Πώς να εξασφαλίσουμε την συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών

Πώς να εξασφαλίσουμε την συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών

To 2020 αποδείχθηκε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά και, ειδικά οι οικογένειες με μικρά παιδιά βίωσαν έντονα τις επιπτώσεις της πανδημίας και των lockdown. Οι γονείς έπρεπε (και πρέπει ακόμη!) να βρουν ισορροπίες ανάμεσα στην τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση, τις δουλειές του σπιτιού και φυσικά την φροντίδα των παιδιών. Και όλα αυτά μαζί με το άγχος που έχει σπείρει ο επικίνδυνος ιός και η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας.

Παρόλα αυτά, οι αντίξοες αυτές συνθήκες μάς έδειξαν επίσης πόσο ισχυροί είναι οι οικογενειακοί δεσμοί. Μάλιστα, τα αποτελέσματας μιας πρόσφατη έρευνας επισημαίνουν ότι σε αυτήν την περίοδο άγχους, η πανδημία έχει ενισχύσει πολλές σχέσεις γονέα-παιδιού αλλά και συναισθήματα εγγύτητας στις οικογένειες.

Κάθε μέρα, οι γονείς βοηθούν τα παιδιά να διαχειριστούν τις αλλαγές στη ρουτίνα, λόγω της τηλεκπαίδευσης και του εγκλεισμού, καθώς επίσης και τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν. Αυτού του είδους η φροντίδα αποτελεί μια ισχυρή πηγή υποστήριξης. Κι αν αναρωτιέστε πώς, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν πολύ.

Αφιερώστε χρόνο σε κάθε παιδί σας ξεχωριστά μέσα στη μέρα

Μοιραστείτε μια ιστορία, συζητήστε τα συναισθήματά σας, γελάστε και παίξτε μαζί με τα παιδιά σας. Προσπαθήστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να τα ακούσετε και να δημιουργήσετε στιγμές μαζί τους. Θυμηθείτε ότι η ποιότητα του χρόνου που περνάτε με τα παιδιά είναι πολύ πιο σημαντική από την ποσότητα, γι' αυτό φροντίστε να είστε εκεί ψυχή τε και σώματι.

Συζητήστε για τους φόβους και τους προβληματισμούς του

Συζητήστε με το παιδί σας για όλα όσα το προβληματίζουν και το φοβίζουν λόγω της νέας κατάστασης και σκαρφιστείτε μαζί τρόπους ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί όλα αυτά που βιώνει. Αναγνωρίστε τα συναισθήματά τους και μοιραστείτε πώς διαχειρίζεστε εσείς τα δικά σας. Φτιάξτε μια «γωνιά χαλάρωσης» μέσα στο σπίτι, διακοσμήστε τη με αγαπημένα αντικείμενα του μικρού σας έτσι ώστε να έχει το δικό του... καταφύγιο όταν θέλει να ηρεμήσει και να επεξεργαστεί έντονα συναισθήματα.

Κάντε την τεχνολογία φίλη σας

Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία για να φροντίσετε την συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού σας. Ο χρόνος που περνούν τα παιδιά στις οθόνες πιθανότατα να έχει αυξηθεί λόγω της πανδημίας, ωστόσο εφόσον υπάρχει ένα πρόγραμμα, αυτό δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Κάντε την τεχνολογία φίλη σας, επιλέγοντας για τα μικρά σας περιέχομενο που προωθεί την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξή τους.

Δώστε ευκαιρίες στο παιδί σας να αναπτύξει σημαντικές δεξιότητες στην καραντίνα

Το 2ο lockdown που περνάμε είναι μια ευκαιρία να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους φανούν χρήσιμες στο μέλλον. Μέσα από διάφορα χόμπι, όπως για παράδειγμα η μαγειρική, θα αποκτήσουν καινούρια εφόδια για τη ζωή τους αλλά και θα συμβάλλουν στην συναισθηματική τους ανάπτυξη μέσω της δημιουργίας.

Παρέχοντας στο παιδί σας ασφάλεια και στοργή ενισχύετε σημαντικά τη συναισθηματική τους ευεξία. Έτσι, ανεξάρτητα από το πώς περνάτε αυτές τις μέρες ως οικογένεια, οι καθημερινές σας προσπάθειες είναι μεγάλες νίκες και αξίζουν αναγνώριση! 

Πληροφορίες από mother.ly

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v