Ανησυχώ για τα αισθήματα έχθρας που έχει αναπτύξει η 11χρονη κόρη μου για μια συμμαθήτριά της

Ανησυχώ για τα αισθήματα έχθρας που έχει αναπτύξει η 11χρονη κόρη μου για μια συμμαθήτριά της
Ερώτηση:
Με ανησυχούν τα αισθήματα έχθρας που έχει αναπτύξει η 11χρονη κόρη μου για μία συμμαθήτριά της, η οποία φαίνεται να είναι η δημοφιλής του σχολείου. Υποστηρίζει ότι προσπαθεί να της «πάρει»την καλύτερή της φίλη, απομονώνοντας την απο εκείνη. Το κοριτσάκι πρέπει να έχει μία ιδιοσυγκρασία αρχηγική και ενώ της έχει μιλήσει ότι την στεναχωρεί η συμπεριφορά της, εκείνη φέρεται το ίδιο. Τι να τη συμβουλεύσω;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν δημιουργούν σχέσεις με τους γύρω τους. Σχέσεις μέσα στις οποίες δοκιμάζουν, μαθαίνουν, αλλάζουν. Οι σχέσεις με τους φίλους, ιδιαίτερα στην ηλικία της κόρης σας, είναι η κεντρική σχέση του ενδιαφέροντος των παιδιών. Μέσα στις σχέσεις με τους φίλους διαπραγματεύονται διαρκώς θέματα, διεκδικούν, συμφωνούν και διαφωνούν. Όλες αυτές οι εμπειρίες είναι πολύτιμες για την πορεία της ζωής τους.

Μέσα στην πληθώρα των συναισθημάτων που βιώνουν τα παιδιά μπορεί να είναι και η ζήλεια, η ανάγκη για αποκλειστικότητα, ο θυμός. Όλα τα συναισθήματα όχι απλώς επιτρέπονται, αλλά είναι πολύ αξιοποιήσιμα! 

Ως μητέρα και ως γονείς διαδραματίζετε και σε αυτό το θέμα σπουδαίο ρόλο. Η δική σας μάτια προς τους ανθρώπους, η εμπιστοσύνη σας, οι φιλίες σας δίνουν με έναν πρακτικό τρόπο στα παιδιά σας τη στάση σας προς τη ζωή. Μεταλαμπαδεύστε, λοιπόν, τις αξίες σας μέσα από τα δικά σας βήματα. Βεβαίως, είναι πολύ σημαντικό να μιλάτε με τα παιδιά σας, και να συνεχίσετε να το κάνετε.

 Ο ιδανικός συνδυασμός είναι τα λόγια σας να συμφωνούν με τις πράξεις σας, επομένως να φροντίζετε κι εσείς τις σχέσεις σας, να είστε ανοιχτοί και να εμπιστεύεστε τους ανθρώπους που επιλέγετε.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.    

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v