Κορονοϊός: σήμερα παρουσιάζεται το ελληνικό σχέδιο για τον εμβολιασμό

Κορονοϊός: σήμερα παρουσιάζεται το ελληνικό σχέδιο για τον εμβολιασμό

Την ώρα που ο κορονοϊός συνεχίζει ακάθεκτος την προέλασή του, τα αλλεπάλληλα καλά νέα απ’ το μέτωπο του εμβολίου ωθούν τις κυβερνήσεις να καταστρώνουν ήδη τα σχέδιά τους για τον έγκαιρο και αποτελεσματικό εμβολιασμό των πολιτών τους. Μάλιστα, το ελληνικό σχέδιο είναι ήδη έτοιμο και αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα, κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης, από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Απ’ όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, η προμήθεια των εμβολίων θα γίνει σταδιακά στις αρχές του 2021, βάσει των συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις φαρμακευτικές εταιρείες (Pfizer, BioNtech, Astra Zeneca, Sanofi, Johnson & Johnson, CureVac και προσεχώς με τη Moderna). Στην Ελλάδα αντιστοιχούν 25 εκ. δόσεις, ενώ διατηρούμε το δικαίωμα να ζητήσουμε περισσότερες, αν χρειαστεί. Συμφωνία προαγοράς έχει υπογραφεί μόνο με την Pfizer και την BioNtech.

Στο μεταξύ, έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία των υποδομών για τη μεταφορά, τη διανομή και την αποθήκευση των δόσεων. Δεδομένου πως τα εμβόλια θα γίνονται σε δύο δόσεις, η χώρα μας θα προμηθευτεί 12,5 εκ. τεμάχια, δηλαδή έναν αριθμό ικανό να καλύψει πλήρως τον πληθυσμό της, αλλά και να διαθέτει επαρκές απόθεμα για να καλύψει πιθανές απώλειες ή ελαττώματικά κομμάτια.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους. Ξέρουμε επίσης ότι το σχέδιο της Εθνική Επιτροπής Εμβολιασμού δίνει προτεραιότητα στο υγειονομικό προσωπικό και, κατόπιν, στις ευπαθείς ομάδες, πριν το εμβόλιο διατεθεί στο σύνολο του πληθυσμού. Μέχρι τώρα, δεν υπάρχει πρόθεση ο εμβολιασμός να είναι υποχρεωτικός.

Ο εμβολιασμός θα γίνει σε 1.018 κέντρα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία έχουν ήδη οριστεί και προετοιμάζονται σταδιακά γι’ αυτό το σκοπό. Πρόκειται για νοσοκομεία, κέντρα υγείας και άλλες παρόμοιες υποδομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το αρμόδιο υπουργείο να έχει ορίσει τις προδιαγραφές των κέντρων εμβολιασμού και να έχει την ευθύνη για την προετοιμασία τους. Θα υπάρξουν, επίσης, και κινητά συνεργεία που θα εμβολιάζουν όσους για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Το απόγευμα, όμως, θα μάθουμε ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες για την πορεία των εμβολίων και για το πως θα εμβολιαστούμε ώστε να αποκλείσουμε τον ιό σε έναν αποτελεσματικό κύκλο ανοσίας.

Πηγή: iefimerida.gr
v