη πεντάδα πίσω από Νότια Αφρική, Νιγηρία, Μεξικό και Σαουδική Αραβία.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, η έρευνα δείχνει ότι τα ποσοστά των ανθρώπων που πιστεύουν σε κάποια απ’ τις πολλές ανυπόστατες θεωρίες που έχει πυροδοτήσει ο κορονοϊός (π.χ. ότι είναι ένα δημιούργημα της Κίνας ή των ΗΠΑ) είναι αρκετά υψηλά. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό τη δεδομένη στιγμή, που η δεύτερη έξαρση της πανδημίας βρίσκεται σε εξέλιξη και οι αντοχές όλων των χωρών του κόσμου αναμένεται να δοκιμαστούν εκ νέου.

v