Μ. Παγώνη: «Περιμένουμε 3ο κύμα πανδημίας μετά τα Χριστούγεννα κι εμείς μιλάμε για ρεβεγιόν»

Μ. Παγώνη: «Περιμένουμε 3ο κύμα πανδημίας μετά τα Χριστούγεννα κι εμείς μιλάμε για ρεβεγιόν»

«Έχουμε πολλά κρούσματα και πάνω από 3.000 νοσηλευόμενους, ενώ οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι αυξάνονται συνεχώς. Το τρίτο κύμα θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα και μπορεί να είναι πιο δύσκολο κι εμείς ακόμα συζητάμε γιατί δεν πρέπει να κάνουμε ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα». Αυτά ήταν τα λόγια της προέδρου των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνας Παγώνη, στον ΣΚΑΪ.

Η κ. Παγώνη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τρίτο κύμα της πανδημίας το οποίο ενδεχομένως να είναι σκληρότερο απ' το δεύτερο. Όπως είπε μπορεί να υπάρχει μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων και από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται σταδιακή μείωση, ωστόσο απέχουμε πολύ απ' τον στόχο των 500 κρουσμάτων ημερησίως.

Ακόμη τόνισε ότι η μείωση θα αφορά μόνο τα κρούσματα και όχι τους νοσηλευόμενους και τους θανάτους, ενώ επισήμανε ότι με τα δεδομένα που έχουν ως τώρα το lockdown α πάρει παράταση τουλάχιστον μια εβδομάδα. «Τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί λίγο νωρίτερα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη έπρεπε να είχε επιβληθεί το lockdown τον Οκτώβριο» πρόσθεσε. 

Όσον αφορά το άνοιγμα της αγορά σημείωσε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα υπάρχει περιθώριο τα κρούσματα να έχουν περιοριστεί στα 500, γεγονός που θα επιτρέψει ενδεχομένως τις μετακινήσεις από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα.

Για τον αριθμό νοσηλευόμενων, οι οποίοι αγγίζουν περίπου τους 3.000 τόνισε ότι το 5% αυτών διασωληνώνεται. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται νέοι άνθρωποι, 18-20 ετών. Ενώ για τις ΜΕΘ δήλωσε ότι η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα βρίσκονται στο κόκκινο και ίσως στη Βόρεια Ελλάδα χρειαστεί να γίνει επίταξη κι άλλων κλινών σε ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ στην Αττική υπάρχουν 44 κενά κρεβάτια. 

Πηγή: skai.gr

v