Ο 4χρονος γιος μου είναι πολύ βίαιος και βρίζει. Τι να κάνω;

Ο 4χρονος γιος μου είναι πολύ βίαιος και βρίζει. Τι να κάνω;
Ερώτηση:
Γεια σας. Έχω έναν γιο που έκλεισε τα 4 του χρόνια. Είναι σκληρό παιδί, δυναμικός και δεν ακούει κανέναν. Πολλές φορές βγαίνω εκτός εαυτού και τον μαλώνω και του φωνάζω πολύ. Το θέμα μου είναι ότι είναι βίαιος και στο σχολείο και σε εμάς. Βρίζει πολύ σε σημείο να μην σταματάει! Ακόμα και όταν του βάζω τις φωνές(φοβάται λίγο). Δεν φοβάται ούτε εμένα, ούτε τον μπαμπά του. Έχω κάνει αρκετά λάθη που έλεγα ότι δεν θα κάνω όταν γίνω μαμά. Πρώτο μου λάθος το τάμπλετ-από εκεί ξεκινάνε όλα νομίζω. Αρκετές ώρες το έχει στα χέρια του και βλέπει βίντεο με όπλα και ξύλο. Όσο και να σβήνει, αυτά ξαναβγαίνουν. Δεν ξέρω τι να κάνω. Η συμβουλή σας μου χρειάζεται. Ευχαριστώ πολύ.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά καθώς αναπτύσσονται έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα με πολύ έντονες και απαιτητικές δοκιμασίες! Οι σχέσεις εντός και εκτός οικογένειας, η επικοινωνία, οι γνώσεις, η σωματική ανάπτυξη είναι μερικά από τα σπουδαία θέματα που καθημερινά διαπραγματεύονται. 

Τα θέματα αυτά όπως προείπα είναι ιδιαίτερα σύνθετα. Η παιδική ηλικία στην πραγματικότητα κάθε άλλο παρά ανέμελη είναι. Έτσι, κάθε παιδί, για να ανταπεξέλθει, δοκιμάζει τρόπους, είτε που έχει μάθει, είτε που έχει δει προκειμένου να κρατήσει μεταγενέστερα αυτόν που καταγράφει ότι συμφέρει περισσότερο. Εάν ένα παιδί υπακούει σε φωνές, αυτόματα καταγράφει στο μυαλό του ότι εάν φωνάξει και εκείνος, τότε οι άλλοι θα τον ακούσουν. Επομένως χρησιμοποιεί και εκείνος την έντονη φωνή του ως τρόπο επικοινωνίας. 

Τούτη τη στιγμή δεν έχει νόημα να μείνετε στις ενοχές σας, αλλά να βάλετε τον εαυτό σας εκ νέου σε διαδικασία μάθησης! Να μάθετε εσείς νέους τρόπους επικοινωνίας, νέους τρόπους να σχετιστείτε με τους ανθρώπους, που με τη σειρά σας θα μεταλαμπαδεύσετε στα παιδιά σας! Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το καταφέρετε αυτό! Αναζητείστε μια επιλογή που να σας ταιριάζει! Διάβασμα, σεμινάρια, ψυχοθεραπεία, ομάδες γονέων! 

Τα παιδιά είναι η ευκαιρία των γονιών να κάνουν πολύτιμες βελτιστοποιήσεις! Μην τη χάσετε!

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.     

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v