«Μετακίνηση 7» και όλα τα σενάρια για Χριστούγεννα με μερικό lockdown

«Μετακίνηση 7» και όλα τα σενάρια για Χριστούγεννα με μερικό lockdown

Την ώρα που η παράταση του lockdown είναι σχεδόν βέβαιη και μένει μόνο να δούμε μέχρι πότε, μεγάλο προβληματισμό προκαλεί η χαλάρωση των περιορισμών για τις γιορτές των Χριστουγέννων και την, μικρή έστω, τόνωση της γιορτινής αγοράς. Το μόνο σίγουρο, μέχρι στιγμής, είναι ότι όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα των επόμενων ημερών. Παρ’ όλ’ αυτά, στο τραπέζι έχουν πέσει ήδη αρκετά σενάρια...

Ένα πράγμα που γνωρίζουμε μέχρι τώρα, είναι ότι τα δημοτικά σχολεία είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν, είτε η άρση γίνει στις 7 είτε στις 14 Δεκέμβρη. Για τις υπόλοιπες βαθμίδες θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων, ενώ ανάλογα με τις εξελίξεις, συζητιέται η σύντμηση της γιορτινής περιόδου σε μία εβδομάδα από δύο.

Για τα καταστήματα, ξέρουμε ότι το σταδιακό άνοιγμα θα ξεκινήσει με τα μικρότερα, με έμφαση στα μαγαζιά εποχικού ενδιαφέροντος που είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους καταναλωτές. Το θέμα είναι ότι αν δεν αρθούν και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, θα πρέπει να υπάρξει μια σχετική ρύθμιση. Η πρόταση που έχει ακουστεί είναι να δημιουργηθεί ένας νέος κωδικός μετακινήσεων, η «Μετακίνηση 7» προς καταστήματα λιανικής πώλησης που δεν εμπίπτουν στον κωδικό 2.

Το άλλο φλέγον ζήτημα είναι πως θα λειτουργήσει η χώρα τις «καυτές» μέρες, παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. 

Το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι πως δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό, ώστε να μην επιβαρυνθούν σε μια νύχτα περιοχές της χώρας με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Τα χειμερινά θέρετρα δεν θα μπορούν να δεχτούν επισκέπτες και τα χιονοδρομικά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά. Ρεβεγιόν σε κέντρα διασκέδασης ή ξενοδοχεία δεν θα γίνουν, ενώ θα παραμείνει και ο περιορισμός των συναθροίσεων που τώρα επιτρέπει μέχρι 9 άτομα

Για τις παραμονές και ανήμερα των γιορτών, εξετάζεται η μετακίνηση με sms, αλλά και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από νωρίς το βράδυ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Πηγή: newsbeast.gr
v