Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν μετά τις γιορτές λένε ειδικοί και καθηγητές

Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν μετά τις γιορτές λένε ειδικοί και καθηγητές

Αν και τα σχολεία θεωρούνταν τα πρώτα που θα άνοιγαν σε μια μερική άρση του lockdown, με τις γιροτές να πλησιάζουν και την επιδημιολογική εικόνα να μην βελτιώνεται με τους αναμενόμενους ρυθμούς, οι ειδικοί παρουσιάζονται διχασμένοι και η ημερομηνία ανοίγματος μπορεί να είναι πιο μακριά απ’ ότι πιστεύαμε. Μάλιστα, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, δεν βλέπει προοπτική να ανοίξουν πριν τις γιορτές.

Μιλώντας στην τηλεόραση, η κ. Παγώνη είπε πώς δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουμε 7 Δεκέμβρη, αφού τα νούμερα δεν είναι ευνοούν μια τέτοια εξέλιξη. Εξέφρασε επίσης την άποψη πως τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν τον Ιανουάριο, αφού οι μέρες ως τις γιορτές είναι πλέον πολύ λίγες. Αν και δεν μεταδίδουν τον ιό όπως οι ενήλικες, είπε, η κινητικότητα γονιών και παππούδων από και προς το σχολείο είναι ένα θέμα που προβληματίζει.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο Νίκος Σύψας δίνοντας τη σχετική εκτίμηση του: «Δεν θα ανοίξει τίποτα στις 7 του μηνός. Ούτε τα σχολεία. Μακάρι να υπάρχει γρήγορη αποκλιμάκωση αλλά με τα τωρινά δεδομένα δεν το πιστεύω. Χριστούγεννα θα κάνουμε και του χρόνου, δεν χάθηκε ο κόσμος. Υπάρχει μια διαφορά φάσης ανάμεσα στη πτώση κρουσμάτων και την αντίστοιχη σε διασωληνωμένους και θανάτους. Όταν θα υπάρχει κι εκεί μια ανάλογη πτώση, τότε θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να μιλάμε για κάποια χαλάρωση των μέτρων.»

Στον αντίποδα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου επέμεινε, με δηλώσεις της στο ραδιόφωνο, στο άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων. Σημείωσε, πάντως, ότι σε αυτή τη φάση η Επιτροπή επεξεργάζεται τα στοιχεία των σχολείων προκειμένου να δει τα πραγματικά κρούσματα που είχαν καταγραφεί σε αυτά πριν κλείσουν.

Ποια είναι, όμως, η άποψη των καθηγητών; Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος πρότεινε τα σχολεία να ανοίξουν τον Ιανουάριο, με τη δυνατότητα να γίνονται και τεστ για τον κορωνοϊό. Μιλώντας για τα περιστατικά μόλυνσης που βρέθηκαν στην σχολική κοινότητα, είπε ότι έχουν καταγραφεί 5.000 κρούσματα, σε ηλικίες έως 17 ετών. Την ίδια ώρα, όπως είπε 1.000 σχολεία είχαν κλείσει λόγω κρούσματος.

Στο μεταξύ, το ethnos.gr επικαλείται τις πηγές του και επιβεβαιώνει ότι οι επιστήμονες είναι διχασμένοι και σε ότι αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, παρότι η κυβέρνηση θα ήθελε να ανοίξει στις 7 Δεκεμβρίου τους παιδικούς σταθμούς, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία. Πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι με την κινητικότητα γονιών και παππούδων θα έχουμε και πάλι άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων μετά τα Χριστούγεννα και η χώρα θα πρέπει να κλείσει ξανά. Αντίστοιχες είναι, φυσικά, οι ανησυχίες πολλών επιστημόνων και για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, με την πλειοψηφία να πιστεύει ότι πρέπει να ανοίξουν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Πηγές: iefimerida.gr, ethnos.gr
v