Σπιτικό ψωμί του τοστ για λαχταριστό κολατσιό

Σπιτικό ψωμί του τοστ για λαχταριστό κολατσιό

Ειδικά αυτές τις μέρες, της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης, το κολατσιό είναι ένα απ’ τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας. Και τι καλύτερο από ένα σπιτικό τοστάκι ή σαντουιτσάκι και, μάλιστα, με ψωμί που έχουμε φτιάξει με τα χεράκια μας (καλύτερο από οποιοδήποτε βιομηχανικό). Η παρακάτω συνταγή θα σας βοηθήσει να φτιάξετε το τέλειο λευκό ψωμί του τοστ (για ολικής βάλτε μισό μισό αλεύρι) για τα πιο λαχταριστά δεκατιανά.

Τι χρειαζόμαστε

  • 1 κούπα χλιαρό νερό
  • 2 κουταλιές του γλυκού ξηρή μαγιά
  • 1 κούπα γάλα
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ανάλατο (λιωμένο)
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Ελαιόλαδο
  • 2 φόρμες για κέικ

Τι κάνουμε

Βήμα 1ο

Σ’ ένα μπολ, ρίχνουμε το νερό και από πάνω τη μαγιά να απλωθεί στην επιφάνεια. Περιμένουμε 5 λεπτά να διαλυθεί και να ενεργοποιηθεί.

Σ’ ένα άλλο μπολ, ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μείγμα στο μπολ με το νερο και τη μαγιά, ρίχνουμε και 1 κούπα αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ώσπου να έχουμε μια ρευστή ζύμη.

Βήμα 2ο

Προσθέτουμε ακόμη 4 1/2 κούπες αλεύρι και ανακατεύουμε ώσπου να έχουμε μια κανονική ζύμη. Παίρνουμε το ζυμάρι και το ζυμώνουμε στον πάγκο μας (αφού πασπαλίσουμεμε λ΄θγο αλεύρι), ώσπου να μην κολλάει καθόλου. Θέλουμε η τελική ζύμη να είναι αφράτη, απαλή και ελαστική (να επιστρέφει αν την πιέσουμε).

Βήμα 3ο

Σχηματίζουμε μια μπάλα με τη ζύμη, την βάζουμε σ’ ένα μπολ που έχουμε λαδώσει ελαφρά και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη ή πετσέτα. Την αφήνουμε σ’ ένα ζεστό σημείο για 1 ώρα περίπου, ώσπου να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο μας και χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσες μπάλες. Αφήνουμε τις μπάλες για 10 λεπτά να ξεουραστούν και κατόπιν σχηματίζουμε δύο μακρόστενες φρατζόλες στο μέγεθος της φόρμας. Λαδώνουμε τις φόρμες για κέικ και βάζουμε μέσα τις φραντζόλες (αν χρειαστεί τεντώνουμε να φτάσουν απ’ άκρη σ’ άκρη. 

Αφήνουμε πάλι τις ζύμες να ξεκουραστούν για 30-40 λεπτά, ώσπου να ξεχειλίσουν απ’ τις φόρμες. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Βήμα 4ο

Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 30-35 λεπτά, βγάζουμε τα ψωμιά μας απ’ τη φόρμα και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν πριν κόψουμε τις φέτες μας.

Καλή επιτυχία!

v