Αξιωματούχος ΠΟΥ: με χρήση μάσκας στο 95%, δεν θα χρειαζόταν κανένα lockdown

Αξιωματούχος ΠΟΥ: με χρήση μάσκας στο 95%, δεν θα χρειαζόταν κανένα lockdown

Την ώρα που ο κορονοϊός δε λέει να υποχωρήσει, νέα lockdown εφαρμόζονται σταδιακά σε όλη την Ευρώπη προβληματίζοντας τους πάντες για την αποτελεσματικότητα αλλά και τις παράπλευρες συνέπειές τους. Στο ερώτημα αν θα μπορούσαμε να πορευτούμε χωρίς αυτά, απάντησε ξεκάθαρα ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε.

«Τα lockdown μπορούν να αποφευχθούν», δήλωσε ο Κλούγκε, «εμμένω στη θέση μου ότι τα lockdown είναι το έσχατο μέσο. Αν η χρήση μάσκας φτάσει το 95%, τα lockdown δεν θα χρειάζονται». Με λίγα λόγια, αν όλοι μας (χωρίς εξαιρέσεις) τηρούσαμε πιο ευλαβικά τα μέτρα της μάσκας, των περιορισμένων επαφών και των αποστάσεων, θα είχε πιθανότατα αποφευχθεί το lockdown που βιώνουμε σήμερα και δεν ξέρουμε καν πότε θα λήξει.

Ταυτόχρονα, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού ΠΟΥ σημείωσε ότι τα lockdown θα πρέπει να αίρονται με ασφάλεια και σταδιακά, προειδοποιώντας για τις αρνητικές επιπτώσεις της «πολύ γρήγορης χαλάρωσης».

Όσον αφορά τα σχολεία, ο Κλούγκε υπογράμμισε ότι θα πρέπει να παραμένουν ανοικτά, εξηγώντας ότι τα παιδιά και οι έφηβοι δεν ευθύνονται για την εξάπλωση της covid-19 και ότι το κλείσιμο των σχολείων «είναι αναποτελεσματικό».

Για το εμβόλιο τόνισε πως τα εμβόλια δεν θα είναι «ένα μαγικό ραβδί, διότι γνωρίζουμε ότι τα αποθέματα θα είναι περιορισμένα, κυρίως στην αρχή», εξήγησε ο Κλούγκε.

Πηγή: iefimerida.gr
v