Καθηγητής Βατόπουλος: τα πάντα κλειστά και κανείς να μη βγαίνει απ’ το σπίτι όπως στην Κίνα

Καθηγητής Βατόπουλος: τα πάντα κλειστά και κανείς να μη βγαίνει απ’ το σπίτι όπως στην Κίνα

Την ώρα που η προγραμματισμένη άρση του lockdown φαίνεται να αναβάλλεται επ' αόριστον και το 2ο κύμα δείχνει να μην έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του, τα μέτρα που πέφτουν στο τραπέζι γίνονται όλο και πιο δραστικά. Από τον αέρα του ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος μίλησε έως και για καθολική καραντίνα, τύπου Γουχάν, όπου σταμάτησαν κυριολεκτικά τα πάντα.

«Τα πράγματα είναι πολύ ανησυχητικά», δήλωσε, «Την περασμένη εβδομάδα ευελπιστούσα σε μία ελάττωση όμως τα κρούσματα δεν πέφτουν. Εχουμε μια επιπέδωση, ελαττώνεται λιγάκι ο αριθμός αύξησης. Είχα πει από τον Αύγουστο πως ένα χαρακτηριστικό της επιδημίας ήταν η διασπορά του σε όλη την Ελλάδα και αυτό είναι πιο δύσκολο να το ελέγξεις».

Ξεκαθαρίζοντας ότι εκφράζει προσωπική άποψη, ο καθηγητής είπε θα έπρεπε να πάρουμε μέτρα Γουχάν για 10-15 ημέρες, ώστε να υπάρξει άμεση μείωση των κρουσμάτων και περιορισμός της επιδημίας. Δηλαδή να βγαίνει ένας από κάθε οικογένεια μία φορά κάθε 3-4 ημέρες για να πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ προκειμένου να αγοράζει τα βασικά και στη συνέχεια να επιστρέφει και να μένει στο σπίτι.

«Νομίζω πως πρέπει να γίνουμε πιο αυστηροί... Φοβάμαι πως αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, θα θρηνήσουμε θύματα, τα οποία δεν όφειλαν να πεθάνουν, με την έννοια ότι δεν θα μπορέσουν να νοσηλευτούν», τόνισε ο κ. Βατόπουλος και πρόσθεσε: «Αφού η κατάσταση είναι απρόβλεπτη, δηλαδή μπορεί σε λίγες ημέρες να τριπλασιαστούν τα θύματα ή να δούμε και άλλες πόλεις να γεμίζουν, αισθάνομαι πως πρέπει να γίνει μία ιστορία τύπου Γουχάν ή έστω τύπου Μαρτίου και μάλιστα άμεσα. Τώρα, αύριο. Να γίνει κάθε μέρα Κυριακή. Να κλείσουν τα πάντα για 10 ημέρες, σαν να είναι Κυριακή κάθε ημέρα. Να κλείσουν και οι επιχειρήσεις. Ισως τέτοια μέτρα να βοηθούσαν να αποφορτιστεί η κατάσταση.»

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

v